Kotlety z bakłażana

Opublikowano: 28.06.2025 r.
Bakłażan, czosnek, cebula, mąka pszenna i olej rzepakowy to główne składniki, które nadadzą Twoim kotletom wyjątkowy smak i aromat. Dzięki bakłażanowi kotlety będą soczyste, czosnek i cebula dodadzą wyrazistości, mąka połączy wszystkie składniki, a olej sprawi, że będą apetycznie chrupiące na zewnątrz.
Składniki dla 8 porcji:
- Bakłażan - 500 g (1 sztuka)
 - Czosnek - 10 g (2 ząbki)
 - Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
 - Mąka pszenna typ 500 - 50 g (5 łyżek)
 - Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
 - Przyprawy - sól, pieprz
 
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, tarka
 
Przepis krok po kroku
- Bakłażan umyj i obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
 - Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
 - Dopraw farsz do smaku.
 - Całość wymieszaj z mąką i uformuj kotlety w rękach.
 - Usmaż kotlety na rozgrzanym oleju rzepakowym.
 
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować kotlety z cukinii.
~ Oliwia Gawron, dietetyk