Kotlety rybne z boczkiem

Opublikowano: 08.06.2022 r., 15:17 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety rybne z boczkiem podane w miseczce.
Kotlety rybne z boczkiem
Kotlety rybne z boczkiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. To również dobra i zdrowsza alternatywa dla tego typowo mięsnego dania.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 25 min
439 kcal
Kcal w porcji
186 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Dorsz filet (400 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Bułka tarta (50 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, blender

Przepis na kotlety rybne z boczkiem krok po kroku

Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni, aż zrobi się rumiany.

Rybę zblenduj na grudkowatą masę w blenderze.

Do masy rybnej dodaj bułkę tartą, przyprawy i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj.

Ręką uformuj małe kotleciki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż kotleciki, by były rumiane z obu stron.

Jak oceniasz przepis na kotlety rybne z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,3% osób

Więcej informacji na temat kotletów rybnych z boczkiem

Kotlety rybne z boczkiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników ciekawych dań. To również dobra i zdrowsza alternatywa dla tego typowo mięsnego dania.

Przepis na kotlety rybne z boczkiem to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale zdrowych dań. Pozwala na przemycenie do swojego menu ryby w pysznej i lekkostrawnej formie. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Ryba jest świetnym wyborem, gdyż ma wyjątkowym smak, a w tej potrawie nabiera szlachetności. Ta receptura pozwala wpleść ryby do codziennych posiłków. Jest to jak najkorzystniejsze dla zdrowia. Ryby zawierają sporo białka, a przy okazji zdrowych kwasów tłuszczowych. Najcenniejsze są te z rodziny Omega 3, których w rybach jest dość sporo. Wpływają one pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie układ krwionośny i nerwowy. Ta receptura pozwoli ci przygotować we własnym domu kotlety bardzo zdrowe i lekkostrawne. Choć całość może wydawać się zbyt banalna i ze względu na delikatną obróbkę termiczną — mdła, to nie jest to prawda. Danie jest przyprawiona delikatnie, jednak odpowiednia ilość ziół i smażenie mięsa w małej ilości oliwy sprawia, że całość smakuje naprawdę wspaniale. Są tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Te mielone z filetów rybnych świetnie sprawdzą się na obiad. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety rybne z boczkiem, by były pyszne i dobre na obiad, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobry pomysł na mielone bez mięsa. Kotleciki są tak smaczne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Klopsy rybne to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają proste i zdrowe dania. Idealnie sprawdzają się podane z sosem, zwłaszcza koperkowym i ziemniakami. Ryba przygotowana w taki sposób jest bardzo soczysta i pełna smaku, dlatego stanowi wspaniały pomysł na pyszny posiłek. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej polskiej kuchni w nowoczesnym, nieco lżejszym i zdrowszym wydaniu.

Alergeny w kotletach rybnych z boczkiem

Lista alergenów dla kotletów rybnych z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Dorsz filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze kotletów rybnych z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(186g)
Energia (kcal)
236.11
439.16
Białko (g)
18.89
35.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(186g)
Węglowodany (g)
5.21
9.69
Węglowodany przyswajalne (g)
4.91
9.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
0.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(186g)
Tłuszcz (g)
15.02
27.94
Tłuszcze nasycone (g)
4.56
8.49
Tłuszcze nienasycone (g)
10.46
19.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.08
15.04
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.38
4.42
Cholesterol (mg)
96.65
179.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(186g)
Witamina A (µg (mcg))
31.85
59.25
Witamina B6 (mg)
0.27
0.50
Witamina B12 (µg (mcg))
0.85
1.58
Witamina C (mg)
0.53
0.99
Witamina D (µg (mcg))
0.85
1.58
Witamina E (mg)
1.49
2.77
Retinol (µg (mcg))
31.85
59.25
Tiamina (mg)
0.22
0.42
Ryboflawina (mg)
0.18
0.33
Niacyna (mg)
3.62
6.73
Foliany (µg (mcg))
17.64
32.81
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(186g)
Sód (mg)
432.46
804.38
Potas (mg)
351.09
653.03
Wapń (mg)
31.00
57.66
Fosfor (mg)
224.41
417.40
Magnez (mg)
27.71
51.54
Żelazo (mg)
1.00
1.86
Cynk (mg)
1.13
2.10
Miedź (mg)
0.07
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów rybnych z boczkiem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów rybnych z boczkiem

Koszt składników
57.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dorsz filet
400 g
10.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 400 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Bułka tarta
50 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 50 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
57.80