Kotlety schabowe pieczone w rękawie
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Oliwa z oliwek (60 ml)
- Musztarda (25 g)
Przepis na kotlety schabowe pieczone w rękawie krok po kroku
Mięso podziel na plastry. Tłuczkiem rozbij każdy plaster na kotlety o grubości 1-2 cm.
W misce zmieszaj oliwę, musztardę oraz przyprawy: 1 łyżeczkę majeranku i ziół prowansalskich, 2 łyżeczki papryki słodkiej, szczyptę soli i pieprzu.
Plastry włóż do marynaty i zostaw na co najmniej 1 godzinę w lodówce.
Kotlety przenieś do woreczka i zabezpiecz go. Ułóż woreczek w naczyniu żaroodpornym.
Mięso piecz przez 60 minut w 200 st. C. Pod koniec możesz rozerwać woreczek, by kotlety przypiekły się.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat kotletów schabowych pieczonych w rękawie
Kotlety schabowe pieczone w rękawie to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych smażonych na patelni z tłuszczem. Taka opcja jest dużo lżejsza i równie smaczna.
Przepis na kotlety schabowe pieczone w rękawie to pomysł na naprawdę ciekawe danie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Zwykle kotlety ze schabu smaży się na oleju, smalcu lub maśle, jednak taki sposób obróbki nie jest zdrowy. Zamiast tego warto postawić na mięso pieczone, które jest równie smaczne, ale ponadto dużo zdrowsze. Pieczenie w rękawie należy do jednych z najlepszych i najbezpieczniejszych dla zdrowia sposobów obróbki termicznej. Zwłaszcza ze względu na brak dodatku tłuszczu. Mięso jest naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle delikatne. Do jego stworzenia używa się również naprawdę sporo przypraw, dzięki czemu jest bardzo aromatyczne, nawet bez smażenia. W przypadku pieczenia w rękawie nie powstaje aromatyczna skórka na powierzchni mięsa. Jednak choć jest ona smaczna, to nie ma zbyt pozytywnego działania na zdrowie. W tej wersji całość jest tak delikatna, że spokojnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. By stworzyć na bazie tego mięsa w pełni zbilansowany obiad wystarczy tylko połączyć je ze źródłem węglowodanów złożonych i świeżymi warzywami. Kotlety schabowe to idealny pomysł na tradycyjny polski obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. Są pyszne i chrupiące, dzięki czemu ciężko jest się od nich oderwać. Idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i surówką. Będą świetnym pomysłem na niedzielny obiad dla całej rodziny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety schabowe pieczone w rękawie, by były najlepsze, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Ze względu na jego delikatność i łagodny smak wspaniale sprawdza się również w daniach, które podkręcone są dużą ilością przypraw. Ten przepis taki właśnie jest. Sprawdzi się idealnie dla każdego, kto kocha mięso, jednak szuka ciekawej alternatywy dla tradycyjnych, nieco nudnych już, receptur. Do jego przygotowania przyda się tylko piekarnik i naczynie żaroodporne. W tym przepisie konieczne jest zamarynowanie mięsa, gdyż to ten proces wpływa na niezwykły smak po pieczeniu.
Alergeny w kotletach schabowych pieczonych w rękawie
Lista alergenów dla kotletów schabowych pieczonych w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze kotletów schabowych pieczonych w rękawie
To zdrowa opcja, jednak czerwone mięso nie powinno gościć w menu częściej niż 2 razy w tygodniu.
Energia i białka
(146g)
Węglowodany
(146g)
Tłuszcze
(146g)
Witaminy
(146g)
Składniki mineralne
(146g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.