Kotlety szarpane
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Pieczarki (150 g)
- Natka pietruszki (5 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ser gouda (150 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (60 ml)
Przepis na kotlety szarpane krok po kroku
Piersi z kurczaka oczyść z białych błonek i posiekaj nożem na kawałki około 3-5 mm.
Kurczaka przełóż do miski.
Drobno pokrój pieczarki i dodaj do mięsa.
Do mięsa zetrzyj ser żółty.
Przypraw sporą szczyptą soli i pieprzu, a następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Wbij jajka i dokładanie wymieszaj.
Uformuj 15 płaskich kotlecików i smaż je na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.
Więcej informacji na temat kotletów szarpanych
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu kotlety zyskały nowe postaci a jedną z nich są kotlety szarpane.
Kotlety szarpane z kurczaka jajkiem są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również zdrowe. Przygotujesz je z pieczarkami, z warzywami i serem. Dzięki temu, że są z piersi kurczaka są fit. Filet szarpany dodaje kotletom oryginalnej struktury i wyjątkowego smaku.
Przepis na kotlety szarpane jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Wszystko możesz przygotować dzień wcześniej a na następny dzień tylko szybko je usmażyć, zgrillować lub upiec w piekarniku. Jak zrobić kotlety szarpane drobiowe dowiesz się z dokładnego przepisu.
Kotleciki z farszu do pierogów ruskich są pysznym daniem, które możesz podawać samodzielnie lub z sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.
Alergeny w kotletach szarpanych
Lista alergenów dla kotletów szarpanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze kotletów szarpanych
Pyszne i zdrowe kotlety z siekanego mięsa z kurczaka. Jeśli je zgrillujesz lub upieczesz będą jeszcze zdrowsze.
Energia i białka
(173g)
Węglowodany
(173g)
Tłuszcze
(173g)
Witaminy
(173g)
Składniki mineralne
(173g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.