Kotlety z bakłażana

Opublikowano: 08.11.2023 r., 11:26 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kotlety z bakłażana
Kotlety z bakłażana
Kotlety wcale nie muszą kojarzyć nam się z mięsem, mogą również występować w wersji wegetariańskiej z warzyw. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis na kotlety z bakłażana i przekonaj się, jak pyszne są w smaku.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
99 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Bakłażan - 1 sztuka (500 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 5 łyżek (50 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka

Przepis na kotlety z bakłażana krok po kroku

Bakłażan umyj i obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Dopraw farsz do smaku.

Całość wymieszaj z mąką i uformuj kotlety w rękach.

Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na kotlety z bakłażana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 76,7% osób

Więcej informacji na temat kotletów z bakłażana

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na kotlety z bakłażana. Nie ma nic prostszego, niż smaczne kotlety z bakłażana, które są idealną propozycją na obiad.

Ich konsystencja jest bardzo puszysta i wilgotna, poznaj mój przepis na wegetariańskie placki z bakłażana.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować bakłażan, mąkę pszenną, cebulę, czosnek, olej rzepakowy.

W pierwszej kolejności zetrzyj bakłażan na tarce, odciśnij nadmiar wody, dodaj mąkę, wbij jajka i dodaj przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i usmaż placuszki na złocisty kolor.

Ja usmażyłam placki na patelni z tłuszczem, jeśli zależy Ci na niższej zawartości tłuszczu, wykonaj placki pieczone w piekarniku, będą bardziej zdrowe i mniej kaloryczne.

W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa. Mąka pszenna dodatkowo charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, dlatego, jeśli zmagasz się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i cierpisz na insulinooporność bądź cukrzycę typu II ten rodzaj mąki jest dla Ciebie niewskazany. Możesz wybrać mąkę gryczaną, żytnią, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą bezpiecznie z niej korzystać.

Placki są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu, a wszystkie niezbędne składniki do ich przygotowania są tanie. Wegetariańskie, fit placki bez mięsa możesz podawać zaraz po upieczeniu na ciepło, ale będą dobre, także na zimno.

Dlatego nie ma problemu, aby zapakować je w plastikowe pudełeczko i zabrać je ze sobą do pracy, szkoły czy na uczelnie.

Dietetyczne placki w ciągu dnia idealnie sprawdzą się jako przekąska lub lunch na przerwie w pracy lub między lekcjami.

Zapamiętaj przepis na placuszki z bakłażana, Będzie to idealny pomysł na obiad, a każdy członek rodziny na pewno przyzna ci rację, że są najlepsze.

Dokładnie jak zrobić kotlety z bakłażana opisuję nieco niżej.

Alergeny w kotletach z bakłażana

Lista alergenów dla kotletów z bakłażana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kotletów z bakłażana

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować kotlety z cukinii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
82.76
99.31
Białko (g)
2.10
2.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
11.71
14.05
Węglowodany przyswajalne (g)
9.16
10.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.55
3.06
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
3.46
4.16
Tłuszcze nasycone (g)
0.43
0.51
Tłuszcze nienasycone (g)
3.04
3.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.11
2.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.93
1.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6 (mg)
0.10
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.06
1.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.52
36.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
2.41
2.90
Potas (mg)
209.78
251.73
Wapń (mg)
13.35
16.02
Fosfor (mg)
33.62
40.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.15
18.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.67
0.80
Cynk (mg)
0.24
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów z bakłażana 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów z bakłażana

Koszt składników
21.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bakłażan
500 g
1 sztuka
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
3.89
Za 500 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
5 łyżek
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
21.60