Kotlety mielone
- Mięso mielone wieprzowe - Możesz użyć tylko mięsa wieprzowego lub wymieszać je z drobiem (400 g)
- Bułka pszenna - 1 sztuka (60 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Bułka tarta - Do obtoczenia kotletów (20 g)
Przepis na kotlety mielone krok po kroku
Bułkę namocz w wodzie.
Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na 0,5 łyżki oleju
Mięso wymieszaj z jajkiem, namoczoną i odciśnięta bułką, cebulą, 0,5 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu, 0,25 łyżeczki imbiru i 0,5 łyżeczki papryki.
Do mięsa stopniowo dolewaj wody (łącznie około 1/4 szklanki) i wyrabiaj masę (najlepiej ręką), aby wchłonęła wodę.
Z gotowej masy mięsnej uformuj kotlety.
Obtocz kotlety w bułce tartej.
Gotowe kotlety kładź na rozgrzaną patelnię z olejem i obsmaż z każdej strony.
Gdy kotlety będą już obsmażone zmniejsz moc kuchenki i dosmażaj je jeszcze około 3-5 minut z każdej strony (zależnie od wielkości kotletów).
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Mielony z kurczaka
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat kotletów mielonych
Kotlety mielone to bardzo popularne danie w polskich domach. Najczęściej podawane są na obiad z gotowanymi ziemniakami i surówką, ale można też użyć ich do zrobienia burgerów.
Najlepsze kotlety mielone to zawsze te robione przez mamę lub babcie w domu. Ten przepis na kotlety mielone jest przepisem mojej mamy, która robi najsmaczniejsze kotlety z mięsa mielonego.
Najważniejsze w takich kotletach oczywiście jest mięso mielone, które musi być świeże. Nie ważne z jak dobrego przepisu będziesz korzystać, jeżeli mięso na kotlety mielone będzie słabej jakości. U mnie w domu kotlety robione są z mieszanki różnych mięs. Najczęściej z mięsa wieprzowego z drobiowym, w stosunku 2:1, czyli na przykład 200 g mięsa wieprzowego i 100 g mięsa drobiowego.
Kolejnym ważnym elementem przygotowywania kotletów jest podsmażenie cebulki, co sprawi, że będzie ona smaczniejsza. Aby mięso na kotlety było smaczne najlepiej dobrze przyprawić je solą, pieprzem, odrobiną imbiru i ostrą papryką, co doda im pikanterii. Ja lubię je w takiej trochę ostrzejszej wersji, ale jeżeli wolisz delikatne kotlety, to pomiń paprykę.
Żeby wiedzieć, jak zrobić dobre kotlety mielone, musisz pamiętać, aby zadbać też o ich wyrabianie i smażenie. Pyszne kotlety mielone to takie, które są soczyste w środku. Do uzyskania takich kotletów, należy do mięsa dolać wody, ale w odpowiedni sposób. Woda powinna być chłodna, a dolewać należy ją stopniowo, cały czas wyrabiając, aby mięso było wstanie dobrze połączyć się z płynem. Jeżeli wlejesz całą wodę na raz i tylko z grubsza wymieszasz, to woda wypłynie z mięsa, zanim jeszcze uformujesz kotlety, a zdecydowanie nie tego chcemy. Gdy masz już dobrze wyrobione mięso na kotlety mielone, to możesz przejść do formowania, panierowania i smażenia kotletów. Żeby zachować tę soczystość, należy kłaść kotlety na rozgrzaną patelnię, aby obsmażyć je i zamknąć w ich środku wodę. Dopiero po obsmażeniu z każdej strony zmniejszamy moc kuchenki i pozwalamy kotletom dosmażyć się w środku.
Tak przygotowane kotlety mielone są chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku, co sprawia, że są bardzo smaczne
Alergeny w kotletach mielonych
Lista alergenów dla kotletów mielonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka pszenna
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kotletów mielonych
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.