Kotlety buraczane

Opublikowano: 05.05.2021 r., 13:05 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet buraczany podany na eleganckim talerzyku z pieczywem i octem balsamicznym.
Kotlety buraczane
Kotlety buraczane to idealna alternatywa dla mięsnych klasyków. Są równie pyszne i sycące, jednak bardziej zdrowe i lekkie. W dodatku robi się je naprawdę szybko.
Przygotowanie 25 min
Pieczenie 20 min
352 kcal
Kcal w porcji
242 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Burak 3 szt (315 g)
  • Kasza jaglana 3/4 szklanki (150 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Płatki owsiane 1/2 szklanki (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, tarka, duża miska, papier do pieczenia, patelnia, młynek

Przepis na kotlety buraczane krok po kroku

Buraki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu i ostudź, dodaj do buraczków.

Płatki owsiane zmiel w młynku na pył i dodaj do reszty składników.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzaną oliwą. Gdy będzie rumiana dodaj do reszty składników.

Do miski ze składnikami wbij jaja i przypraw solą, pieprzem, kminem, papryką i czosnkiem. Wszystko wymieszaj ręką i uformuj małe kotleciki.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i poukładaj na niej kotleciki w dość sporej odległości. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na kotlety buraczane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat kotletów buraczanych

Kotlety buraczane to idealna alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego dania. Robi się je naprawdę szybko, a są przepyszne i naprawdę przekonają do siebie nawet największego krytyka kulinarnego. Ze względu na dużą zawartość buraków mają przepiękny ciemno różowy kolor, a duża ilość przypraw sprawia, że są niesamowicie aromatyczne. Pięknie prezentują się na stole, a także w sałatce czy burgerze.

Kotlety najlepiej smakują pieczone, są wtedy również bardziej zdrowe, ze względu na zmniejszoną ilość tłuszczów i brak obróbki termicznej, podczas której mogą powstawać niebezpieczne związki. Kotleciki są przez to odpowiednio suche i kruche. Dlatego osoby, które wolą bardziej soczyste dodatki do drugiego dania powinny dodać odrobiny bulionu do masy lub podawać kotleciki z sosem. Idealnie komponują się z sosem koperkowo ziołowym, a także jogurtowym.

Te jaglane kotlety z buraka czerwonego to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. To dobry sposób na przemycenie większej ilości warzyw do codziennego menu, zwłaszcza u dzieci, które niechętnie sięgają po te w surowej wersji. Kotleciki z buraka są naprawdę smaczne, więc na pewno przypadną do gustu również najmłodszym. W dodatku są bardziej zdrową opcją, pełną błonnika i witamin.

Kotlety wegetariańskie z buraków łatwo można przekształcić w wersję zupełnie wegańską. Wystarczy do masy buraczano jaglanej nie dodawać jajek. I choć masa będzie wtedy bardziej rzadka, to można zagęścić ją większą ilością płatków owsianych. Dzięki temu będą również wspaniałą opcją na w pełni roślinny posiłek.

Najprościej zrobić kotlety z surowych warzyw, jednak wyjdą pyszne także z gotowanych buraków. Wersja bez gotowania świetnie sprawdzi się dla tych, którzy nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu, a kochają dobre i proste jedzenie.

W przepisie do zagęszczenia masy buraczanej używa się kaszy jaglanej, która jest bezglutenowa, co na pewno docenią osoby z celiakią, ale także zawiera mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych. Ma bardzo łagodny i neutralny smak, dlatego świetnie nadaje się do tych kotlecików.

Alergeny w kotletach buraczanych

Lista alergenów dla kotletów buraczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane

Wartości odżywcze kotletów buraczanych

na 100g gotowej potrawy

To idealny zamiennik mięsnych kotletów. Te z buraka są zdrowsze, lżejsze i mają więcej błonnika. Do tego smażenie zostało zastąpione lepszą obróbką termiczną.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(242g)
Energia (kcal)
145.60
352.35
Białko (g)
5.84
14.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(242g)
Węglowodany (g)
25.70
62.18
Węglowodany przyswajalne (g)
22.62
54.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.07
7.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(242g)
Tłuszcz (g)
2.65
6.42
Tłuszcze nasycone (g)
1.43
3.46
Tłuszcze nienasycone (g)
1.23
2.97
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.72
1.75
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
1.21
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.67
134.73

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(242g)
Witamina A (µg (mcg))
24.80
60.02
Witamina B6 (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.32
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.11
7.52
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.72
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.18
0.43
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
23.95
57.95
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.26
0.63
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.95
142.65
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.71
21.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(242g)
Sód (mg)
55.71
134.83
Potas (mg)
209.35
506.64
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.61
54.72
Fosfor (mg)
84.19
203.74
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.28
58.75
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.08
5.04
Cynk (mg)
0.66
1.61
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.20
Brak danych dla: kasza jaglana.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotletów buraczanych 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotletów buraczanych

Koszt składników
18.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
315 g
3 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 315 g
Kasza jaglana
150 g
3/4 szklanki
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 150 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Płatki owsiane
60 g
1/2 szklanki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Koszt składników
18.00