Kotlety pożarskie
- Mięso mielone z kurczaka - 2 duże piersi (400 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 2 łyżki (40 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Kajzerka - 1 szt (60 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (240 ml)
Przepis na kotlety pożarskie krok po kroku
Bułkę porozrywaj na małe kawałki. Zamocz ją w szklance mleka.
Mięso przełóż do dużej miski, dodaj jajko i kawałki bułki. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem. Dorzuć drobno posiekaną pietruszkę. Wszystko wymieszaj razem, najlepiej ręką, by powstała jednolita masa.
Uformuj z nich kotlety i obtocz w bułce tartej, wysypanej na mały talerzyk.
Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotleciki po około 6-7 minut z każdej strony.
-
Barszcz ukraiński
-
Spaghetti
-
Quesadilla
-
Kotlety jajeczne
-
Kotlety ziemniaczane
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Gulasz węgierski
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Udziec z indyka
-
Karkówka po cygańsku
-
Łosoś pieczony
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Kaczka z jabłkami
-
Schab w sosie własnym
-
Kurczak z warzywami
-
Zupa szpinakowa
-
Kotlety rybne
-
Dania urodzinowe na ciepło
Więcej informacji na temat kotletów pożarskich
Kotlety pożarskie to pyszna i sycąca potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom drobiu i domowej kuchni. Kotleciki te są bardzo popularne i mają wielu amatorów. Ich smak jest niesamowicie delikatny, a dominuje w nim nuta gałki muszkatołowej i tartego kminku, dzięki czemu przypadną do gustu nawet największemu krytykowi kulinarnemu.
Kotlet pożarski z kurczaka, to idealna opcja na pożywny obiad. Smakuje wspaniale i syci na długo. W dodatku zrobiony jest z mięsa drobiowego, które jest zdrowsze niż czerwona alternatywa.
Przepis na kotlety pożarskie jest niezwykle łatwy i bardzo szybki. W kilka chwil można zrobić całą potrawę. Najlepiej korzystać z mięsa już zmielonego. Dobrze, aby było zmielone dość grubo, dzięki czemu kotlety będą miały lepszą strukturę. Można też samodzielnie zmielić kawałek kurczaka albo bardzo drobno go posiekać.
Kotlety wykonane z tego z tej receptury są naprawdę pyszne i na pewno posmakują wszystkim domownikom. Sprawdzą się jako codzienny obiad lub danie na specjalną okazję. Można podawać je również w sosie, dzięki czemu są bardziej soczyste i nabierają nowego smaku. Świetnie komponują się z tym na bazie pomidorów lub koperkowym.
Kotlety pożarskie tradycyjnie robi się z siekanego surowego mięsa drobiowego, jednak można też zrobić je z gotowanego kurczaka. Dzięki czemu mają ciekawą fakturę i są niebanalną podstawą drugiego dania. Te kotlety idealnie pasują do gotowanych ziemniaków czy kasz.
Ten drobiowy kotlecik zasmakuje miłośnikom tradycyjnej, domowej polskiej kuchni. Choć jego wykonanie jest naprawdę łatwe, to efekt końcowy zaskakuje spójną kompozycją smakową i chrupiącą skórką. Najlepiej smakuje z mięsa mielonego, połączonego z jajkiem i wymoczoną w mleku bułką. To wszystko sprawia, że ciężko podrobić jego smak i formę. Najlepiej, by wszystkie składniki były jak najlepszej jakości, co sprawi, że cała potrawa będzie smakować niesamowicie. Mięso z kurczaka, które użyte jest w przepisie jest lekkie, delikatnie i ma mało tłuszczu, co sprawia, że kotlety są zdrowsze, a także smakują lepiej. Będą idealną opcją dla osób ograniczających węglowodany.
Alergeny w kotletach pożarskich
Lista alergenów dla kotletów pożarskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Kajzerka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze kotletów pożarskich
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.