Kotlety szarpane

Opublikowano: 01.05.2021 r., 13:30 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarpane kotlety na białym talerzu
Kotlety szarpane
Szarpane kotlety to smaczne, klasyczne danie kuchni polskiej. Zobacz, jak przygotować taką potrawę krok po kroku.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
336 kcal
Kcal w porcji
173 g
Wielkość porcji
6
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Natka pietruszki (5 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ser gouda (150 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, tarka, miska

Przepis na kotlety szarpane krok po kroku

Piersi z kurczaka oczyść z białych błonek i posiekaj nożem na kawałki około 3-5 mm.

Kurczaka przełóż do miski.

Drobno pokrój pieczarki i dodaj do mięsa.

Do mięsa zetrzyj ser żółty.

Przypraw sporą szczyptą soli i pieprzu, a następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Wbij jajka i dokładanie wymieszaj.

Uformuj 15 płaskich kotlecików i smaż je na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

Jak oceniasz przepis na kotlety szarpane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat kotletów szarpanych

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu kotlety zyskały nowe postaci a jedną z nich są kotlety szarpane.

Kotlety szarpane z kurczaka jajkiem są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również zdrowe. Przygotujesz je z pieczarkami, z warzywami i serem. Dzięki temu, że są z piersi kurczaka są fit. Filet szarpany dodaje kotletom oryginalnej struktury i wyjątkowego smaku.

Przepis na kotlety szarpane jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Wszystko możesz przygotować dzień wcześniej a na następny dzień tylko szybko je usmażyć, zgrillować lub upiec w piekarniku. Jak zrobić kotlety szarpane drobiowe dowiesz się z dokładnego przepisu.

Kotleciki z farszu do pierogów ruskich są pysznym daniem, które możesz podawać samodzielnie lub z sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.

Alergeny w kotletach szarpanych

Lista alergenów dla kotletów szarpanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze kotletów szarpanych

na 100g gotowej potrawy

Pyszne i zdrowe kotlety z siekanego mięsa z kurczaka. Jeśli je zgrillujesz lub upieczesz będą jeszcze zdrowsze.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(173g)
Energia (kcal)
194.29
336.12
Białko (g)
17.56
30.38
Fenyloalanina (mg)
0.74
1.29
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(173g)
Węglowodany (g)
0.97
1.68
Węglowodany przyswajalne (g)
0.79
1.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(173g)
Tłuszcz (g)
13.04
22.56
Tłuszcze nasycone (g)
4.64
8.03
Tłuszcze nienasycone (g)
8.40
14.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.16
10.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.24
3.87
Cholesterol (mg)
80.50
139.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(173g)
Witamina A (µg (mcg))
43.65
75.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.48
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.07
1.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.40
Witamina E (mg)
0.42
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.20
71.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.83
10.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.72
25.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.08
50.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(173g)
Sód (mg)
167.60
289.94
Potas (mg)
264.36
457.34
Wapń (mg)
121.43
210.08
Fosfor (mg)
230.96
399.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.40
38.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.80
Cynk (mg)
1.17
2.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów szarpanych 6
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów szarpanych

Koszt składników
40.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Natka pietruszki
5 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 5 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Olej rzepakowy
60 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
40.20