Kotlet rzymski

Opublikowano: 12.09.2023 r., 15:41 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet rzymski z frytkami
Kotlet rzymski
Kotlet rzymski, czyli panierowany i usmażony kawałek sera to smaczny pomysł na obiad. Jeśli chcesz zjeść coś niecodziennego, to koniecznie sprawdź nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
309 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser gouda - 2 grube plastry (160 g)
  • Bułka tarta (15 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Olej rzepakowy (15 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na kotlet rzymski krok po kroku

Do miseczki wbij jajko i rozmieszaj widelcem.

Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.

Plastry sera obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.

Na patelni podgrzej olej.

Podsmaż ser z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.

Jak oceniasz przepis na kotlet rzymski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat kotleta rzymskiego

Kotlet rzymski, czyli panierowany i usmażony kawałek sera to smaczny pomysł na obiad. Jeśli chcesz zjeść coś niecodziennego, to koniecznie sprawdź nasz przepis.

Składniki potrzebne, aby wykonać przepis na kotlety rzymskie to tylko żółty ser w kostce, jajko i bułka tarta. Jeśli używasz patelni teflonowej, możesz pominąć również dodatek oleju do smażenia.

Na początku do miseczki wbij jajko i rozmieszaj widelcem. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą. Plastry sera obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni podgrzej olej. Podsmaż ser z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.

Jeśli wiesz już jak zrobić kotlety rzymskie to koniecznie wykonaj te najlepsze kotleciki, jeśli marzy Ci się obiad bez mięsa. Taki wegetariański (a dokładnie laktoowowegetariański) obiad to świetny pomysł na piątkowy obiad.

Mianem żółty ser określane są sery podpuszczkowe dojrzewające. Otrzymuje się je poprzez prawidłową obróbkę skrzepu mleka, czyli odwodnieniu, uformowaniu, prasowaniu i nasoleniu. Następnie poddawany jest kilkutygodniowemu lub kilkumiesięcznemu dojrzewaniu. W ten sposób właśnie powstają popularne sery żółte. Każdy ser podpuszczkowy ma swoją dodatkową nazwę np. gouda, edamski, salami i w ten sposób można rozróżnić, jakiego dokładnie typu jest dany ser.

Najbardziej popularne są sery typu holenderskiego. Do tego typu zaliczamy sery półtwarde lub twarde, które dojrzewają przez 2-3 miesiące. Mają łagodny, lekko orzechowy i kwaskowaty smak i zapach. Do tego typu zaliczamy ser edamski, gouda i podlaski. Kolejnym popularnym typem są sery szwajcarskie- ich dojrzewanie trwa nawet pół roku i główną cechą charakterystyczną są znane wszystkim „dziury w serze”. Ich smak jest łagodny i aromatyczny o słodko-orzechowej nucie. Tutaj zaliczamy ser sokół, ementaler, radamer czy grojer. Rozróżniamy również typ szwajcarsko-holenderski, w którego przygotowaniu pomijany jest etap solenia, a powstaje sery, są lekko pikantne i kwaśne w smaku. Tutaj wyróżnić można ser tylżycki, warmiński, mazurski lub salami. Jeśli wiesz już, jak się robi ser, to koniecznie wykonaj nasz przepis.

Sery podpuszczkowe to bardzo dobre źródło białka i wapnia w diecie. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli powinien spożywany być z umiarem.

Alergeny w kotlecie rzymskim

Lista alergenów dla kotleta rzymskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotleta rzymskiego

na 100g gotowej potrawy

Sery podpuszczkowe to bardzo dobre źródło białka i wapnia w diecie. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli powinien spożywany być z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
343.88
309.49
Białko (g)
19.90
17.91
Fenyloalanina (mg)
0.97
0.88
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
6.02
5.42
Węglowodany przyswajalne (g)
5.74
5.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.28
0.25

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
26.48
23.83
Tłuszcze nasycone (g)
13.85
12.47
Tłuszcze nienasycone (g)
12.63
11.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.99
8.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.64
2.38
Cholesterol (mg)
157.96
142.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
143.67
129.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.09
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
1.23
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.78
0.70
Witamina E (mg)
0.44
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
143.02
128.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.34
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.82
27.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.53
5.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
611.55
550.40
Potas (mg)
122.00
109.80
Wapń (mg)
480.92
432.83
Fosfor (mg)
411.12
370.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.27
21.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
0.76
Cynk (mg)
2.93
2.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta rzymskiego 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleta rzymskiego

Koszt składników
24.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser gouda
160 g
2 grube plastry
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.48
Za 160 g
Bułka tarta
15 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 15 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
24.20