Kotlety pożarskie

Opublikowano: 21.04.2021 r., 14:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczyste kotlety pożarskie na półmisku
Kotlety pożarskie
Kotlety pożarskie to świetny pomysł na pyszny i odżywczy obiad. Bardzo szybko się je robi i doskonale smakują. Pokochają je nie tylko dorośli, ale również najmłodsi.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
514 kcal
Kcal w porcji
290 g
Wielkość porcji
5
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Mięso mielone z kurczaka - 2 duże piersi (400 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta - 2 łyżki (40 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Kajzerka - 1 szt (60 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (240 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Przepis na kotlety pożarskie krok po kroku

Bułkę porozrywaj na małe kawałki. Zamocz ją w szklance mleka.

Mięso przełóż do dużej miski, dodaj jajko i kawałki bułki. Przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i kminkiem. Dorzuć drobno posiekaną pietruszkę. Wszystko wymieszaj razem, najlepiej ręką, by powstała jednolita masa.

Uformuj z nich kotlety i obtocz w bułce tartej, wysypanej na mały talerzyk.

Na dużej patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotleciki po około 6-7 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kotlety pożarskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób

Więcej informacji na temat kotletów pożarskich

Kotlety pożarskie to pyszna i sycąca potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom drobiu i domowej kuchni. Kotleciki te są bardzo popularne i mają wielu amatorów. Ich smak jest niesamowicie delikatny, a dominuje w nim nuta gałki muszkatołowej i tartego kminku, dzięki czemu przypadną do gustu nawet największemu krytykowi kulinarnemu.

Kotlet pożarski z kurczaka, to idealna opcja na pożywny obiad. Smakuje wspaniale i syci na długo. W dodatku zrobiony jest z mięsa drobiowego, które jest zdrowsze niż czerwona alternatywa.

Przepis na kotlety pożarskie jest niezwykle łatwy i bardzo szybki. W kilka chwil można zrobić całą potrawę. Najlepiej korzystać z mięsa już zmielonego. Dobrze, aby było zmielone dość grubo, dzięki czemu kotlety będą miały lepszą strukturę. Można też samodzielnie zmielić kawałek kurczaka albo bardzo drobno go posiekać.

Kotlety wykonane z tego z tej receptury są naprawdę pyszne i na pewno posmakują wszystkim domownikom. Sprawdzą się jako codzienny obiad lub danie na specjalną okazję. Można podawać je również w sosie, dzięki czemu są bardziej soczyste i nabierają nowego smaku. Świetnie komponują się z tym na bazie pomidorów lub koperkowym.

Kotlety pożarskie tradycyjnie robi się z siekanego surowego mięsa drobiowego, jednak można też zrobić je z gotowanego kurczaka. Dzięki czemu mają ciekawą fakturę i są niebanalną podstawą drugiego dania. Te kotlety idealnie pasują do gotowanych ziemniaków czy kasz.

Ten drobiowy kotlecik zasmakuje miłośnikom tradycyjnej, domowej polskiej kuchni. Choć jego wykonanie jest naprawdę łatwe, to efekt końcowy zaskakuje spójną kompozycją smakową i chrupiącą skórką. Najlepiej smakuje z mięsa mielonego, połączonego z jajkiem i wymoczoną w mleku bułką. To wszystko sprawia, że ciężko podrobić jego smak i formę. Najlepiej, by wszystkie składniki były jak najlepszej jakości, co sprawi, że cała potrawa będzie smakować niesamowicie. Mięso z kurczaka, które użyte jest w przepisie jest lekkie, delikatnie i ma mało tłuszczu, co sprawia, że kotlety są zdrowsze, a także smakują lepiej. Będą idealną opcją dla osób ograniczających węglowodany.

Alergeny w kotletach pożarskich

Lista alergenów dla kotletów pożarskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • Kajzerka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze kotletów pożarskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kcal)
177.41
514.49
Białko (g)
11.32
32.82

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany (g)
8.18
23.73
Węglowodany przyswajalne (g)
7.70
22.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
1.41

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz (g)
11.08
32.14
Tłuszcze nasycone (g)
3.23
9.36
Tłuszcze nienasycone (g)
7.86
22.78
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.25
18.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.60
4.64
Cholesterol (mg)
67.60
196.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A (µg (mcg))
34.19
99.15
Witamina B6 (mg)
0.28
0.82
Witamina B12 (µg (mcg))
0.50
1.45
Witamina C (mg)
0.06
0.17
Witamina E (mg)
1.04
3.02
Retinol (µg (mcg))
34.19
99.15
Tiamina (mg)
0.15
0.43
Ryboflawina (mg)
0.22
0.65
Niacyna (mg)
3.30
9.57
Foliany (µg (mcg))
13.51
39.17
Beta karoten (µg (mcg))
0.86
2.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód (mg)
121.40
352.07
Potas (mg)
320.64
929.85
Wapń (mg)
63.86
185.20
Fosfor (mg)
142.44
413.08
Magnez (mg)
18.83
54.62
Żelazo (mg)
1.02
2.95
Cynk (mg)
1.04
3.02
Miedź (mg)
0.06
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów pożarskich 5
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów pożarskich

Koszt składników
37.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z kurczaka
400 g
2 duże piersi
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
40 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 40 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Kajzerka
60 g
1 szt
0.30
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
0.36
Za 60 g
Mleko 2%
240 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 240 ml
Koszt składników
37.90