Kotlety warzywne
- Ziemniaki ugotowane - 4 sztuki (300 g)
- Groszek zielony - 1/3 puszki (80 g)
- Marchewka - 2 małe marchewki (90 g)
- Ser parmezan (120 g)
- Cebula (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Bułka tarta - 3/4 szklanki (160 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
- Jajko - 1 jajko rozmiar M (1 szt.)
- Masło - 2 łyżeczki (14 g)
Przepis na kotlety warzywne krok po kroku
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie (ok. 20 min). Następnie odcedź, dodaj masło i utłucz na puree. Odstaw do wystygnięcia.
Marchewki opłucz i obierz. W tym samym czasie w drugim garnku ugotuj marchewki (ok. 20 min). Następnie wyciągnij je z wody i zostaw do przestudzenia.
Cebulę obierz i pokrój w małą kostkę.
Czosnek obierz i zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki olej i dodaj cebulkę. Gdy się przyrumieni, dodaj do niej czosnek. Wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
Groszek odsącz z zalewy. Do miseczki przesyp potrzebną ilość groszku.
Marchewki zetrzyj na tarce na średnich oczkach.
Do garnka z ziemniakami dodaj marchewkę, ser żółty, groszek, cebulę z czosnkiem, posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszaj.
Zwilżonymi dłońmi wyrób kotlety i obtocz je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety do przyrumienienia z każdej strony.
Usmażone kotlety układaj na ręczniku papierowym.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat kotletów warzywnych
Przepis na kotlety z warzyw jest prosty. To wegetariańskie danie jest odpowiednie dla dzieci, więc takie kotlety możesz przygotować na rodzinny obiad. Kotlety z warzyw w miniaturowej wersji (np. jako danie typu finger food) możesz przygotować także dla swoich gości.
Jak zrobić kotlety warzywne? Warto wiedzieć, że nie jest to szybkie danie. Warzywa trzeba odpowiednio przygotować, a potem ugotować lub usmażyć, połączyć w jedną masę i upiec lub ponownie usmażyć. Zrobienie fit kotletów zajmuje nieco czasu, ale kotleciki wychodzą bardzo dobre.
Ten przepis możesz dowolnie modyfikować, aby dopasować go do swoich preferencji smakowych. To, na jakie warzywa się zdecydujesz, zależy od ciebie. Mogą to być ziemniaki i marchewki, ale kotlety warzywne możesz przygotować z kalafiora i brokułów. Kotlety z ziemniakami możesz przygotować tylko z dodatkiem zielonego groszku. Odpowiednia będzie papryka czerwona. Poza natką pietruszki możesz wybrać jeszcze inne dodatki (np. szczypiorek lub koperek). Smaczne będą także kotlety z soczewicy, marchewki i cebuli. Zdrowe kotlety warzywne możesz przygotować z ciecierzycy, dyni lub cukinii.
Kotlety mielone warzywne możesz też przygotować z gotowanych warzyw, które zostały z rosołu. Wystarczy zetrzeć je na tarce i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Zamiast bułki tartej do masy na kotlety możesz dodać kaszę manną. Odpowiednim dodatkiem będzie też ryż lub kasza.
Ziemniaki możesz utrzeć na puree (najlepiej z dodatkiem masła), a potem wymieszać z innymi warzywami i uformować kotleciki, ale ziemniaki możesz też zetrzeć na tarce, choć zajmie to nieco więcej czasu niż ich utłuczenie. Odpowiednim dodatkiem do kotletów warzywnych jest starty ser żółty, który roztapia się w czasie smażenia lub pieczenia. Nie jest on jednak obowiązkowy. Możesz też wymienić ser z przepisu na jakiś inny.
Bardzo często kotlety warzywne podawane są z sosem pieczarkowym. Taki sos można przygotować z cebulki, pieczarek, śmietany, koperku i żółtego sera. Kotlety warzywne możesz podawać z surówką lub mizerią.
Alergeny w kotletach warzywnych
Lista alergenów dla kotletów warzywnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kotletów warzywnych
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Witaminy
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.