Przepis na kotlety wołowe krok po kroku

Składniki
  • Mięso mielone wołowe 500 g 1 opakowanie
  • Cebula 100 g 1 duża
  • Jajko 1 szt.
  • Kajzerka 80 g
  • Bułka tarta 55 g 0.5 szklanki
  • Musztarda 10 g 1 łyżeczka
  • Olej rzepakowy 120 ml 10 łyżek
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, duża miska

Do miski przełóż mięso mielone.

Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie.

Do mięsa dodaj jajko, sporą szczyptę pieprzu, 1/4 łyżeczkę soli, musztardę, drobno pokrojoną cebulę oraz odciśniętą z wody kajzerkę.

Mięso dokładnie wymieszaj. Uformuj z niego 12 kotletów.

Na patelni rozgrzej olej.

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Kotlety wołowe podane w misce na drewnianej desce, obok świeże listki ziół, papryczki chili, na drewnianym stole
Kotlety wołowe
Koszt przygotowania dania
16.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
218 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Kotlety wołowe - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach wołowych

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach.

Kotlety wołowe są pyszną odmianą kotletów mielonych. Kotlety są wyjątkowe w smaku. Lekko słodka wołowina łączy się z delikatną ostrością musztardy i cebuli. . Kotlety wykonasz z wołowiny mielonej, dzięki czemu przygotowanie kotletów jest znacznie szybsze. Mięso wołowe na kotlety powinno być delikatnie tłuste i delikatne aby podczas smażenia mięso nie stało się twarde. Przepis na kotlety z wołowiny jest banalnie łatwy i możesz go dowolnie modyfikować różnymi przyprawami i dodatkami. Jak zrobić kotlety z wołowiny dowiesz się z dokładnego przepisu.

Kotlety mielone z mięsa wołowego możesz podać z ziemniakami, kaszą gryczaną, sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką. Jeśli zostanie parę sztuk po obiedzie możesz przygotować z nich burgera na kolację.

Wartości odżywcze kotletów wołowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (70g)
Energia (kalorie)
312.54 kcal
218.78 kcal
Białko
11.94 g
8.36 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (70g)
Tłuszcz
24.89 g
17.42 g
Tłuszcze nasycone
6.95 g
4.86 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
17.90 g
12.53 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
13.77 g
9.64 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.13 g
2.89 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kotlety wołowe

Na 100g
Na porcję (70g)
Witamina B6
0.22 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.17 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.16 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.12 mg
2.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.37 µg (mcg)
14.26 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety wołowe

Na 100g
Na porcję (70g)
Sód
146.08 mg
102.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
196.38 mg
137.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
42.02 mg
29.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
122.03 mg
85.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.27 mg
12.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.81 mg
1.27 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
2.57 mg
1.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów wołowych 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach wołowych

Lista alergenów dla kotletów wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania kotletów wołowych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
1 opakowanie
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kajzerka
80 g
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
0.48
Za 80 g
Bułka tarta
55 g
0.5 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 55 g
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Olej rzepakowy
120 ml
10 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Liczba porcji:
Razem
43.40
Łączny koszt
16.79
Jak oceniasz przepis na kotlety wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób