Przepis na kotlety z batatów krok po kroku
- Bataty 400 g
- Soczewica czerwona 90 g
- Cebula 100 g 1 cebula
- Jajko 2 szt.
- Bułka tarta 40 g
- Olej rzepakowy 40 ml 4 łyżki
Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
Bataty obieramy ze skóry. Następnie razem z cebulą ścieramy je na tarce na małych oczkach.
Olej (10 ml) podgrzewamy na patelni oraz dodajemy stare bataty z cebulą. Składniki podsmażamy.
Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, a następnie dodajemy jajka, przyprawy oraz wystudzone podsmażone bataty. Składniki łączymy. Na koniec formujemy z nich kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.
Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor na pozostałym oleju.
Często zadawane pytania
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Ryba smażona
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański

(liczba kalorii)
Kotlety z batatów - cechy przepisu
Więcej o kotletach z batatów
Pyszne kotlety z batatów to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub kolację. Bataty w połączeniu z soczewicą, cebulą i przyprawami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Posiłek zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Danie możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić kotlety z batatów? Przygotowanie ich jest bardzo łatwe. Na początku soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Bataty obieramy ze skóry. Następnie razem z cebulą ścieramy je na tarce na małych oczkach. Olej (10 ml) podgrzewamy na patelni oraz dodajemy stare bataty z cebulą. Składniki podsmażamy. Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, a następnie dodajemy jajka, przyprawy oraz wystudzone podsmażone bataty. Składniki łączymy. Na koniec formujemy z nich kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor na pozostałym oleju.
Przepis na kotlety z batatów nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości zdrowotnych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Wegetariańskie kotlety odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Do ich przygotowania, zamiast soczewicy możemy również użyć ciecierzycy i marchewki. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na posiłek bez mięsa na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Wartości odżywcze kotletów z batatów
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w kotletach z batatów
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy w przepisie na kotlety z batatów
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na kotlety z batatów
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotletach z batatów
Lista alergenów dla kotletów z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta