Kotlety drobiowe
- Polędwica z piersi kurczaka (200 g)
- Cukinia - 1 sztuka (220 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka pszenna typ 750 - 2 łyżki (30 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na kotlety drobiowe krok po kroku
Polędwiczki lub pierś z kurczaka pokrój w kostkę
Cukinie zetrzyj na tarce a cebulę posiekaj w drobną kostkę
Do miski wrzuć mięso, cukinie, cebulę, jajka, mąkę i przyprawy (0,25 łyżeczki soli, 0,25 łyżeczki pieprzu)
Dokładnie wymieszaj składniki
Rozgrzej patelnie z olejem i łyżką wykładaj masę formując kotlety
Smaż kilka minut z każdej strony, aż będą rumiane.
Więcej informacji na temat kotletów drobiowych
Kotlety drobiowe, które chce Ci pokazać to kotlety z fileta drobiowego, lecz nie tak jak klasyczne kotlety z jednego plastra. Te kotlety robimy z siekanego mięsa. Są idealne dla dzieci, które jeszcze mają problem z krojeniem, a chcą być samodzielne. Dodatkowo kotlety z drobiu jest łatwiej pogryźć niż te zrobione z mięsa wieprzowego. Takie pyszne kotleciki, które polubią Twoje dzieci, przygotujesz wykorzystując ten przepis na kotlety drobiowe. Dodatkowo w takich kotletach możesz przemycić trochę warzyw, które nie zawsze są lubiane przez dzieci. Możesz do mięsa dodać na przykład startą cukinię. To oczywiście tylko jeden pomysł na kotlety drobiowe z dodatkiem warzyw, ale możesz też dodać posiekany i podduszony szpinak, startą marchew lub rozdrobnionego kalafiora. Opcji na przemycenie warzyw w siekanych kotletach jest naprawdę wiele. Sam sposób jak zrobić kotlety drobiowe jest też niezwykle prosty. Wystarczy posiekać mięso, dodać warzywa, przyprawy, jajko i trochę mąki. Potem już tylko wykładamy na patelnię lub blachę do pieczenia powstałą masę i smażymy, lub pieczemy.
Z ciekawostek zdradzę Ci, że mięso drobiowe, a dokładniej mięso z kurczaka jest najczęściej wybieranym przez Polaków mięsem. Pierś z kurczaka jest chudym mięsem o wysokiej zawartości białka. Mięso bez skóry zawiera jedynie 98 kcal w 100 g, co sprawia, że jest chętnie wybierane przez osoby chcące schudnąć, lub zbudować masę mięśniową.
Częstą konsumenci obawiają się o antybiotyki w mięsie, strasząc nimi wszystkich dokoła. O ile samodzielne uprawianie warzyw i hodowla zwierząt, aby unikać chemii, jest ciekawym pomysłem, tak większość społeczeństwa nie ma do tego warunków ani czasu. Mięso, które znajdziesz w sklepie, musi przejść przez kontrolę weterynaryjną, aby zostało dopuszczone do sprzedaży. Antybiotyki w mięsie występują w śladowych ilościach. Jeżeli byłoby inaczej, mięso nie zostałoby dopuszczone do sprzedaży. Dodatkowo istnieje coś takiego jak okres karencji. Jest to czas, jaki musi upłynąć od zakończenia stosowania leków do uboju, aby mięso było bezpieczne.
Alergeny w kotletach drobiowych
Lista alergenów dla kotletów drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
Wartości odżywcze kotletów drobiowych
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.