Kotlety schabowe pieczone w rękawie

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety schabowe pieczone w rękawie podane na talerzu z warzywami.
Kotlety schabowe pieczone w rękawie
Kotlety schabowe pieczone w rękawie to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych smażonych na patelni z tłuszczem. Taka opcja jest dużo lżejsza i równie smaczna.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 60 min
329 kcal
Kcal w porcji
146 g
Wielkość porcji
22
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Oliwa z oliwek (60 ml)
  • Musztarda (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska, tłuczek do mięsa, rękaw do pieczenia

Przepis na kotlety schabowe pieczone w rękawie krok po kroku

Mięso podziel na plastry. Tłuczkiem rozbij każdy plaster na kotlety o grubości 1-2 cm.

W misce zmieszaj oliwę, musztardę oraz przyprawy: 1 łyżeczkę majeranku i ziół prowansalskich, 2 łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę soli i pieprzu.

Plastry włóż do marynaty i zostaw na co najmniej 1 godzinę w lodówce.

Kotlety przenieś do woreczka i zabezpiecz go. Ułóż woreczek w naczyniu żaroodpornym.

Mięso piecz przez 60 minut w 200 st. C. Pod koniec możesz rozerwać woreczek, by kotlety przypiekły się.

Jak oceniasz przepis na kotlety schabowe pieczone w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat kotletów schabowych pieczonych w rękawie

Kotlety schabowe pieczone w rękawie to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych smażonych na patelni z tłuszczem. Taka opcja jest dużo lżejsza i równie smaczna.

Przepis na kotlety schabowe pieczone w rękawie to pomysł na naprawdę ciekawe danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Zwykle kotlety ze schabu smaży się na oleju, smalcu lub maśle, jednak taki sposób obróbki nie jest zdrowy. Zamiast tego warto postawić na mięso pieczone, które jest równie smaczne, ale ponadto dużo zdrowsze. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami. Kotlety schabowe to idealny pomysł na tradycyjny polski obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. Są pyszne i chrupiące, dzięki czemu ciężko jest się od nich oderwać. Idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i surówką. Będą świetnym pomysłem na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety schabowe pieczone w rękawie, by były najlepsze, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ze względu na jego delikatność i łagodny smak wspaniale sprawdza się również w daniach, które podkręcone są dużą ilością przypraw. Ten przepis taki właśnie jest. Sprawdzi się idealnie dla każdego, kto kocha mięso, jednak szuka ciekawej alternatywy dla tradycyjnych, nieco nudnych już, receptur. Do jego przygotowania przyda się tylko piekarnik i naczynie żaroodporne. W tym przepisie konieczne jest zamarynowanie mięsa, gdyż to ten proces wpływa na niezwykły smak po pieczeniu.

Alergeny w kotletach schabowych pieczonych w rękawie

Lista alergenów dla kotletów schabowych pieczonych w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze kotletów schabowych pieczonych w rękawie

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak czerwone mięso nie powinno gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(146g)
Energia (kcal)
225.75
329.60
Białko (g)
18.64
27.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(146g)
Węglowodany (g)
0.23
0.33
Węglowodany przyswajalne (g)
0.04
0.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(146g)
Tłuszcz (g)
16.33
23.85
Tłuszcze nasycone (g)
4.47
6.53
Cholesterol (mg)
57.26
83.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(146g)
Witamina A (µg (mcg))
1.03
1.50
Witamina B6 (mg)
0.63
0.92
Witamina B12 (µg (mcg))
0.45
0.66
Witamina C (mg)
0.02
0.02
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.50
Witamina E (mg)
1.60
2.34
Retinol (µg (mcg))
0.85
1.25
Tiamina (mg)
0.58
0.85
Ryboflawina (mg)
0.17
0.24
Niacyna (mg)
6.85
10.01
Foliany (µg (mcg))
0.30
0.44
Beta karoten (µg (mcg))
1.32
1.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(146g)
Sód (mg)
88.24
128.83
Potas (mg)
325.32
474.96
Wapń (mg)
8.78
12.82
Fosfor (mg)
197.78
288.76
Magnez (mg)
24.27
35.44
Żelazo (mg)
0.55
0.81
Cynk (mg)
1.35
1.97
Miedź (mg)
0.05
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów schabowych pieczonych w rękawie 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów schabowych pieczonych w rękawie

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Oliwa z oliwek
60 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Koszt składników
40.00