Kotlety drobiowe

Opublikowano: 29.04.2021 r., 18:31 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlety drobiowe na talerzu
Kotlety drobiowe
Kotlety drobiowe z siekanego mięsa to pyszne kotleciki, które są idealne dla dzieci, ponieważ łatwiej się je kroi, niż duże kotlety zrobione z fileta drobiowego.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
128 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwica z piersi kurczaka (200 g)
  • Cukinia - 1 sztuka (220 g)
  • Cebula - 1 sztuka (105 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 750 - 2 łyżki (30 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska, patelnia

Przepis na kotlety drobiowe krok po kroku

Polędwiczki lub pierś z kurczaka pokrój w kostkę

Cukinie zetrzyj na tarce a cebulę posiekaj w drobną kostkę

Do miski wrzuć mięso, cukinie, cebulę, jajka, mąkę i przyprawy (0,25 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu)

Dokładnie wymieszaj składniki

Rozgrzej patelnie z olejem i łyżką wykładaj masę formując kotlety

Smaż kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.

Jak oceniasz przepis na kotlety drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat kotletów drobiowych

Kotlety drobiowe, które chce Ci pokazać to kotlety z fileta drobiowego, lecz nie tak jak klasyczne kotlety z jednego plastra. Te kotlety robimy z siekanego mięsa. Są idealne dla dzieci, które jeszcze mają problem z krojeniem, a chcą być samodzielne. Dodatkowo kotlety z drobiu jest łatwiej pogryźć niż te zrobione z mięsa wieprzowego. Takie pyszne kotleciki, które polubią Twoje dzieci, przygotujesz wykorzystując ten przepis na kotlety drobiowe. Dodatkowo w takich kotletach możesz przemycić trochę warzyw, które nie zawsze są lubiane przez dzieci. Możesz do mięsa dodać na przykład startą cukinię. To oczywiście tylko jeden pomysł na kotlety drobiowe z dodatkiem warzyw, ale możesz też dodać posiekany i podduszony szpinak, startą marchew lub rozdrobnionego kalafiora. Opcji na przemycenie warzyw w siekanych kotletach jest naprawdę wiele. Sam sposób jak zrobić kotlety drobiowe jest też niezwykle prosty. Wystarczy posiekać mięso, dodać warzywa, przyprawy, jajko i trochę mąki. Potem już tylko wykładamy na patelnię lub blachę do pieczenia powstałą masę i smażymy, lub pieczemy.

Z ciekawostek zdradzę Ci, że mięso drobiowe, a dokładniej mięso z kurczaka jest najczęściej wybieranym przez Polaków mięsem. Pierś z kurczaka jest chudym mięsem o wysokiej zawartości białka. Mięso bez skóry zawiera jedynie 98 kcal w 100 g, co sprawia, że jest chętnie wybierane przez osoby chcące schudnąć, lub zbudować masę mięśniową.

Częstą konsumenci obawiają się o antybiotyki w mięsie, strasząc nimi wszystkich dokoła. O ile samodzielne uprawianie warzyw i hodowla zwierząt, aby unikać chemii, jest ciekawym pomysłem, tak większość społeczeństwa nie ma do tego warunków ani czasu. Mięso, które znajdziesz w sklepie, musi przejść przez kontrolę weterynaryjną, aby zostało dopuszczone do sprzedaży. Antybiotyki w mięsie występują w śladowych ilościach. Jeżeli byłoby inaczej, mięso nie zostałoby dopuszczone do sprzedaży. Dodatkowo istnieje coś takiego jak okres karencji. Jest to czas, jaki musi upłynąć od zakończenia stosowania leków do uboju, aby mięso było bezpieczne.

Alergeny w kotletach drobiowych

Lista alergenów dla kotletów drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Wartości odżywcze kotletów drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
111.68
128.43
Białko (g)
9.67
11.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
5.72
6.58
Węglowodany przyswajalne (g)
5.03
5.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
0.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
5.40
6.21
Tłuszcze nasycone (g)
1.39
1.60
Tłuszcze nienasycone (g)
4.01
4.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.73
3.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.28
1.47
Cholesterol (mg)
81.05
93.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina A (µg (mcg))
31.53
36.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.34
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.88
7.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.37
Witamina E (mg)
0.37
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.32
32.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.31
3.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.81
33.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
38.74
44.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
39.21
45.09
Potas (mg)
230.26
264.80
Wapń (mg)
19.77
22.74
Fosfor (mg)
114.88
132.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.51
21.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
0.84
Cynk (mg)
0.57
0.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów drobiowych 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów drobiowych

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z piersi kurczaka
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Cukinia
220 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.47
Za 220 g
Cebula
105 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 750
30 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
37.00