Przepis na kotlety szarpane krok po kroku

Składniki
  • Piersi kurczaka bez skóry 500 g
  • Pieczarki 150 g
  • Natka pietruszki 5 g
  • Jajko 1 szt.
  • Ser gouda 150 g
  • Olej rzepakowy 60 ml 5 łyżek
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, tarka, miska

Piersi z kurczaka oczyść z białych błonek i posiekaj nożem na kawałki około 3-5 mm.

Kurczaka przełóż do miski.

Drobno pokrój pieczarki i dodaj do mięsa.

Do mięsa zetrzyj ser żółty.

Przypraw sporą szczyptą soli i pieprzu, a następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Wbij jajka i dokładanie wymieszaj.

Uformuj 15 płaskich kotlecików i smaż je na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

Kotlety szarpane podane na białym talerzu, na drewnianej desce, na drewnianym stole
Kotlety szarpane
Koszt przygotowania dania
23.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
336 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
6

Kotlety szarpane - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotletach szarpanych

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu kotlety zyskały nowe postaci a jedną z nich są kotlety szarpane.

Kotlety szarpane z kurczaka jajkiem są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również zdrowe. Przygotujesz je z pieczarkami, z warzywami i serem. Dzięki temu, że są z piersi kurczaka są fit. Filet szarpany dodaje kotletom oryginalnej struktury i wyjątkowego smaku.

Przepis na kotlety szarpane jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Wszystko możesz przygotować dzień wcześniej a na następny dzień tylko szybko je usmażyć, zgrillować lub upiec w piekarniku. Jak zrobić kotlety szarpane drobiowe dowiesz się z dokładnego przepisu.

Kotleciki z farszu do pierogów ruskich są pysznym daniem, które możesz podawać samodzielnie lub z sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.

Wartości odżywcze kotletów szarpanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (173g)
Energia (kalorie)
194.29 kcal
336.12 kcal
Białko
17.56 g
30.38 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (173g)
Tłuszcz
13.04 g
22.56 g
Tłuszcze nasycone
4.64 g
8.03 g
Tłuszcze nienasycone
8.40 g
14.53 g
Tłuszcze jednonasycone
6.16 g
10.66 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.24 g
3.87 g

Witaminy w przepisie na kotlety szarpane

Na 100g
Na porcję (173g)
Witamina B6
0.48 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.24 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
5.83 mg
10.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.72 µg (mcg)
25.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety szarpane

Na 100g
Na porcję (173g)
Sód
167.60 mg
289.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
264.36 mg
457.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
121.43 mg
210.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
230.96 mg
399.55 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.40 mg
38.76 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.46 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.17 mg
2.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów szarpanych 6
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach szarpanych

Lista alergenów dla kotletów szarpanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania kotletów szarpanych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Natka pietruszki
5 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Olej rzepakowy
60 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Liczba porcji:
Razem
40.20
Łączny koszt
23.45
Jak oceniasz przepis na kotlety szarpane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób