Kotlet po hawajsku
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Ananas w puszce - 2 plastry, po odsączeniu (50 g)
- Szynka delikatesowa (50 g)
- Ser gouda (50 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta (50 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
Przepis na kotlet po hawajsku krok po kroku
Filet z piersi kurczaka podziel na dwie części, każdą z nich przypraw. Następnie panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety z jednej strony na rumiano. Następnie przewróć kotlety i na wierzch każdego (wciąż najdującego się na patelni) ułóż plaster szynki, ananasa i sera żółtego.
Kotleta smaż jeszcze kilka minut do momentu zarumienienia go od spodu i stopienia sera na jego wierzchu.
Gotowe kotlety podawaj na ciepło np. z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki z sezonowych warzyw.
Więcej informacji na temat kotleta po hawajsku
Kotlet po hawajsku to doskonała propozycja na dodatek mięsny do dania obiadowego. Swietnie sprawdzi się w diecie osób, które lubią dodatek ananasa do potraw, ponieważ to on będzie gościł na naszym kotlecie. Potrawa ta świetnie smakuje z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz surówką z warzyw sezonowych. Obecność ananasa nada dodatkowo słodki smak potrawie, dlatego nie każdemu przypadnie on do gustu. Przepis na kotlety po hawajsku jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Kotlety te świetnie sprawdzą się jako urozmaicenie naszego codziennego jadłospisu i pozwolą na wprowadzenie do niego nowych smaków. Filet po hawajski przygotujesz z mięsa z piersi kurczaka, ananasa w puszce, szynki z kurczaka, sera żółtego, jajka, bułki tartej, oleju rzepakowego, soli, pieprzu oraz przyprawy do kurczaka.
Aby przygotować sznycel hawajski panieruj mięso z piersi kurczaka w jajku i bułce tartej, następnie usmaż go z jednej strony. Gdy będzie podpieczony zacznij smażyć jego drugą stronę a na tej już usmażonej ułóż ananasa, szynkę oraz ser. Aby kotlet po hawajsku bez panierki wystarczy, że mięso usmażysz soute, a resztę kroków przepisu wykonasz w ten sam sposób.
Mięso z piersi kurczaka jest doskonałym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Dodatkowo dostarczy do naszego organizmu niektórych witamin z grupy B, głównie witaminy B3 oraz B6. Pierwsza z nich dopowiada za kontrolę procesów energetycznych węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Dodatkowo bierze udział w procesie wytwarzania krwinek czerwonych. Witamina B6 z kolei odpowiada za proces produkcji wielu enzymów oraz hormonów.
Podsumowując sznycel hawajski to doskonała propozycja na dodatek mięsny do obiadu. Będzie doskonałym rozwiązaniem w jadłospisie osób lubiących eksperymentować w kuchni. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny uważać na spożywanie tego typu dań, ponieważ są one dość kaloryczne. Obecność ananasa z puszki może dostarczyć do naszego organizmu sporych ilości cukrów prostych.
Alergeny w kotlecie po hawajsku
Lista alergenów dla kotleta po hawajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do kurczaka
Wartości odżywcze kotleta po hawajsku
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.