Kotlety z batatów

Opublikowano: 14.03.2022 r., 11:02 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety z batatów na talerzu
Kotlety z batatów
Kotlety z batatów to idealny pomysł na wegetariański posiłek. Są pyszne w smaku oraz niezwykle aromatyczne. Spróbuj koniecznie, a zagoszczą u Ciebie na stałe!
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
137 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Bataty (400 g)
  • Soczewica czerwona (90 g)
  • Cebula 1 cebula (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (40 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, kmin rzymski
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, miska, patelnia

Przepis na kotlety z batatów krok po kroku

Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Bataty obieramy ze skóry. Następnie razem z cebulą ścieramy je na tarce na małych oczkach.

Olej (10 ml) podgrzewamy na patelni oraz dodajemy stare bataty z cebulą. Składniki podsmażamy.

Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, a następnie dodajemy jajka, przyprawy oraz wystudzone podsmażone bataty. Składniki łączymy. Na koniec formujemy z nich kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.

Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor na pozostałym oleju.

Jak oceniasz przepis na kotlety z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat kotletów z batatów

Pyszne kotlety z batatów to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Bataty w połączeniu z soczewicą, cebulą i przyprawami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić kotlety z batatów? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Bataty obieramy ze skóry. Następnie razem z cebulą ścieramy je na tarce na małych oczkach. Olej (10 ml) podgrzewamy na patelni oraz dodajemy stare bataty z cebulą. Składniki podsmażamy. Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, a następnie dodajemy jajka, przyprawy oraz wystudzone podsmażone bataty. Składniki łączymy. Na koniec formujemy z nich kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor na pozostałym oleju.

Przepis na kotlety z batatów nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Wegetariańskie kotlety odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Do ich przygotowania, zamiast soczewicy możemy również użyć ciecierzycy i marchewki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek bez mięsa na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w kotletach z batatów

Lista alergenów dla kotletów z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów z batatów

na 100g gotowej potrawy

Kotlety posiadają niski IG, dzięki czemu możemy swobodnie włączyć je do naszej diety.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
171.99
137.59
Białko (g)
6.06
4.85

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
21.36
17.09
Węglowodany przyswajalne (g)
18.38
14.71
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.98
2.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
7.08
5.66
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
0.90
Tłuszcze nienasycone (g)
5.95
4.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.01
3.21
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.93
1.55
Cholesterol (mg)
52.46
41.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
426.50
341.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.71
6.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.23
Retinol (µg (mcg))
22.56
18.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.82
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.17
32.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4847.24
3877.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
193.76
155.01
Potas (mg)
243.26
194.61
Wapń (mg)
39.62
31.69
Fosfor (mg)
90.44
72.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.22
16.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.74
1.39
Cynk (mg)
0.80
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.22
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z batatów 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z batatów

Koszt składników
28.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
400 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 400 g
Soczewica czerwona
90 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.79
Za 90 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
28.30