Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, przyprawa do kurczaka
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, mikser, duża miska, miska, tłuczek do mięsa

Przepis na kotlety w cieście krok po kroku

Jajka wybij do miski.

Do jajek dodaj mleko, szczyptę soli i składniki miksuj na jednolitą masę.

Następnie do masy dodaj mąkę i miksuj do uzyskania ciasta gęstszego niż na naleśniki.

Mięso z piersi kurczaka podziel na mniejsze kotlety i rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa.

Kotlety drobiowe posyp z dwóch stron przyprawą do kurczaka.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy.

Mięso drobiowe zanurz w cieście naleśnikowym i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron przez około 3-5 minut (do uzyskania złotego koloru).

Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Kotlety w cieście podane na białym talerzu.
Kotlety w cieście - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - kotlety w cieście

W skrócie
Kalorii w porcji
419 kcal
Wielkość
jednej porcji
220 g
Indeks glikemiczny
72

Wartości odżywcze kotletów w cieście

na 100g gotowej potrawy

Kotlety w cieście naleśnikowym to doskonała propozycja na danie obiadowe. Mięso drobiowe to doskonałe źródło białka oraz witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
190.91
420.00
Białko (g)
15.34
33.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
14.58
32.09
Węglowodany przyswajalne (g)
14.58
32.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
7.54
16.58
Tłuszcze nasycone (g)
1.91
4.21
Tłuszcze nienasycone (g)
5.63
12.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.95
8.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.68
3.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.92
123.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6 (mg)
0.45
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.11
13.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
34.08
74.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
38.16
83.95
Potas (mg)
232.64
511.81
Wapń (mg)
35.24
77.53
Fosfor (mg)
161.79
355.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.93
52.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
2.86
Cynk (mg)
0.69
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów w cieście 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach w cieście

Lista alergenów dla kotletów w cieście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Więcej informacji na temat kotletów w cieście

Kotlety w cieście naleśnikowym doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Kotlety z piersi kurczaka warto podać z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz z surówką przygotowaną ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na kotlety w cieście jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko, mąka pszenna, jajka, mięso z piersi kurczaka, olej rzepakowy, sól oraz przyprawa do kurczaka.

A jak zrobić kotlety w cieście? Jajka wybij do miski. Do jajek dodaj mleko, szczyptę soli i składniki miksuj na jednolitą masę. Następnie do masy dodaj mąkę i miksuj (ciasto do kotletów powinno być gęstsze niż ciasto na naleśniki). Mięso z piersi kurczaka podziel na mniejsze kotlety i rozbij je przy pomocy tłuczka do mięsa. Kotlety drobiowe posyp z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Mięso drobiowe zanurz w cieście naleśnikowym i smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron przez około 3-5 minut (do uzyskania złotego koloru). Gotowe kotlety podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pierś z kurczaka jest mięsem prawie całkowicie pozbawionym tłuszczu. Zawiera jednak bardzo dużo łatwo przyswajalnego białka, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Mięso z piersi kurczaka zawiera fosfor i potas oraz witaminy A, C i E. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości. Odpowiada także za pracę układu nerwowego, a jego brak powoduje złe samopoczucie i bóle głowy. Pamiętaj, aby kupować tylko drób z hodowli bez dodatku antybiotyków. Mięso bez jego dodatków jest zdrowsze, rośnie wolniej prawie o połowę.

Podsumowując kotlety drobiowe w cieście naleśnikowym to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Warto podać je z dodatkiem surówek oraz ziemniaków. Kotlety są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów w cieście

Koszt składników
50.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Mąka pszenna typ 500
220 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 220 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Olej rzepakowy
60 ml
ćwierć szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
50.50
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na kotlety w cieście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,5% osób