Przepis na kotlety z batatów krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, kmin rzymski
To będzie niezbędne
garnek, tarka, miska, patelnia

Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.

Bataty obieramy ze skóry. Następnie razem z cebulą ścieramy je na tarce na małych oczkach.

Olej (10 ml) podgrzewamy na patelni oraz dodajemy stare bataty z cebulą. Składniki podsmażamy.

Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, a następnie dodajemy jajka, przyprawy oraz wystudzone podsmażone bataty. Składniki łączymy. Na koniec formujemy z nich kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.

Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor na pozostałym oleju.

Kotlety z batatów na talerzu
Kotlety z batatów
Koszt przygotowania dania
8.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
137 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Kotlety z batatów - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach z batatów

Pyszne kotlety z batatów to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Bataty w połączeniu z soczewicą, cebulą i przyprawami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić kotlety z batatów? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Bataty obieramy ze skóry. Następnie razem z cebulą ścieramy je na tarce na małych oczkach. Olej (10 ml) podgrzewamy na patelni oraz dodajemy stare bataty z cebulą. Składniki podsmażamy. Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, a następnie dodajemy jajka, przyprawy oraz wystudzone podsmażone bataty. Składniki łączymy. Na koniec formujemy z nich kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor na pozostałym oleju.

Przepis na kotlety z batatów nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Wegetariańskie kotlety odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Do ich przygotowania, zamiast soczewicy możemy również użyć ciecierzycy i marchewki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek bez mięsa na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze kotletów z batatów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
171.99 kcal
137.59 kcal
Białko
6.06 g
4.85 g

Węglowodany w kotletach z batatów

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
21.36 g
17.09 g
Węglowodany przyswajalne
18.38 g
14.71 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.98 g
2.38 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
7.08 g
5.66 g
Tłuszcze nasycone
1.13 g
0.90 g
Tłuszcze nienasycone
5.95 g
4.76 g
Tłuszcze jednonasycone
4.01 g
3.21 g
Tłuszcze wielonasycone
1.93 g
1.55 g
Cholesterol
52.46 mg
41.97 mg

Witaminy w przepisie na kotlety z batatów

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A
426.50 µg (mcg)
341.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.14 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.71 mg
6.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.28 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Retinol
22.56 µg (mcg)
18.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.82 mg
0.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
41.17 µg (mcg)
32.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
4847.24 µg (mcg)
3877.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety z batatów

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
193.76 mg
155.01 mg
Potas
243.26 mg
194.61 mg
Wapń
39.62 mg
31.69 mg
Fosfor
90.44 mg
72.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.22 mg
16.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.74 mg
1.39 mg
Cynk
0.80 mg
0.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.22 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z batatów 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach z batatów

Lista alergenów dla kotletów z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotletów z batatów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
400 g
3.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 400 g
Soczewica czerwona
90 g
3.50
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.79
Za 90 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
40 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
28.30
Jak oceniasz przepis na kotlety z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób