Kotlety wołowe

Opublikowano: 14.05.2021 r., 13:34 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety wołowe z ziołami
Kotlety wołowe
Wypróbuj przepis na najsmaczniejsze kotlety wołowe. Kotlety mają wyjątkowy, delikatny smak. Idealnie skomponują się z sosem koperkowym na ciepło oraz ziemniakami.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
218 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 12 porcji
  • Mięso mielone wołowe - 1 opakowanie (500 g)
  • Cebula - 1 duża (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Kajzerka (80 g)
  • Bułka tarta - 0.5 szklanki (55 g)
  • Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
  • Olej rzepakowy - 10 łyżek (120 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, duża miska

Przepis na kotlety wołowe krok po kroku

Do miski przełóż mięso mielone.

Kajzerkę namocz w ciepłej wodzie.

Do mięsa dodaj jajko, sporą szczyptę pieprzu, 1/4 łyżeczkę soli, musztardę, drobno pokrojoną cebulę oraz odciśniętą z wody kajzerkę.

Mięso dokładnie wymieszaj. Uformuj z niego 12 kotletów.

Na patelni rozgrzej olej.

Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.

Jak oceniasz przepis na kotlety wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat kotletów wołowych

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach.

Kotlety wołowe są pyszną odmianą kotletów mielonych. Kotlety są wyjątkowe w smaku. Lekko słodka wołowina łączy się z delikatną ostrością musztardy i cebuli. . Kotlety wykonasz z wołowiny mielonej, dzięki czemu przygotowanie kotletów jest znacznie szybsze. Mięso wołowe na kotlety powinno być delikatnie tłuste i delikatne aby podczas smażenia mięso nie stało się twarde. Przepis na kotlety z wołowiny jest banalnie łatwy i możesz go dowolnie modyfikować różnymi przyprawami i dodatkami. Jak zrobić kotlety z wołowiny dowiesz się z dokładnego przepisu.

Kotlety mielone z mięsa wołowego możesz podać z ziemniakami, kaszą gryczaną, sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką. Jeśli zostanie parę sztuk po obiedzie możesz przygotować z nich burgera na kolację.

Alergeny w kotletach wołowych

Lista alergenów dla kotletów wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kajzerka
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze kotletów wołowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
312.54
218.78
Białko (g)
11.94
8.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
9.42
6.59
Węglowodany przyswajalne (g)
8.59
6.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.83
0.58

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
24.89
17.42
Tłuszcze nasycone (g)
6.98
4.89
Tłuszcze nienasycone (g)
17.90
12.53
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.77
9.64
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.13
2.89
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
60.83
42.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
11.78
8.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.24
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.81
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.12
Witamina E (mg)
0.24
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.74
8.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.12
2.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.37
14.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.45
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
146.08
102.25
Potas (mg)
196.38
137.47
Wapń (mg)
42.02
29.41
Fosfor (mg)
122.03
85.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.27
12.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.81
1.27
Cynk (mg)
2.57
1.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów wołowych 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów wołowych

Koszt składników
43.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
1 opakowanie
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
100 g
1 duża
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Kajzerka
80 g
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
0.48
Za 80 g
Bułka tarta
55 g
0.5 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 55 g
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Olej rzepakowy
120 ml
10 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Koszt składników
43.40