Kotlety ruskie

Opublikowano: 10.05.2021 r., 17:50 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety ruskie podane w brązowej misce, na jasnym drewnianym stole, posypane szczypiorkiem
Kotlety ruskie
Wypróbuj przepis na najsmaczniejsze kotlety ruskie. Pyszne kotlety z ziemniaków i sera twarogowego idealne na obiad z dodatkiem surówki z pora, selera, kapusty pekińskiej czy buraków zasmażanych.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
374 kcal
Kcal w porcji
244 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne (900 g)
  • Ser twarogowy chudy 1 kostka (250 g)
  • Cebula 1 średnia (50 g)
  • Olej rzepakowy 10 łyżek (112 ml)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta 1/4 szklanki (54 g)
  • Cebula dymka 1 łyżka posiekanej zielonej dymki (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia mała, miska, tłuczek do ziemniaków

Przepis na kotlety ruskie krok po kroku

Ziemniaki obierz, pokrój w podobnej wielkości kawałki i ugotuj.

Odcedź ziemniaki, odparuj na gazie i rozdrobnij tłuczkiem do ziemniaków.

Do ubitych ziemniaków dodaj ser biały i powtórz czynność.

Masę dokładnie wystudź.

Kiedy ziemniaki z serem się będą studzić podsmaż cebulkę na lekko złoty kolor i dodaj do masy.

Ziemniaki z twarogiem przypraw sporą szczyptą soli oraz pieprzu, dodaj jedno jajko i dokładnie wymieszaj.

Uformuj 12 kotletów.

Kotlety obtocz w rozmąconym jajku z dodatkiem szczypty soli i pieprzu.

Smaż na złoty kolor. Do podania posyp zieloną dymką.

Jak oceniasz przepis na kotlety ruskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat kotletów ruskich

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotlety ruskie.

Kotlety jak pierogi ruskie jajkiem są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również zdrowe. Kotlety możesz przygotować również jako placki jak pierogi ruskie.

Przepis na ruskie kotlety jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Ziemniaki możesz ugotować dzień wcześniej, a na drugi dzień połączyć składniki i usmażyć kotlety. Jeśli jesteś na diecie o niskim indeksie glikemicznym zalecane jest ugotowanie ziemniaków dzień wcześniej, schłodzenie ich całą noc w lodówce i przygotowanie kotletów na następny dzień. Indeks glikemiczny jest dzięki temu niższy ponieważ w ziemniakach wytwarza się skrobia oporna, która jest częścią błonnika pokarmowego. Jak zrobić kotlety ruskie dowiesz się z dokładnego przepisu.

Kotleciki z farszu do pierogów ruskich są pysznym daniem, które możesz podawać samodzielnie lub z sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.

Alergeny w kotletach ruskich

Lista alergenów dla kotletów ruskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser twarogowy chudy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów ruskich

na 100g gotowej potrawy

Kotlety ruskie to wegetariańskie danie, które bez przeszkód może pojawiać się raz na jakiś czas na naszym stole.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(244g)
Energia (kcal)
153.49
374.52
Białko (g)
4.80
11.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(244g)
Węglowodany (g)
14.11
34.43
Węglowodany przyswajalne (g)
12.61
30.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.51
3.68

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(244g)
Tłuszcz (g)
8.69
21.21
Tłuszcze nasycone (g)
1.05
2.57
Tłuszcze nienasycone (g)
7.64
18.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.35
13.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.29
5.59
Cholesterol (mg)
27.63
67.42
Brak danych dla: ser twarogowy chudy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(244g)
Witamina A (µg (mcg))
13.91
33.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.19
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
12.28
29.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.36
Witamina E (mg)
0.12
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.74
33.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
2.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.39
47.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.17
7.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(244g)
Sód (mg)
109.61
267.44
Potas (mg)
296.05
722.35
Wapń (mg)
29.44
71.84
Fosfor (mg)
79.09
192.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.69
43.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.83
2.04
Cynk (mg)
0.40
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów ruskich 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów ruskich

Koszt składników
29.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
900 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.60
Za 900 g
Ser twarogowy chudy
250 g
1 kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Cebula
50 g
1 średnia
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
112 ml
10 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.78
Za 112 ml
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
54 g
1/4 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 54 g
Cebula dymka
5 g
1 łyżka posiekanej zielonej dymki
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Koszt składników
29.80