Kotlety mielone z kapustą

Opublikowano: 13.06.2023 r., 15:19 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety mielone na talerzu
Kotlety mielone
Poznaj przepis na pyszne, domowe kotlety mielone z kapustą zapiekane w piekarniku.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 40 min
483 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe (500 g)
  • Kapusta biała (250 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Natka pietruszki - 1 garść (30 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na kotlety mielone z kapustą krok po kroku

Kapustę poszatkuj i włóż do miski. Zalej gorącą wodą, zostaw na 10-15 minut i odcedź.

Cebulę i natkę drobno posiekaj, dodaj do mięsa i wymieszaj.

Dodaj kapustę i jajko. Wymieszaj wszystkie składniki.

Uformuj kotlety i wyłóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

Piecz ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na kotlety mielone z kapustą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 74,4% osób

Więcej informacji na temat kotletów mielonych z kapustą

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Często uchodzą za kaloryczne i niezdrowe, jednak niekoniecznie jest to prawda. Dobrej jakości mięso będzie świetnym źródłem białka, żelaza oraz witamin z grupy B. Oczywiście smażone w głębokim tłuszczu, panierowane, z dużym dodatkiem soli, jako stały element diety może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, jednak nie musisz z nich całkowicie rezygnować. Szukasz zdrowszej wersji dla tradycyjnych, polskich kotletów mielonych? Poznaj przepis na kotlety mielone z kapustą. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dlatego z pewnością poradzisz sobie z nimi, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Potrzebujesz wyłącznie mielonej wołowiny, wołowiny lub mielonego mięsa wołowo-wieprzowego cebuli, jajka, białej kapusty, natki pietruszki oraz przypraw. Wystarczy, że mielone mięso wymieszasz z poszatkowaną cebulą, natką i pozostałymi składnikami. Następnie wystarczy ręcznie wyrabiać masę, aż będzie miała jednolitą konsystencję, uformować kotlety i obsmażać obustronnie na patelni lub upiec w piekarniku. Polecamy drugą opcję, zwłaszcza jeśli zależy Ci na kontrolowaniu kaloryczności diety. Kotlety z mięsa mielonego pieczone w piekarniku w porównaniu do smażonych na patelni będą również lepiej strawne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety mielone z kapustą w środku na obiad, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. To świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, danie dla gości na imprezę, czy nawet jako składnik innych dań obiadowych np. sałatek lub burgerów. Jeśli raz wypróbujesz nasz przepis, na pewno zostanie on w Twojej kuchni na długo. Kotlety mielone z kapustą to pomysł na szybkie, smaczne i dobre na wiele okazji danie, które posmakuje wszystkim miłośnikom dań mięsnych i nie tylko. Sprawdzi się zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.

Alergeny w kotletach mielonych z kapustą

Lista alergenów dla kotletów mielonych z kapustą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotletów mielonych z kapustą

na 100g gotowej potrawy

Kotlety pieczone w piekarniku są mniej kaloryczne i ciężkostrawne w porównaniu do kotletów panierowanych i smażonych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
161.17
483.51
Białko (g)
10.33
30.99

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
2.80
8.39
Węglowodany przyswajalne (g)
1.84
5.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.96
2.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
11.96
35.88
Tłuszcze nasycone (g)
5.53
16.60
Tłuszcze nienasycone (g)
6.42
19.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.28
15.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
3.44
Cholesterol (mg)
60.39
181.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
25.33
75.98
Witamina B6 (mg)
0.26
0.78
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
1.28
Witamina C (mg)
15.22
45.66
Retinol (µg (mcg))
10.48
31.44
Tiamina (mg)
0.42
1.25
Ryboflawina (mg)
0.17
0.52
Niacyna (mg)
2.44
7.33
Foliany (µg (mcg))
23.84
71.53
Beta karoten (µg (mcg))
177.11
531.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
45.34
136.01
Potas (mg)
240.44
721.32
Wapń (mg)
28.36
85.09
Fosfor (mg)
117.14
351.43
Magnez (mg)
16.75
50.25
Żelazo (mg)
0.92
2.76
Cynk (mg)
1.35
4.06
Miedź (mg)
0.05
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów mielonych z kapustą 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów mielonych z kapustą

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Kapusta biała
250 g
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Natka pietruszki
30 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
32.00