Przepis na kotlety warzywne krok po kroku

Składniki
  • Ziemniaki ugotowane 300 g 4 sztuki
  • Groszek zielony 80 g 1/3 puszki
  • Marchewka 90 g 2 małe marchewki
  • Ser parmezan 120 g
  • Cebula 100 g
  • Czosnek 10 g 2 ząbki czosnku
  • Bułka tarta 160 g 3/4 szklanki
  • Olej rzepakowy 125 ml 1/2 szklanki
  • Jajko 1 szt. 1 jajko rozmiar M
  • Masło 14 g 2 łyżeczki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, patelnia mała, duży garnek, tarka

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie (ok. 20 min). Następnie odcedź, dodaj masło i utłucz na puree. Odstaw do wystygnięcia.

Marchewki opłucz i obierz. W tym samym czasie w drugim garnku ugotuj marchewki (ok. 20 min). Następnie wyciągnij je z wody i zostaw do przestudzenia.

Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.

Czosnek obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki olej i dodaj cebulkę. Gdy się przyrumieni, dodaj do niej czosnek. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.

Groszek odsącz z zalewy. Do miseczki przesyp potrzebną ilość groszku.

Marchewki zetrzyj na tarce na średnich oczkach.

Do garnka z ziemniakami dodaj marchewkę, ser żółty, groszek, cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.

Zwilżonymi dłońmi wyrób kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do przyrumienienia z każdej strony.

Usmażone kotlety układaj na ręczniku papierowym.

Kotlety warzywne znajdują się na patelni, na desce i na talerzu z bułką tartą.
Kotlety warzywne
Koszt przygotowania dania
22.33 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
616 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Kotlety warzywne - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach warzywnych

Przepis na kotlety z warzyw jest prosty. To wegetariańskie danie jest odpowiednie dla dzieci, więc takie kotlety możesz przygotować na rodzinny obiad. Kotlety z warzyw w miniaturowej wersji (np. jako danie typu finger food) możesz przygotować także dla swoich gości.

Jak zrobić kotlety warzywne? Warto wiedzieć, że nie jest to szybkie danie. Warzywa trzeba odpowiednio przygotować, a potem ugotować lub usmażyć, połączyć w jedną masę i upiec lub ponownie usmażyć. Zrobienie fit kotletów zajmuje nieco czasu, ale kotleciki wychodzą bardzo dobre.

Ten przepis możesz dowolnie modyfikować, aby dopasować go do swoich preferencji smakowych. To, na jakie warzywa się zdecydujesz, zależy od ciebie. Mogą to być ziemniaki i marchewki, ale kotlety warzywne możesz przygotować z kalafiora i brokułów. Kotlety z ziemniakami możesz przygotować tylko z dodatkiem zielonego groszku. Odpowiednia będzie papryka czerwona. Poza natką pietruszki możesz wybrać jeszcze inne dodatki (np. szczypiorek lub koperek). Smaczne będą także kotlety z soczewicy, marchewki i cebuli. Zdrowe kotlety warzywne możesz przygotować z ciecierzycy, dyni lub cukinii.

Kotlety mielone warzywne możesz też przygotować z gotowanych warzyw, które zostały z rosołu. Wystarczy zetrzeć je na tarce i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Zamiast bułki tartej do masy na kotlety możesz dodać kaszę manną. Odpowiednim dodatkiem będzie też ryż lub kasza.

Ziemniaki możesz utrzeć na puree (najlepiej z dodatkiem masła), a potem wymieszać z innymi warzywami i uformować kotleciki, ale ziemniaki możesz też zetrzeć na tarce, choć zajmie to nieco więcej czasu niż ich utłuczenie. Odpowiednim dodatkiem do kotletów warzywnych jest starty ser żółty, który roztapia się w czasie smażenia lub pieczenia. Nie jest on jednak obowiązkowy. Możesz też wymienić ser z przepisu na jakiś inny.

Bardzo często kotlety warzywne podawane są z sosem pieczarkowym. Taki sos można przygotować z cebulki, pieczarek, śmietany, koperku i żółtego sera. Kotlety warzywne możesz podawać z surówką lub mizerią.

Wartości odżywcze kotletów warzywnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (230g)
Energia (kalorie)
267.93 kcal
616.25 kcal
Białko
7.96 g
18.32 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w kotletach warzywnych

Na 100g
Na porcję (230g)
Węglowodany
20.17 g
46.38 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
18.06 g
41.54 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (230g)
Tłuszcz
17.18 g
39.51 g
Tłuszcze nasycone
4.07 g
9.36 g
Tłuszcze nienasycone
13.11 g
30.14 g
Tłuszcze jednonasycone
9.35 g
21.49 g
Brak danych dla: ziemniaki ugotowane.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.76 g
8.65 g

Witaminy w przepisie na kotlety warzywne

Na 100g
Na porcję (230g)
Witamina B6
0.17 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, masło.
czytaj dalej
Tiamina
0.22 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.15 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.71 mg
3.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
30.77 µg (mcg)
70.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety warzywne

Na 100g
Na porcję (230g)
Sód
328.14 mg
754.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
219.12 mg
503.98 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
175.40 mg
403.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
142.62 mg
328.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.17 mg
53.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
2.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.83 mg
1.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów warzywnych 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach warzywnych

Lista alergenów dla kotletów warzywnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kotletów warzywnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki ugotowane
300 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Groszek zielony
80 g
1/3 puszki
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.28
Za 80 g
Marchewka
90 g
2 małe marchewki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Ser parmezan
120 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 120 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bułka tarta
160 g
3/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 160 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
1 szt.
1 jajko rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Masło
14 g
2 łyżeczki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 14 g
Liczba porcji:
Razem
58.80
Łączny koszt
22.33
Jak oceniasz przepis na kotlety warzywne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób