Kotlet po parysku

Opublikowano: 24.04.2021 r., 1:14 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet po parysku z dodatkami
Kotlet po parysku
Kotlet po parysku jest prosty do przygotowania. Ten kotlet ma delikatną panierkę i jest bardzo dobry. Sprawdź, jak wygląda przepis na to pyszne obiadowe danie!
Przygotowanie 40 min
371 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
83
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (160 g)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, miska

Przepis na kotlet po parysku krok po kroku

Piersi z kurczaka opłucz i osusz.

Następnie wytnij z nich błonki, a potem podziel na kilka mniejszych i cienkich kawałków.

Każdy kawałek przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na 25 min.

Jajka roztrzep i dodaj do nich przyprawę do kurczaka.

Kawałki piersi z kurczaka obtocz w mące, a potem w jajku.

Na patelnię wlej olej i dobrze ją rozgrzej. Kotlety smaż ok. 3-5 min z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kotlet po parysku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat kotleta po parysku

Kotlet po parysku najczęściej jest drobiowy. Ten kotlet ma delikatną panierkę, ponieważ nie zawiera bułki tartej. Uwielbiają go zwłaszcza dzieci, choć dorośli również chętnie po niego sięgają. Jeśli chcesz, możesz też zdecydować się na kotlet schabowy po parysku.

Ten przepis możesz nieco zmodyfikować. Bardzo smaczny będzie kotlet po parysku z serem. Jego przygotowanie przebiega tak samo. Różnica jest tylko taka, że w czasie smażenia, gdy odwrócił się kotlet na drugą stronę, na tę przysmażoną część należy położyć plaster żółtego sera (np. gouda). W czasie, kiedy kotlet będzie się smażyć, ser zdąży się rozpuścić. Zarówno olej, jak i mąka pszenna podane w tym przepisie to orientacyjna ilość. Wszystko zależy od wielkości i liczby kotletów, a także od samej patelni, na której będziesz te kotlety smażyć.

Niekiedy kotlet po parysku przygotowywany jest w jeszcze inny sposób. Każdą pierś z kurczaka możesz podzielić tylko na dwa cieńsze kawałki, a potem rozbić je delikatnie tłuczkiem. Następnie białka jajek trzeba ubić. Żółtka należy wymieszać z solą i pieprzem, a potem dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Filet należy obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do kurczaka i zamoczyć w jajku. Tak przygotowane filety można smażyć.

Przygotowanie schabu po parysku nieco się różni od kotleta z piersi kurczaka. Filet drobiowy nie musi być tłuczony przed smażeniem, ponieważ mięso z kurczaka obrabia się szybciej niż schab. Mięso możesz natrzeć solą i pieprzem, a przyprawy możesz wymieszać z jajkiem lub z mąką. Odpowiednie przyprawy to m.in. czosnek granulowany, oregano, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie. Wybór ostatecznych przyprawa należy do ciebie.

Smażony filet z kurczaka lub schab po parysku to idealny pomysł na rodzinny obiad. Tak przygotowane mięso można podawać z pieczonymi lub gotowanymi w wodzie ziemniaki. Odpowiednie będzie także puree ziemniaczane z dodatkiem koperku. Do kotletów po parysku pasować będzie także mizeria z ogórków oraz sałatka z zielonej sałaty, śmietany i rzodkiewki.

Alergeny w kotlecie po parysku

Lista alergenów dla kotleta po parysku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze kotleta po parysku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
247.86
371.78
Białko (g)
15.91
23.86
Fenyloalanina (mg)
0.55
0.83
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
11.44
17.16
Węglowodany przyswajalne (g)
11.20
16.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.25
0.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
14.75
22.13
Tłuszcze nasycone (g)
2.46
3.68
Tłuszcze nienasycone (g)
12.30
18.45
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.58
12.87
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.72
5.58
Cholesterol (mg)
113.70
170.55

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
36.74
55.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.48
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.60
Witamina E (mg)
0.52
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.74
55.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.25
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.21
9.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.18
61.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
53.00
79.49
Potas (mg)
224.04
336.05
Wapń (mg)
15.89
23.84
Fosfor (mg)
167.38
251.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.91
29.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.61
2.41
Cynk (mg)
0.72
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta po parysku 83
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleta po parysku

Koszt składników
47.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Jajko
4 szt.
4 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
160 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 160 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
47.30