Przepis na kotlety ruskie krok po kroku
- Ziemniaki późne 900 g
- Ser twarogowy chudy 250 g 1 kostka
- Cebula 50 g 1 średnia
- Olej rzepakowy 112 ml 10 łyżek
- Jajko 2 szt.
- Bułka tarta 54 g 1/4 szklanki
- Cebula dymka 5 g 1 łyżka posiekanej zielonej dymki
Ziemniaki obierz, pokrój w podobnej wielkości kawałki i ugotuj.
Odcedź ziemniaki, odparuj na gazie i rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków.
Do ubitych ziemniaków dodaj ser biały i powtórz czynność.
Masę dokładnie wystudź.
Kiedy ziemniaki z serem się będą studzić podsmaż cebulkę na lekko złoty kolor i dodaj do masy.
Ziemniaki z twarogiem przypraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu, dodaj jedno jajko i dokładnie wymieszaj.
Uformuj 12 kotletów.
Kotlety obtocz w rozmąconym jajku z dodatkiem szczypty soli i pieprzu.
Smaż na złoty kolor. Do podania posyp zieloną dymką.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Kotlety ruskie - cechy przepisu
Więcej o kotletach ruskich
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotlety ruskie.
Kotlety jak pierogi ruskie jajkiem są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również zdrowe. Kotlety możesz przygotować również jako placki jak pierogi ruskie.
Przepis na ruskie kotlety jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Ziemniaki możesz ugotować dzień wcześniej, a na drugi dzień połączyć składniki i usmażyć kotlety. Jeśli jesteś na diecie o niskim indeksie glikemicznym zalecane jest ugotowanie ziemniaków dzień wcześniej, schłodzenie ich całą noc w lodówce i przygotowanie kotletów na następny dzień. Indeks glikemiczny jest dzięki temu niższy ponieważ w ziemniakach wytwarza się skrobia oporna, która jest częścią błonnika pokarmowego. Jak zrobić kotlety ruskie dowiesz się z dokładnego przepisu.
Kotleciki z farszu do pierogów ruskich są pysznym daniem, które możesz podawać samodzielnie lub z sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.
Wartości odżywcze kotletów ruskich
Energia i białka
(244g)
Węglowodany w kotletach ruskich
(244g)
Tłuszcze
(244g)
Witaminy w przepisie na kotlety ruskie
(244g)
Składniki mineralne w przepisie na kotlety ruskie
(244g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotletach ruskich
Lista alergenów dla kotletów ruskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser twarogowy chudy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta