Kotlety po kijowsku

Opublikowano: 23.04.2021 r., 12:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet po kijowsku z frytkami
Kotlety po kijowsku
Kotlety po kijowsku to pyszna i prosta potrawa, która sprawdzi się na obiad z rodziną lub na przyjęcia. Świetnie się prezentuje i ciężko przejść obok nich obojętnie.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
398 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
2
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Schab wieprzowy bez kości (500 g)
  • Pieczarki - 4 szt (80 g)
  • Ser gouda - 3 plastry (75 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Bułka tarta - 4 łyżki (80 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, tłuczek do mięsa

Przepis na kotlety po kijowsku krok po kroku

Kawałek schabu podziel na 5 kotletów. Każdy kawałek rozbij tłuczkiem do mięsa, by plasterki były cienkie.

Pieczarki pokrój bardzo drobno razem z cebulą i podsmaż na rozgrzanej łyżce oleju. Dodaj zioła prowansalskie.

Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach do małej miseczki.

Na środek każdego kotleta nałóż pieczarki i starty ser. Brzegi mięsa złóż do środka, całość zwiń w rulon.

Na talerzyk wysyp bułkę tartą, a na drugim roztrzep jajka z dodatkiem soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Zwinięte kotlety maczaj najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.

Smaż kotlety na rozgrzanej patelni przez 5-6 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kotlety po kijowsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,8% osób

Więcej informacji na temat kotletów po kijowsku

Kotlety po kijowsku to przepyszny pomysł na obiad. Są łatwe i szybkie, a przy tym naprawdę sycące. Przy okazji ciekawie się prezentują. W Polsce najczęściej znane pod nazwą de volaille lub spolszczoną dewolaj. Mają bardzo wielu zwolenników ze względu na pyszny smak i aromat.

Choć tradycyjnie dewolaj nadziewany jest tylko masłem i ziołami w tym przepisie prezentuje się jako kotlet kijowski z pieczarkami. Pieczarki nadają mu zupełnie innego, głębokiego aromatu, przez co szybciej znika ze stołu. Dodatkowo dzięki temu robi się go znacznie prościej i nie trzeba się obawiać, że masło z mięsa wypłynie. Kotlet w połączeniu z grzybami i serem jest bardziej sycący i dużo lepiej smakuje. Dzięki małej zmianie staje się bardziej atrakcyjny.

Schab po kijowsku to bardzo prosty i szybki przepis na pyszny i tradycyjny posiłek, który na pewno zasmakuje wszystkim fanom mięsnych dań. Schab z tego przepisu jest soczysty i kruchy, a także nie rozpada się. Bardzo ważna jest w tym przypadku również odpowiednia technika zawijania. Na szczęście kotlety robi się bardzo szybko, dzięki czemu mogą gościć na stole bardzo często.

Przepis na kotlety kijowskie jest bardzo łatwy i pozwala stworzyć danie jak z prawdziwej restauracji. Zachwyca wspaniałym smakiem, a także bardzo efektownym wykończeniem. Choć na pierwszy rzut oka kotlet ten jest zupełnie zwyczajny, to jego środek kryje najlepsze połączenie smaków, smażone pieczarki idealnie łączą się z roztopionym serem, tworząc spójną całość. Wszystkiego dopełniają zioła prowansalskie, które wspaniale komponują się z pieczarkami, a także łagodnym smakiem sera.

Te kotlety na pewno idealnie sprawdzą się na pyszne obiady, a także na duże przyjęcia. Będą idealnym dopełnieniem imprezowego stołu. W tej wersji smakują nawet lepiej niż w tradycyjnej i są wspaniałą alternatywą dla zwykłego schabowego, który zdążył już się znudzić. Będą idealne dla osób, które ograniczają ilość węglowodanów w diecie, ponieważ zawierają ich bardzo mało. Mają też niski indeks glikemiczny, więc mogą być częścią diety diabetyka.

Alergeny w kotletach po kijowsku

Lista alergenów dla kotletów po kijowsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotletów po kijowsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
227.99
398.98
Białko (g)
16.98
29.72
Fenyloalanina (mg)
0.69
1.20
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
6.92
12.12
Węglowodany przyswajalne (g)
6.44
11.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
14.39
25.18
Tłuszcze nasycone (g)
5.06
8.86
Tłuszcze nienasycone (g)
9.33
16.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.66
13.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
2.91
Cholesterol (mg)
91.68
160.44

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
33.67
58.93
Witamina B6 (mg)
0.45
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
0.99
Witamina C (mg)
0.19
0.32
Witamina D (µg (mcg))
0.52
0.92
Witamina E (mg)
1.25
2.19
Retinol (µg (mcg))
33.59
58.78
Tiamina (mg)
0.47
0.82
Ryboflawina (mg)
0.26
0.45
Niacyna (mg)
5.33
9.33
Foliany (µg (mcg))
18.41
32.23
Beta karoten (µg (mcg))
0.83
1.45

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
176.93
309.63
Potas (mg)
278.38
487.17
Wapń (mg)
85.19
149.09
Fosfor (mg)
216.36
378.64
Magnez (mg)
22.82
39.94
Żelazo (mg)
1.02
1.78
Cynk (mg)
1.51
2.64
Miedź (mg)
0.10
0.17
Mangan (mg)
0.09
0.16
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów po kijowsku 2
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów po kijowsku

Koszt składników
56.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
9.00
Za 360,0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Pieczarki
80 g
4 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Ser gouda
75 g
3 plastry
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 75 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Bułka tarta
80 g
4 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 80 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
56.00