Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna
- Smalec (30 g)
- Schab wieprzowy bez kości (300 g)
- Jajko (2 szt.)
- Bułka tarta (60 g)
- Ziemniaki młode (500 g)
- Masło (30 g)
- Ogórek (150 g)
- Rzodkiewka (150 g)
- Śmietana 12% (100 g)
- Pieczarki marynowane (150 g)
- Ser gouda (50 g)
Przepis na kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna krok po kroku
Schab przygotuj dzień wcześniej: Plastry schabu umyj, osusz i rozbij. Przypraw solą i pieprzem. Ułóż warstwę schabu na dnie głębokiej miski. Na schab wyłóż pokrojoną w piórka cebulę. Zalej mlekiem (tyle, by schab był przykryty). Powtórz tę czynność do wykorzystania składników. Przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia odlej mleko, usuń cebulę i odsącz schab z mleka.
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w mniejsze kawałki i wstaw go ugotowania. Posól wodę (1 łyżka). Ugotuj do miękkości.
Jajka rozbij z odrobiną octu (wtedy jajko jest bardziej rzadkie). Dodaj też sól i pieprz.
Mocz plastry schabu w jajku i następnie bułce.
Na rozgrzany smalec wyłóż zapanierowane kotlety. Smaż je około 15 minut pod przykryciem. Mają być złociste. Na około 5 minut przed końcem zdejmij przykrywkę.
Na 10 g masła usmaż pokrojone w ćwierćplastry pieczarki.
Usmażone kotlety wyłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdego kotleta dodaj podduszone pieczarki. Posyp całość startym serem. Wstaw do piekarnika (190 st. Celsjusza) i piecz 20 minut aż ser się rozpuści i zarumieni.
Ogórka obierz i pokrój w plastry. Rzodkiewkę umyj i pokrój w półplastry. Szczypiorek posiekaj. Wymieszaj pokrojone warzywa z solą, pieprzem, śmietaną oraz przyprawą tzatziki.
Ziemniaki wymieszaj z solą, świeżym koperkiem i masłem (20 g). Zrób puree.
Podawaj ziemniaki z kotletem oraz z sałatką.
-
Schab pieczony
-
Schabowy ze śliwkami
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Schab pieczony w rękawie
-
Schab pieczony w piekarniku
-
Schab w sosie pieczarkowym
-
Paprykowa marynata do schabu
-
Schab z pieczarkami
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Schab z pieczarkami i serem
-
Pieczeń ze schabu
-
Schabowe pod pierzynką
-
Schab pieczony ze śliwką
-
Schabowe z pieczarkami i serem
-
Schab w kapuście
-
Schab w sosie pieczeniowym
-
Schab ze śliwką w rękawie
-
Schab w kapuście kiszonej
-
Schab pieczony
Więcej informacji na temat kotleta schabowego zapiekanego z serem i pieczarkami, ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Domowy obiad w nieco innej wersji? Nie ma sprawy. Często zastanawiamy się co zrobić na obiad. Klasyczny schabowy? Być może Ci się już przejadł. Jeżeli tak to zapraszam do wypróbowania tego oto przepisu. Możesz zrobić kilka rzeczy, które zmienią Twoje danie w coś innego niż jadłeś do tej pory.
Przede wszystkim by schab był bardzo kruchy i soczysty dobrze jest przez całą noc moczyć go w mleku i cebuli. Spróbuj tak przygotować schab a na pewno nie pożałujesz. Kotlet schabowy podawany będzie z pieczarkami podsmażonymi na maśle i zapieczony będzie z żółtym serem. Jako dodatek będą klasyczne ziemniaki z masełkiem i koperkiem. Serdecznie polecam przepyszny przepis na sałatkę wiosenną złożoną z ogórka, rzodkiewki, szczypiorku i śmietany. Takie domowe obiady lubi każdy. Zjedz taki obiad z rodziną i delektuj się przepysznym smakiem.
Alergeny w kotlecie schabowym zapiekanym z serem i pieczarkami, ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Lista alergenów dla kotleta schabowego zapiekanego z serem i pieczarkami, ziemniakami oraz sałatką wiosenną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- Ser gouda
Wartości odżywcze kotleta schabowego zapiekanego z serem i pieczarkami, ziemniakami oraz sałatką wiosenną
Energia i białka
(380g)
Węglowodany
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy
(380g)
Składniki mineralne
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.