Przepis na kotlet po parysku krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, miska

Piersi z kurczaka opłucz i osusz.

Następnie wytnij z nich błonki, a potem podziel na kilka mniejszych i cienkich kawałków.

Każdy kawałek obtocz w soli i pieprzu. Odstaw na 25 min.

Jajka roztrzep i dodaj do nich przyprawę do kurczaka.

Kawałki piersi z kurczaka obtocz w mące, a potem w jajku.

Na patelnię wlej olej i dobrze ją rozgrzej. Kotlety smaż ok. 3-5 min z każdej strony.

Kotlet po parysku z ziemniakami, pomidorkami koktajlowymi i plastrem cytryny znajduje się na talerzu.
Kotlet po parysku
Koszt przygotowania dania
24.44 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
371 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
83

Kotlet po parysku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kotlecie po parysku

Kotlet po parysku najczęściej jest drobiowy. Ten kotlet ma delikatną panierkę, ponieważ nie zawiera bułki tartej. Uwielbiają go zwłaszcza dzieci, choć dorośli również chętnie po niego sięgają. Jeśli chcesz, możesz też zdecydować się na kotlet schabowy po parysku.

Ten przepis możesz nieco zmodyfikować. Bardzo smaczny będzie kotlet po parysku z serem. Jego przygotowanie przebiega tak samo. Różnica jest tylko taka, że w czasie smażenia, gdy odwrócił się kotlet na drugą stronę, na tę przysmażoną część należy położyć plaster żółtego sera (np. gouda). W czasie, kiedy kotlet będzie się smażyć, ser zdąży się rozpuścić. Zarówno olej, jak i mąka pszenna podane w tym przepisie to orientacyjna ilość. Wszystko zależy od wielkości i liczby kotletów, a także od samej patelni, na której będziesz te kotlety smażyć.

Niekiedy kotlet po parysku przygotowywany jest w jeszcze inny sposób. Każdą pierś z kurczaka możesz podzielić tylko na dwa cieńsze kawałki, a potem rozbić je delikatnie tłuczkiem. Następnie białka jajek trzeba ubić. Żółtka należy wymieszać z solą i pieprzem, a potem dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Filet należy obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do kurczaka i zamoczyć w jajku. Tak przygotowane filety można smażyć.

Przygotowanie schabu po parysku nieco się różni od kotleta z piersi kurczaka. Filet drobiowy nie musi być tłuczony przed smażeniem, ponieważ mięso z kurczaka obrabia się szybciej niż schab. Mięso możesz natrzeć solą i pieprzem, a przyprawy możesz wymieszać z jajkiem lub z mąką. Odpowiednie przyprawy to m.in. czosnek granulowany, oregano, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie. Wybór ostatecznych przyprawa należy do ciebie.

Smażony filet z kurczaka lub schab po parysku to idealny pomysł na rodzinny obiad. Tak przygotowane mięso można podawać z pieczonymi lub gotowanymi w wodzie ziemniaki. Odpowiednie będzie także puree ziemniaczane z dodatkiem koperku. Do kotletów po parysku pasować będzie także mizeria z ogórków oraz sałatka z zielonej sałaty, śmietany i rzodkiewki.

Wartości odżywcze kotleta po parysku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
Białko
15.91 g
23.86 g
Fenyloalanina
0.55 mg
0.83 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w kotlecie po parysku

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
11.44 g
17.16 g
Węglowodany przyswajalne
11.20 g
16.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.25 g
0.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
14.75 g
22.13 g
Tłuszcze nasycone
2.46 g
3.68 g
Tłuszcze nienasycone
12.30 g
18.45 g
Tłuszcze jednonasycone
8.58 g
12.87 g
Tłuszcze wielonasycone
3.72 g
5.58 g
Cholesterol
113.70 mg
170.55 mg

Witaminy w przepisie na kotlet po parysku

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
36.74 µg (mcg)
55.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.48 mg
0.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.29 µg (mcg)
0.44 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.40 µg (mcg)
0.60 µg (mcg)
Witamina E
0.52 mg
0.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
36.74 µg (mcg)
55.11 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.19 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
6.21 mg
9.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
41.18 µg (mcg)
61.76 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlet po parysku

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
53.00 mg
79.49 mg
Potas
224.04 mg
336.05 mg
Wapń
15.89 mg
23.84 mg
Fosfor
167.38 mg
251.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.91 mg
29.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.61 mg
2.41 mg
Cynk
0.72 mg
1.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta po parysku 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotlecie po parysku

Lista alergenów dla kotleta po parysku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Cena przygotowania kotleta po parysku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
160 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 160 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
47.30
Jak oceniasz przepis na kotlet po parysku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób