Przepis na kotlety mielone z bułką tartą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska

Bułkę pszenną namocz w mleku.

Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce.

W misce umieść mięso, cebulę i jajka, dopraw solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.

Bułkę zblenduj i dodaj do miski.

Całą masę wyrób dobrze.

Formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety po około 5 minut z jednej strony.

Kotlety mielone  z bułką tartą podane na talerzu.
Kotlety mielone z bułką tartą
Koszt przygotowania dania
29.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
547 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
73

Kotlety mielone z bułką tartą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotletach mielone z bułką tartą

Kotlety mielone z bułką tartą to szybkie i łatwe do zrobienia pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety można podać na ciepło na obiad lub na zimno z chlebem jako kanapkę. Przepis na kotlety mielone z bułką tartą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone, cebula, jajko, bułka pszenna, mleko, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny, bułka tarta, olej rzepakowy.

Jak zrobić kotlety mielone z bułką tartą? Bułkę pszenną namocz w mleku. Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce. W misce umieść mięso, cebulę i jajka, dopraw solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Bułkę zblenduj i dodaj do miski. Całą masę wyrób dobrze. Formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety po około 5 minut z jednej strony. Jeśli lubisz bardziej rumiane kotlety spłaszcz ze w dłoniach i smaż na nieco większym ogniu, uważając przy tym, aby się nie spaliły.

Mięso mielone wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Kotlety zawierają również żelazo, potas i witaminy z grupy B. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry.

Podsumowując pomysł na dobre kotlet mielone z bułką tartą świetnie sprawdzi się na obiad. Kotlety mielone najlepsze są od razu po usmażeniu. Następnego dnia możesz je podgrzać w sosie na bazie śmietany lub bulionu z mąką pszenną. Kotlety dobrze sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaków, chleba razowego, a także kopytek.

Wartości odżywcze kotletów mielone z bułką tartą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
260.89 kcal
547.87 kcal
Białko
10.42 g
21.89 g

Węglowodany w kotletach mielone z bułką tartą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
10.28 g
21.59 g
Węglowodany przyswajalne
9.46 g
19.86 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.82 g
1.72 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
19.55 g
41.06 g
Tłuszcze nasycone
5.74 g
12.06 g
Tłuszcze nienasycone
13.81 g
29.00 g
Tłuszcze jednonasycone
10.31 g
21.65 g
Tłuszcze wielonasycone
3.50 g
7.35 g
Cholesterol
66.43 mg
139.50 mg

Witaminy w przepisie na kotlety mielone z bułką tartą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A
19.75 µg (mcg)
41.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
0.98 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
1.23 mg
2.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
19.62 µg (mcg)
41.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.42 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.63 mg
5.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
20.71 µg (mcg)
43.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
3.97 µg (mcg)
8.33 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlety mielone z bułką tartą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
132.68 mg
278.62 mg
Potas
193.49 mg
406.32 mg
Wapń
56.02 mg
117.64 mg
Fosfor
127.89 mg
268.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.68 mg
37.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
2.45 mg
Cynk
1.29 mg
2.71 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów mielone z bułką tartą 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotletach mielone z bułką tartą

Lista alergenów dla kotletów mielone z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania kotletów mielone z bułką tartą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Bułka pszenna
200 g
4 sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
47.10
Jak oceniasz przepis na kotlety mielone z bułką tartą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób