Przepis na kotlety schabowe z piekarnika krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, pędzelek, tłuczek do mięsa, miseczka, rozdrabniacz

Schab pokrój na 5 plastrów.

Kotlety stłucz młotkiem przez folię spożywczą na grubość około 1 cm.

Na talerz wysyp mąkę.

Do głębokiego talerza wbij jajka, dodaj mleko, szczyptę soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszaj.

Bułkę tartą oraz płatki kukurydziane przełóż do rozdrabniacza i zmiksuj. Przesyp na talerz.

Na blachę do pieczenia połóż papier do pieczenia.

Kotlety posól i popierz z wierzchu, na każdego kotleta wystarczy szczypta przypraw.

Kotlety obtaczaj w mące, jajku oraz bułce z płatkami. Układaj na blaszce.

Każdego kotleta posmaruj z obu stron olejem.

Piecz 7 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Kotlety schabowe z piekarnika podane na szarym talerzu z frytkami, cząstkami cytryny, na ściereczce, na drewnianym stole
Kotlety schabowe z piekarnika
Koszt przygotowania dania
5.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
196 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
78

Kotlety schabowe z piekarnika - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach schabowych z piekarnika

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu kotlety zyskały nowe postaci a jedną z nich są kotlety schabowe z piekarnika.

Wieprzowe kotlety schabowe pieczone w piekarniku są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów schabowych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również zdrowe. Przygotujesz je w panierce, takiej jak tradycyjne kotlety schabowe. Jest to pomysł na przepyszny obiad, który jest zdrowy i pyszny.

Przepis na kotlety schabowe w piekarniku jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Wszystko możesz przygotować dzień wcześniej a na następny dzień tylko włożyć do piekarnika i upiec. Jak zrobić kotlety schabowe z piekarnika, jak upiec oraz ile czasu je piec dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowań jest dokładnie wytłumaczony.

Kotleciki schabowe z piekarnika są pysznym daniem, możesz podać je z ziemniakami lub kaszą, z sosem koperkowym lub pieczeniowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną, duszoną marchewką lub surówkami, na przykład z pora, kapusty białej, czerwonej, pekińskiej, mizerią czy tartą marchewką.

Wartości odżywcze kotletów schabowych z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(74g)
Energia (kalorie)
265.25 kcal
196.28 kcal
Białko
12.22 g
9.04 g

Węglowodany w kotletach schabowych z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(74g)
Węglowodany
19.35 g
14.32 g
Węglowodany przyswajalne
18.65 g
13.80 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.70 g
0.52 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(74g)
Tłuszcz
14.99 g
11.10 g
Tłuszcze nasycone
2.97 g
2.20 g
Tłuszcze nienasycone
12.02 g
8.90 g
Tłuszcze jednonasycone
8.38 g
6.20 g
Tłuszcze wielonasycone
3.64 g
2.69 g
Cholesterol
128.49 mg
95.09 mg

Witaminy w przepisie na kotlety schabowe z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(74g)
Witamina A
72.95 µg (mcg)
53.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.34 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.69 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.85 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.95 µg (mcg)
0.70 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
72.59 µg (mcg)
53.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.44 mg
0.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.35 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.26 mg
3.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
59.62 µg (mcg)
44.12 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
3.44 µg (mcg)
2.55 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety schabowe z piekarnika

Na 100g
Na porcję
(74g)
Sód
147.34 mg
109.03 mg
Potas
191.74 mg
141.89 mg
Wapń
47.29 mg
34.99 mg
Fosfor
156.97 mg
116.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.67 mg
13.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
3.09 mg
2.29 mg
Cynk
1.07 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów schabowych z piekarnika 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach schabowych z piekarnika

Lista alergenów dla kotletów schabowych z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Płatki kukurydziane słodzone
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania kotletów schabowych z piekarnika

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
100 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 1,5%
36 ml
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.09
Za 36 ml
Bułka tarta
30 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 30 g
Płatki kukurydziane słodzone
15 g
1/2 szklanki
8.00
Za 600,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 15 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
45 g
1/3 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 45 g
Olej rzepakowy
36 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 36 ml
Koszt składników
37.60
Jak oceniasz przepis na kotlety schabowe z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób