Kotlety mielone z bułką tartą

Opublikowano: 29.12.2021 r., 10:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczyste kotlety mielone na talerzu
Kotlety mielone z bułką tartą
Kotlety mielone z bułką tartą to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Szybkie do zrobienia kotlety można podawać na ciepło i na zimno.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 30 min
547 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
73
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
  • Bułka pszenna - 4 sztuki (200 g)
  • Mleko 3,2% (300 ml)
  • Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Bułka tarta (150 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, miska

Przepis na kotlety mielone z bułką tartą krok po kroku

Bułkę pszenną namocz w mleku.

Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce.

W misce umieść mięso, cebulę i jajka, dopraw solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.

Bułkę zblenduj i dodaj do miski.

Całą masę wyrób dobrze.

Formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety po około 5 minut z jednej strony.

Jak oceniasz przepis na kotlety mielone z bułką tartą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat kotletów mielone z bułką tartą

Kotlety mielone z bułką tartą to szybkie i łatwe do zrobienia pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety można podać na ciepło na obiad lub na zimno z chlebem jako kanapkę. Przepis na kotlety mielone z bułką tartą jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone, cebula, jajko, bułka pszenna, mleko, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny, bułka tarta, olej rzepakowy.

Jak zrobić kotlety mielone z bułką tartą? Bułkę pszenną namocz w mleku. Obierz cebulę z łupiny i zetrzyj na tarce. W misce umieść mięso, cebulę i jajka, dopraw solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Bułkę zblenduj i dodaj do miski. Całą masę wyrób dobrze. Formuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż kotlety po około 5 minut z jednej strony. Jeśli lubisz bardziej rumiane kotlety spłaszcz ze w dłoniach i smaż na nieco większym ogniu, uważając przy tym, aby się nie spaliły.

Mięso mielone wieprzowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Kotlety zawierają również żelazo, potas i witaminy z grupy B. Białko ma bardzo ważny wpływ na nasz organizm. Białko jest składnikiem wielu enzymów w naszym organizmie, bierze udział w szeregach reakcji odpowiadających za metabolizm. Jest także potrzebne do budowy komórek naszego ciała. Dlatego powinniśmy dbać o prawidłową podaż tego makroskładnika. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych, pomagają wzmacniać nasz układ odpornościowy, odpowiadają za dobry stan naszych włosów, paznokci oraz skóry.

Podsumowując pomysł na dobre kotlet mielone z bułką tartą świetnie sprawdzi się na obiad. Kotlety mielone najlepsze są od razu po usmażeniu. Następnego dnia możesz je podgrzać w sosie na bazie śmietany lub bulionu z mąką pszenną. Kotlety dobrze sprawdzają się w towarzystwie gotowanych ziemniaków, chleba razowego, a także kopytek.

Alergeny w kotletach mielone z bułką tartą

Lista alergenów dla kotletów mielone z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Wartości odżywcze kotletów mielone z bułką tartą

na 100g gotowej potrawy

Kotlety mielone z bułką tartą są bardzo dobrym źródłem białka zwierzęcego. Kotlety w bułce tartej zawierają jednak więcej kalorii niż te bez jej dodatku. Kotletów nie powinny spożywać osoby chorujące na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
260.89
547.87
Białko (g)
10.42
21.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
10.28
21.59
Węglowodany przyswajalne (g)
9.46
19.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
1.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
19.55
41.06
Tłuszcze nasycone (g)
5.74
12.06
Tłuszcze nienasycone (g)
13.81
29.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.31
21.65
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.50
7.35
Cholesterol (mg)
66.43
139.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
19.75
41.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
0.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.23
2.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.62
41.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.42
0.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.63
5.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.71
43.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.97
8.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
132.68
278.62
Potas (mg)
193.49
406.32
Wapń (mg)
56.02
117.64
Fosfor (mg)
127.89
268.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.68
37.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
2.45
Cynk (mg)
1.29
2.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów mielone z bułką tartą 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów mielone z bułką tartą

Koszt składników
47.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Bułka pszenna
200 g
4 sztuki
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
1.50
Za 200 g
Mleko 3,2%
300 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 ml
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka tarta
150 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 150 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Koszt składników
47.10