Kotlet po parysku
- Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
- Jajko - 4 jajka rozmiar M (4 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (160 g)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na kotlet po parysku krok po kroku
Piersi z kurczaka opłucz i osusz.
Następnie wytnij z nich błonki, a potem podziel na kilka mniejszych i cienkich kawałków.
Każdy kawałek przypraw solą oraz pieprzem. Odstaw na 25 min.
Jajka roztrzep i dodaj do nich przyprawę do kurczaka.
Kawałki piersi z kurczaka obtocz w mące, a potem w jajku.
Na patelnię wlej olej i dobrze ją rozgrzej. Kotlety smaż ok. 3-5 min z każdej strony.
-
Barszcz ukraiński
-
Spaghetti
-
Quesadilla
-
Kotlety jajeczne
-
Kotlety ziemniaczane
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Gulasz węgierski
-
Jajka po benedyktyńsku w wersji tradycyjnej
-
Schab ze śliwką pieczony
-
Udziec z indyka
-
Kotlety pożarskie
-
Karkówka po cygańsku
-
Łosoś pieczony
-
Krokiety z pieczarkami i serem
-
Kaczka z jabłkami
-
Schab w sosie własnym
-
Kurczak z warzywami
-
Zupa szpinakowa
-
Dania urodzinowe na ciepło
Więcej informacji na temat kotleta po parysku
Kotlet po parysku najczęściej jest drobiowy. Ten kotlet ma delikatną panierkę, ponieważ nie zawiera bułki tartej. Uwielbiają go zwłaszcza dzieci, choć dorośli również chętnie po niego sięgają. Jeśli chcesz, możesz też zdecydować się na kotlet schabowy po parysku.
Ten przepis możesz nieco zmodyfikować. Bardzo smaczny będzie kotlet po parysku z serem. Jego przygotowanie przebiega tak samo. Różnica jest tylko taka, że w czasie smażenia, gdy odwrócił się kotlet na drugą stronę, na tę przysmażoną część należy położyć plaster żółtego sera (np. gouda). W czasie, kiedy kotlet będzie się smażyć, ser zdąży się rozpuścić. Zarówno olej, jak i mąka pszenna podane w tym przepisie to orientacyjna ilość. Wszystko zależy od wielkości i liczby kotletów, a także od samej patelni, na której będziesz te kotlety smażyć.
Niekiedy kotlet po parysku przygotowywany jest w jeszcze inny sposób. Każdą pierś z kurczaka możesz podzielić tylko na dwa cieńsze kawałki, a potem rozbić je delikatnie tłuczkiem. Następnie białka jajek trzeba ubić. Żółtka należy wymieszać z solą i pieprzem, a potem dodać je do ubitych białek i delikatnie wymieszać. Filet należy obtoczyć w mące wymieszanej z przyprawą do kurczaka i zamoczyć w jajku. Tak przygotowane filety można smażyć.
Przygotowanie schabu po parysku nieco się różni od kotleta z piersi kurczaka. Filet drobiowy nie musi być tłuczony przed smażeniem, ponieważ mięso z kurczaka obrabia się szybciej niż schab. Mięso możesz natrzeć solą i pieprzem, a przyprawy możesz wymieszać z jajkiem lub z mąką. Odpowiednie przyprawy to m.in. czosnek granulowany, oregano, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie. Wybór ostatecznych przyprawa należy do ciebie.
Smażony filet z kurczaka lub schab po parysku to idealny pomysł na rodzinny obiad. Tak przygotowane mięso można podawać z pieczonymi lub gotowanymi w wodzie ziemniaki. Odpowiednie będzie także puree ziemniaczane z dodatkiem koperku. Do kotletów po parysku pasować będzie także mizeria z ogórków oraz sałatka z zielonej sałaty, śmietany i rzodkiewki.
Alergeny w kotlecie po parysku
Lista alergenów dla kotleta po parysku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze kotleta po parysku
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.