Kotlet rzymski
- Ser gouda - 2 grube plastry (160 g)
- Bułka tarta (15 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy (15 ml)
Przepis na kotlet rzymski krok po kroku
Do miseczki wbij jajko i rozmieszaj widelcem.
Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą.
Plastry sera obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej.
Na patelni podgrzej olej.
Podsmaż ser z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.
Więcej informacji na temat kotleta rzymskiego
Kotlet rzymski, czyli panierowany i usmażony kawałek sera to smaczny pomysł na obiad. Jeśli chcesz zjeść coś niecodziennego, to koniecznie sprawdź nasz przepis.
Składniki potrzebne, aby wykonać przepis na kotlety rzymskie to tylko żółty ser w kostce, jajko i bułka tarta. Jeśli używasz patelni teflonowej, możesz pominąć również dodatek oleju do smażenia.
Na początku do miseczki wbij jajko i rozmieszaj widelcem. Do drugiej miseczki wsyp bułkę tartą. Plastry sera obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Na patelni podgrzej olej. Podsmaż ser z obu stron, aż panierka ładnie się zarumieni.
Jeśli wiesz już jak zrobić kotlety rzymskie to koniecznie wykonaj te najlepsze kotleciki, jeśli marzy Ci się obiad bez mięsa. Taki wegetariański (a dokładnie laktoowowegetariański) obiad to świetny pomysł na piątkowy obiad.
Mianem żółty ser określane są sery podpuszczkowe dojrzewające. Otrzymuje się je poprzez prawidłową obróbkę skrzepu mleka, czyli odwodnieniu, uformowaniu, prasowaniu i nasoleniu. Następnie poddawany jest kilkutygodniowemu lub kilkumiesięcznemu dojrzewaniu. W ten sposób właśnie powstają popularne sery żółte. Każdy ser podpuszczkowy ma swoją dodatkową nazwę np. gouda, edamski, salami i w ten sposób można rozróżnić, jakiego dokładnie typu jest dany ser.
Najbardziej popularne są sery typu holenderskiego. Do tego typu zaliczamy sery półtwarde lub twarde, które dojrzewają przez 2-3 miesiące. Mają łagodny, lekko orzechowy i kwaskowaty smak i zapach. Do tego typu zaliczamy ser edamski, gouda i podlaski. Kolejnym popularnym typem są sery szwajcarskie- ich dojrzewanie trwa nawet pół roku i główną cechą charakterystyczną są znane wszystkim „dziury w serze”. Ich smak jest łagodny i aromatyczny o słodko-orzechowej nucie. Tutaj zaliczamy ser sokół, ementaler, radamer czy grojer. Rozróżniamy również typ szwajcarsko-holenderski, w którego przygotowaniu pomijany jest etap solenia, a powstaje sery, są lekko pikantne i kwaśne w smaku. Tutaj wyróżnić można ser tylżycki, warmiński, mazurski lub salami. Jeśli wiesz już, jak się robi ser, to koniecznie wykonaj nasz przepis.
Sery podpuszczkowe to bardzo dobre źródło białka i wapnia w diecie. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli powinien spożywany być z umiarem.
Alergeny w kotlecie rzymskim
Lista alergenów dla kotleta rzymskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kotleta rzymskiego
Sery podpuszczkowe to bardzo dobre źródło białka i wapnia w diecie. Jednak ze względu na wysoką zawartość tłuszczu i soli powinien spożywany być z umiarem.
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.