Przepis na kotlet szwajcarski krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 500 g
- Szynka parmeńska 75 g 5 plastrów
- Ser gouda 100 g 5 plastrów
- Jajko 2 szt.
- Bułka tarta 100 g 5 łyzek
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
Schab podziel na 5 kawałków. Każdy kawałek rozbij za pomocą tłuczka na cienkie plastry.
Na środek każdego kotleta ułóż ser i szynkę, posyp solą i pieprzem. Krawędzie kotleta włóż do środka i złóż jak kopertę.
Na małym talerzyku rozkłuj jajko i dodaj do niego odrobinę vegety, a na kolejnym wysyp bułkę tartą. Mięso maczaj w jajku, a potem w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotlety po około 5 minut z każdej strony.
Często zadawane pytania
-
Strogonow
-
Chili con carne
-
Placek po węgiersku
-
Papryka faszerowana
-
Gulasz wołowy
-
Spaghetti bolognese
-
Leczo z cukinii
-
Kurczak curry
-
Frytki z batatów
-
Pizza z patelni
-
Gazpacho
-
Pierś z kaczki
-
Musaka
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Szakszuka klasyczna
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Łazanki z kapustą
-
Kolacje dla dwojga

(liczba kalorii)
Kotlet szwajcarski - cechy przepisu
Więcej o kotlecie szwajcarskim
Kotlet szwajcarski to popularne danie, które ma wielu zwolenników. Bardziej znany pod nazwą Cordon Bleu. Z cudownie roztopionym serem i pyszną dojrzewającą szynką w środku. Robi wrażenie na każdym miłośniku smacznych mięsnych połączeń smakowych. Choć prezentuje się dość dekoracyjnie i wydają się być skomplikowane, to robi się je naprawdę łatwo i postępując zgodnie z przepisem, można je wyczarować w kilka chwil. Inna, mniej popularna nazwa tego kotleta to szwajcar.
Tradycyjnie kotlety te robi się z cielęciny, jednak nie każdy lubi ten rodzaj mięsa, dlatego bazując na przepisie można zrobić tą kultową potrawę ze schabu. Smakuje równie dobrze, a główny składnik jest tańszy i łatwiej dostępny. Mięso ze schabu jest jednym z najbardziej lubianych i najczęściej stosowanych w polskiej kuchni, dlatego zdecydowanie warto sięgnąć akurat po nie.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kotlety szwajcarskie, które smakują wybornie i można je zrobić w ekspresowym tempie to ten przepis będzie idealną inspiracją. Można przygotować je w kilka chwil, więc sprawdzą się jako potrawa dla osób nie lubiących spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a także dla zabieganych.
Przepis na kotlet szwajcarski jest naprawdę łatwy i poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Dla osób, którym nie wychodzi składanie mięsa lub tych, które nie mają na to czasu idealnym rozwiązaniem będzie sklejenie ze sobą połówek, podobnie jak przy tworzeniu pierogów.
Kotlet szwajcarski z serem to świetny pomysł na niebanalny i przepyszny obiad. Na pewno zasmakuje dorosłym, a także dzieciom, ze względu na dodatek sera i szynki. To one dopełniają całą potrawę wspaniałym smakiem i stanowią element zaskoczenia dla tych, którzy jedzą go pierwszy raz. Ser miło rozpływa się w ustach, a szynka nadaje całości charakteru.
Kotlet szwajcar z serem i szynką jest tak pyszny, że ciężko przejść obok niego obojętnie. Sprawdzi się jako codzienny obiad, a także na przyjęcie. Choć jest smażony, to nie jest zbyt ciężki. Kotlety te zyskują coraz większą popularność ze względu na wspaniały smak. Warto wypróbować jak smakuje to świetne połączenie.
Wartości odżywcze kotleta szwajcarskiego
Energia i białka
(184g)
Węglowodany w kotlecie szwajcarskim
(184g)
Tłuszcze
(184g)
Witaminy w przepisie na kotlet szwajcarski
(184g)
Składniki mineralne w przepisie na kotlet szwajcarski
(184g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotlecie szwajcarskim
Lista alergenów dla kotleta szwajcarskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- vegeta