Kotlety schabowe

Opublikowano: 22.04.2021 r., 11:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Schabowy z ziemniakami na talerzu
Kotlety schabowe
Kotlety schabowe to wspaniały pomysł na obiad dla miłośników tradycyjnych dań. Są naprawdę pyszne i sycące, a przy tym ich zrobienie zabiera tylko kilka chwil.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
308 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Bułka tarta - 5 łyżek (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa

Przepis na kotlety schabowe krok po kroku

Mięso pokrój na 5 sporych kawałków. Kawałki rozbij na cienkie plastry.

Na mały talerzyk wbij jajko i roztrzep je widelcem. Dodaj sól, pierz i czosnek. Na drugim talerzyku wysyp bułkę tartą. Kotlety mocz najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej i układaj po jednym plastrze mięsa. Smaż po 5-7 minut z każdej strony. Usmażone kotlety wykładaj na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Jak oceniasz przepis na kotlety schabowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat kotletów schabowych

Kotlety schabowe to idealny pomysł na tradycyjny polski obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom mięsnych potraw. Są pyszne i chrupiące, dzięki czemu ciężko jest się od nich oderwać. Idealnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i surówką. Będą świetnym pomysłem na niedzielny obiad dla całej rodziny.

Ten przepis na pyszne kotlety schabowe świetnie sprawdzi się, gdy chce się przygotować naprawdę przepyszne mięso w wyjątkowo krótkim czasie. Cały proces jest bardzo łatwy, dlatego poradzą sobie z nim osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem.

To dobry pomysł na posiłek szczególnie dla miłośników mięsnych potraw, które na pewno docenią miękki i kruchy schab, ukryty pod chrupiącą panierką z bułki tartej.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobre kotlety schabowe, które skradną serca wszystkich domowników, to jest to idealna inspiracja dla ciebie. Kotlety z tego przepisu wychodzą soczyste, pyszne, po prostu idealne. Dodatkowo cały proces zabiera naprawdę niewiele czasu.

Kotlety panierowane w bułce i jajku są najlepsze, to dlatego, że panierka jest naprawdę chrupiąca i miło otula schab. Do panierki dobrze jest użyć bułki tartej, jednak da się zrobić ją również z płatków owsianych czy kukurydzianych. W wersji z bułką są jednak bardziej tradycyjne.

Aby kotlet wyszedł idealny należy najpierw mięso rozbić za pomocą tłuczka. Dzięki temu jego struktura będzie lepsza, a całość bardziej soczysta i krucha. Kotlety najlepiej robić ze schabu, to idealna część mięsa wieprzowego, bez ścięgien, czy dużej ilości tłuszczu, dlatego kotlety wychodzą z niego fantastycznie pyszne. Można jednak zastąpić mięso wieprzowe, chudszym rodzajem na przykład drobiem. To opcja dla osób, które muszą ograniczać zwierzęce kwasy tłuszczowe.

Wiele osób smaży kotlety na smalcu, jednak zdrowiej będzie wybierać oliwę z oliwek, która nie zawiera nasyconych kwasów tłuszczowych, za to jest bogata w antyoksydanty, chroniące serce przed szkodliwymi czynnikami i chorobami.

Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak smażyć kotlety, by były zdrowsze i lżejsze.

Alergeny w kotletach schabowych

Lista alergenów dla kotletów schabowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotletów schabowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
228.49
308.46
Białko (g)
17.91
24.18
Fenyloalanina (mg)
0.69
0.93
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
9.64
13.02
Węglowodany przyswajalne (g)
9.05
12.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
0.80
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.24
0.33
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.33
0.44
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Skrobia (g)
7.91
10.67
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
12.64
17.07
Tłuszcze nasycone (g)
3.89
5.25
Tłuszcze nienasycone (g)
8.75
11.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.99
9.44
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.76
2.38
Cholesterol (mg)
98.57
133.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
23.97
32.36
Witamina B6 (mg)
0.52
0.71
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
0.71
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.56
0.75
Witamina E (mg)
1.20
1.62
Retinol (µg (mcg))
23.97
32.36
Tiamina (mg)
0.58
0.78
Ryboflawina (mg)
0.25
0.33
Niacyna (mg)
6.18
8.34
Foliany (µg (mcg))
21.02
28.38
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
149.55
201.89
Potas (mg)
293.15
395.75
Wapń (mg)
37.09
50.08
Fosfor (mg)
200.37
270.50
Magnez (mg)
24.66
33.29
Żelazo (mg)
1.26
1.70
Cynk (mg)
1.41
1.90
Miedź (mg)
0.08
0.11
Mangan (mg)
0.13
0.17
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów schabowych 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów schabowych

Koszt składników
46.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Bułka tarta
100 g
5 łyżek
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
46.80