Kotlety schabowe nadziewane
- Por (70 g)
- Masło (10 g)
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (50 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (60 ml)
- Papryka czerwona (70 g)
- Ser żółty (200 g)
Przepis na kotlety schabowe nadziewane krok po kroku
Na maśle podsmaż pokrojony w krążki por, dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę i smaż 4-5 minut.
Odstaw do przestudzenia.
Mięso rozbij tłuczkiem, na dość cienkie podłużne kotlety, przypraw z obu stron.
Nakładaj farsz: ser zetrzyj na tarce i wyłóż na mięso, następnie wyłóż por i paprykę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Wyłóż farsz na jedną połówkę mięsa, a drugą przykryj farsz.
Obtocz w rozmąconym jajku i bułce, smaż z obu stron na średnim ogniu do zrumienienia.
-
Schab w sosie
-
Kotlet szwajcarski
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab w sosie musztardowym
-
Roladki schabowe w sosie
-
Schab w sosie kurkowym
-
Schab w kapuście
-
Kruchy schab w sosie
-
Schabowy na parze
-
Schab po szwajcarsku
-
Schab pieczony na kanapki
-
Schab pieczony w mleku
-
Schab w majonezie
-
Schabowy zawijany
-
Schab wolno pieczony
-
Roladki schabowe ze szpinakiem
-
Schab w sosie cebulowym
-
Schab z cukinią
-
Obiad ze schabu
Więcej informacji na temat kotletów schabowych nadziewanych
Kotlety schabowe nadziewane to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek, który sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny. Są proste, ale ciekawe.
Przepis na kotlety schabowe nadziewane to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa wieprzowego w naprawdę ciekawy i bardzo apetyczny sposób.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety schabowe nadziewane, by były pyszne, a przy tym dobre również dla początkujących osób to ten prosty przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Wychodzą z niego naprawdę smaczne kotlety, obok których ciężko przejść obojętnie. Możesz podawać je na obiad z dodatkiem ziemniaków, czy smacznej surówki. Faszerowane kotlety, to posiłek, który nie pojawia się na stole często, dlatego właśnie warto spróbować go wykorzystać. Może się wydawać, że jego przygotowanie jest dość skomplikowane, jednak nie jest to prawda. Całość nie zajmuje więcej niż 25 minut. A więc sprawdzi się, nawet jeśli nie masz zbyt dużo czasu na gotowanie. Schab przygotowany w taki sposób jest niezwykle smaczny i bardzo sycący.
Te kotlety są naprawdę ciekawą alternatywą dla tradycyjnego kotleta. Oprócz smacznego mięsa i panierki zawierają również ciekawy i naprawdę pyszny farsz. Główne składniki tego farszu to por i papryka. Warzywa, które, choć popularne bardzo często niedoceniane. Warto jest więc sięgać po nie nieco częściej. Z mięsem tworzą naprawdę zgrany duet. Por po usmażeniu jest delikatny i ma lekko słodki smak. Dlatego nadaje się doskonale do mięsa. Por dzięki zawartości związków siarkowych jest warzywem działającym ochronnie na układ krążenia. Obniża ciśnienie krwi, stężenie trójglicerydów oraz homocysteiny. Schab nadziewany to jedno z tych dań, które uwielbiają wszyscy. Jeśli zastanawiasz się jak nieco je urozmaicić, warto postawić na szalony farsz. Jeśli nie masz pomysłu jak przygotować farsz do schabu, skorzystaj z tego przepisu. Możesz użyć dowolnych ulubionych przypraw i ziół. Nie musisz stawiać na te podane w przepisie. Jeśli kochasz dania naprawdę ostre, możesz też dodać do całości nieco chili, czy większej ilości pieprzu.
Alergeny w kotletach schabowych nadziewanych
Lista alergenów dla kotletów schabowych nadziewanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser żółty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów schabowych nadziewanych
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.