Kotlety jajeczne
- Jajko (6 szt.)
- Bułka tarta - 4 łyżki (40 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
Przepis na kotlety jajeczne krok po kroku
5 jajek ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz. Włóż do dużej miski i rozgnieć za pomocą widelca.
Do jajka dodaj 2 łyżki bułki tartej, wbij jedno surowe jajko i dopraw solą i pieprzem. Skrój drobno natkę pietruszki i szczypiorek, dodaj do masy i wymieszaj za pomocą łyżki. Uformuj małe kotleciki.
Na mały talerzy wysyp 2 łyżki bułki tartej i obtocz w niej kotleciki.
Rozgrzej olej na dużej patelni i włóż na nią kotleciki. Smaż po 2 minuty z każdej strony, by były rumiane.
Więcej informacji na temat kotletów jajecznych
Kotlety jajeczne są wspaniałym pomysłem na pyszny i sycący obiad. Ich wspaniały smak i miękkie wnętrze sprawia, że ciężko przejść obok nich obojętnie. Dodatkowo, są dużo zdrowsze niż tradycyjna mięsna alternatywa. Na pewno przypadną do gustu nawet dzieciom, ze względu na łagodny smak.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kotlety jajeczne, które będą odpowiednio soczyste i pyszne, a ich przygotowanie nie zabierze zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Dzięki niemu przygotujesz prawdziwe, aromatyczne kotlety jajeczne ze szczypiorkiem.
Przepis na kotlety jajeczne jest bardzo prosty, a całość prezentuje się naprawdę efektownie. Na pierwszy rzut oka ciężko jest odróżnić je od tradycyjnych mięsnych kotletów, jednak ich smak jest lżejszy i bardziej ziołowy. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom świeżej natki pietruszki i szczypiorku, które świetnie komponują się z jajeczną masą.
Te pyszne klopsy stanowią idealną, zdrowszą alternatywę dla kotletów z mięsa. Mają dużo białka, jednak są znacznie lżejsze. Ponadto zawierają sporo cennych składników odżywczych dostępnych w jajkach. Warto dodać do nich sporo zieleniny, tak by były jeszcze zdrowsze i pyszniejsze. Te pulpety sprawdzą się też jako danie obiadowe dla dzieci. Są bardzo wartościowe i sycące. Na pewno docenią je również miłośnicy bezmięsnych rozwiązań. To świetne rozwiązanie dla wegetarian czy laktoowowegetarian. Mogą sobie na nie pozwolić również osoby na diecie redukcyjnej, gdyż zawierają sporo białka, które ułatwia budowanie masy mięśniowej.
To dobra opcja na obiad ale także na kolacje. Można je jeść same, albo dodać ziemniaki czy kaszę i dobrą surówkę. Warto wybierać taką z zielonych warzyw liściastych.
Kotlety smakują naprawdę wybornie zwłaszcza, gdy masa jajeczna zmieszana jest ze szczypiorkiem. Można także przygotować kotlety jajeczne z serem, dzięki temu będą nawet smaczniejsze i bardziej odżywcze. Niestety ta wersja będzie już mniej fit. Do takich kotletów sprawdzi się żółty tarty ser lub mozzarella.
Alergeny w kotletach jajecznych
Lista alergenów dla kotletów jajecznych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotletów jajecznych
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.