Kotlety schabowe nadziewane

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety schabowe nadziewane podane na talerzu.
Kotlety schabowe nadziewane
Kotlety schabowe nadziewane to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny. Są proste, ale ciekawe.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
622 kcal
Kcal w porcji
265 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Por (70 g)
  • Masło (10 g)
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (60 ml)
  • Papryka czerwona (70 g)
  • Ser żółty (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, tłuczek do mięsa

Przepis na kotlety schabowe nadziewane krok po kroku

Na maśle podsmaż pokrojony w krążki por, dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smaż 4-5 minut.

Odstaw do przestudzenia.

Mięso rozbij tłuczkiem, na dość cienkie podłużne kotlety, przypraw z obu stron.

Nakładaj farsz: ser zetrzyj na tarce i wyłóż na mięso, następnie wyłóż por i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Wyłóż farsz na jedną połówkę mięsa, a drugą przykryj farsz.

Obtocz w rozmąconym jajku i bułce, smaż z obu stron na średnim ogniu do zrumienienia.

Jak oceniasz przepis na kotlety schabowe nadziewane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,7% osób

Więcej informacji na temat kotletów schabowych nadziewanych

Kotlety schabowe nadziewane to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny. Są proste, ale ciekawe.

Przepis na kotlety schabowe nadziewane to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa wieprzowego w naprawdę ciekawy i bardzo apetyczny sposób.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety schabowe nadziewane, by były pyszne, a przy tym dobre również dla początkujących osób to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Wychodzą z niego naprawdę smaczne kotlety, obok których ciężko przejść obojętnie. Możesz podawać je na obiad z dodatkiem ziemniaków, czy smacznej surówki. Faszerowane kotlety, to posiłek, który nie pojawia się na stole często, dlatego właśnie warto spróbować go wykorzystać. Może się wydawać, że jego przygotowanie jest dość skomplikowane, jednak nie jest to prawda. Całość nie zajmuje więcej niż 25 minut. A więc sprawdzi się, nawet jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Schab przygotowany w taki sposób jest niezwykle smaczny i bardzo sycący.

Te kotlety są naprawdę ciekawą alternatywą dla tradycyjnego kotleta. Oprócz smacznego mięsa i panierki zawierają również ciekawy i naprawdę pyszny farsz. Główne składniki tego farszu to por i papryka. Warzywa, które, choć popularne bardzo często niedoceniane. Warto jest więc sięgać po nie nieco częściej. Z mięsem tworzą naprawdę zgrany duet. Por po usmażeniu jest delikatny i ma lekko słodki smak. Dlatego nadaje się doskonale do mięsa. Por dzięki zawartości związków siarkowych jest warzywem działającym ochronnie na układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi, stężenie trójglicerydów oraz homocysteiny. Schab nadziewany to jedno z tych dań, które uwielbiają wszyscy. Jeśli zastanawiasz się jak nieco je urozmaicić, warto postawić na szalony farsz. Jeśli nie masz pomysłu jak przygotować farsz do schabu, skorzystaj z tego przepisu. Możesz użyć dowolnych ulubionych przypraw i ziół. Nie musisz stawiać na te podane w przepisie. Jeśli kochasz dania naprawdę ostre, możesz też dodać do całości nieco chili, czy większej ilości pieprzu.

Alergeny w kotletach schabowych nadziewanych

Lista alergenów dla kotletów schabowych nadziewanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów schabowych nadziewanych

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kcal)
234.99
622.73
Białko (g)
16.84
44.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany (g)
5.17
13.71
Węglowodany przyswajalne (g)
4.71
12.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.47
1.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz (g)
15.99
42.39
Tłuszcze nasycone (g)
6.42
17.01
Tłuszcze nienasycone (g)
9.58
25.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.19
19.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.39
6.34
Cholesterol (mg)
92.87
246.10

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A (µg (mcg))
69.85
185.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
1.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.64
1.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.14
24.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
1.29
Witamina E (mg)
0.44
1.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
53.84
142.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.15
11.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.98
55.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
175.01
463.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód (mg)
225.99
598.88
Potas (mg)
246.07
652.07
Wapń (mg)
152.96
405.35
Fosfor (mg)
239.94
635.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.45
62.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
2.25
Cynk (mg)
1.68
4.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów schabowych nadziewanych 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów schabowych nadziewanych

Koszt składników
55.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Olej rzepakowy
60 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
55.70