Kotlety marchewkowe
- Marchewka (400 g)
- Masło (20 g)
- Czosnek - 1 ząbek (5 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (50 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
Przepis na kotlety marchewkowe krok po kroku
Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim startą marchew, aby zmiękła.
Usmażoną marchew przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia.
Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj.
Do marchewki dodaj czosnek, natkę pietruszki, mąkę pszenną, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz wybij jajko. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Pozostałą bułkę tartą przesyp do głębokiego talerza.
Z masy marchewkowej formuj małe kotleciki, spłaszcz je i obtocz je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotleciki po około 3 minuty z każdej strony.
Gotowe kotleciki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat kotletów marchewkowych
Kotlety marchewkowe to doskonała propozycja na wegetariańskie danie. Smaczne i szybkie w przygotowaniu kotlety z tartej marchewki świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe dla dzieci i dorosłych. Idealnie nadają się, aby włączyć do diety większą ilość warzyw. Kotlety bez mięsa koniecznie podaj w towarzystwie ziemniaków oraz surówki (np. z ogórków kiszonych). Przepis na kotlety marchewkowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania kotletów potrzebne będą następujące produkty: marchew, masło, czosnek, jajko, bułka tarta, mąka pszenna, natka pietruszki, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić kotlety marchewkowe? Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim startą marchew, aby zmiękła. Usmażoną marchew przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia. Do marchewki dodaj czosnek, natkę pietruszki, mąkę pszenną, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz wybij jajko. Masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj. Z masy marchewkowej formuj małe kotleciki, spłaszcz je i obtocz je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotleciki po około 3 minuty z każdej strony.
Marchew jest produktem niskokalorycznym, dlatego będzie idealnym wyborem w diecie redukcyjnej. W marchwi znajdziemy wiele cennych składników odżywczych, zaliczymy do nich: antyoksydanty, błonnik, wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk, witaminę E, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Marchewki swój kolor zawdzięczają karotenoidom, które są nierozpuszczalne w wodzie i wykazują działanie antyoksydacyjne. Dzięki zawartości związków takich jak witamina C i E oraz flawonoidów, które zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, zmniejsza się produkcja wolnych rodników - wpływa to na opóźnienie procesów starzenia się organizmu oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Podsumowując łatwe w przygotowaniu kotlety z marchwi świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe. Najlepsze kotlety wegetariańskie są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do ich zrobienia dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w kotletach marchewkowych
Lista alergenów dla kotletów marchewkowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze kotletów marchewkowych
Kotlety marchewkowe to doskonała propozycja na smaczne danie bezmięsne. Kotlety z marchewki to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, dlatego koniecznie włącz je do jadłospisu.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.