Kotlety do hamburgerów

Opublikowano: 02.06.2022 r., 10:01 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
hamburger
Kotlety do hamburgerów
Poznaj przepis na najlepsze, domowe kotlety do hamburgerów.
Przygotowanie 25 min
440 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
10
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Mięso mielone wołowe (500 g)
  • Cebula 1/2 sztuki (50 g)
  • Jajko (1 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia grillowa, duża miska

Przepis na kotlety do hamburgerów krok po kroku

Mięso mielone przełóż do miski.

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do mięsa.

Dodaj jajko i przyprawy, całość dokładnie wymieszaj i wyrabiaj masę ręcznie.

Podziel na 3 części o takiej samej wielkości, uformuj z nich kule, a następnie spłaszcz na kotlety o grubości ok. 2 cm.

Kotlety kolejno obsmażaj na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po 3 z każdej strony, na średnim ogniu.

Jak oceniasz przepis na kotlety do hamburgerów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,2% osób

Więcej informacji na temat kotletów do hamburgerów

Hamburgery to jedno z najpopularniejszych dań zaliczanych do kategorii fast-foodów. Pochodzą ze Stanów Zjednoczonych i tam są najbardziej popularne, jednak obecnie znane i jedzone są już na całym świecie. Burgery często uchodzą za niezdrowe i bardzo kaloryczne, dlatego wychodzimy naprzeciw Twoim oczekiwaniom i przedstawiamy pomysł na domowe, zdrowe, a jednocześnie pyszne kotlety do hamburgerów, dzięki którym przygotujesz swojego ulubionego fast-fooda w lepszej odsłonie. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, dlatego z pewnością poradzisz sobie z nimi, nawet nie mając większego doświadczenia kulinarnego. Potrzebujesz wyłącznie mielonej wołowiny, cebuli, jajka oraz przypraw. Tak naprawdę kotlety do burgerów możesz przygotować też bez dodatku cebuli oraz jaj, więc jeśli akurat brakuje tych składników w Twojej kuchni – nic straconego. Przepis na kotlety do hamburgerów jest banalnie prosty. Mielone mięso wystarczy wymieszać z bardzo drobno posiekaną cebulką, jajkiem i przyprawami (wystarczy sól i pieprz), następnie ręcznie wyrabiać masę, aż będzie miała jednolitą konsystencję, uformować kotlety i obsmażać obustronnie na patelni grillowej. Najlepiej zrobić to bez dodatku tłuszczu, aby nie zwiększać dodatkowo kaloryczności burgerów. Kotlety przygotujesz w niecałej 20 minut, dlatego nie wymaga to od Ciebie spędzania długiego czasu w kuchni, wyszukanych składników, czy zaawansowanego sprzętu. W prosty i szybki sposób przygotujesz na pozór niezdrowe danie w domowej fit wersji, które będzie równie smaczne, a przy tym zdecydowanie zdrowsze. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kotlety do hamburgerów, które będą najlepsze, nie zwlekaj i przewiń dalej, aby poznać nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny, danie dla gości na imprezę, czy nawet jako składnik innych dań obiadowych, niekoniecznie burgerów. Jeśli raz wypróbujesz nasz przepis, na pewno zostanie on w Twojej kuchni na długo.

Alergeny w kotletach do hamburgerów

Lista alergenów dla kotletów do hamburgerów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotletów do hamburgerów

na 100g gotowej potrawy

Kotlety do burgerów możesz przygotować też mięsa drobiowego, które jest nieco mniej kaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
220.44
440.88
Białko (g)
15.65
31.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
0.84
1.67
Węglowodany przyswajalne (g)
0.70
1.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
16.63
33.27
Tłuszcze nasycone (g)
8.69
17.39
Tłuszcze nienasycone (g)
7.94
15.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.34
14.68
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.60
1.19
Cholesterol (mg)
92.50
184.99

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
17.85
35.70
Witamina B6 (mg)
0.30
0.60
Witamina B12 (µg (mcg))
1.86
3.72
Witamina C (mg)
0.61
1.22
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.53
Witamina E (mg)
0.24
0.48
Retinol (µg (mcg))
17.85
35.70
Tiamina (mg)
0.04
0.08
Ryboflawina (mg)
0.17
0.34
Niacyna (mg)
3.58
7.16
Foliany (µg (mcg))
11.63
23.26
Beta karoten (µg (mcg))
0.08
0.17

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
67.79
135.57
Potas (mg)
251.06
502.12
Wapń (mg)
21.04
42.08
Fosfor (mg)
152.63
305.26
Magnez (mg)
15.97
31.93
Żelazo (mg)
1.80
3.61
Cynk (mg)
3.63
7.25
Miedź (mg)
0.06
0.12
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów do hamburgerów 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów do hamburgerów

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
500 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
13.75
Za 500 g
Cebula
50 g
1/2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
31.00