Przepis na kotlet devolay z serem i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, patelnia mała, tłuczek do mięsa

Piersi z kurczaka umyj i osusz.

Przekrój je na połowę, ale nie do końca. Rozłóż na płasko i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz mięso solą i pieprzem.

Pieczarki oczyść i pokrój na cienkie paseczki.

Na małej patelni podgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim pieczarki.

Dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smaż razem, aż pieczarki zmniejszą objętość.

W międzyczasie ser żółty zetrzyj na tarce. Dodaj do przygotowanych pieczarek i wymieszaj.

Na rozbite mięso układaj po łyżce przygotowanego farszu. Dokładnie zawiń mięso, tak by farsz nie wypadł.

Do dwóch głębokich talerzy wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Do trzeciego wbij jajka i roztrzep widelcem.

Zawinięte devolaye obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni podgrzej pozostały olej. Smaż kotlety z każdej strony, aż będą równomiernie usmażone.

Kotlet devolay z serem i pieczarkami podany z frytkami i surówką
Kotlet devolay z serem i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
25.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
517 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Kotlet devolay z serem i pieczarkami - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotlecie devolay z serem i pieczarkami

Kotlet devolay z serem i pieczarkami to absolutny hit na obiad. Taki soczysty, nadziewany, panierowany kotlet to świetny pomysł na niedzielny obiad.

Ten sprawdzony przepis na kotlet devolay z serem i pieczarkami wykonasz w kilka chwil. Najpierw piersi z kurczaka umyj i osusz. Przekrój je na połowę, ale nie do końca. Rozłóż na płasko i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz mięso solą i pieprzem. Pieczarki oczyść i pokrój na cienkie paseczki. Na małej patelni podgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smaż razem, aż pieczarki zmniejszą objętość. W międzyczasie ser żółty zetrzyj na tarce. Dodaj do przygotowanych pieczarek i wymieszaj. Na rozbite mięso układaj po łyżce przygotowanego farszu. Dokładnie zawiń mięso, tak by farsz nie wypadł. Do dwóch głębokich talerzy wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Do trzeciego wbij jajka i roztrzep widelcem. Zawinięte devolaye obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni podgrzej pozostały olej. Smaż kotlety z każdej strony, aż będą równomiernie usmażone. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić kotlet devolay z serem i pieczarkami. Takie pyszne kotlety są szczególnie dobre zaraz po przygotowaniu, wtedy mięso jest najbardziej soczyste i miękkie.

Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Drób, w tym oczywiście kurczak, jest najczęściej polecanym mięsem. Wynika to z tego, że ma wysoką wartość składników odżywczych (głównie białka) i zawiera niewiele tłuszczu. W mięsie kurczaka znaleźć można również witaminy z grupy B oraz składniki takie jak cynk, selen, magnez czy fosfor. Mięso drobiowe to dobry wybór, jeśli w Twojej diecie brakuje pełnowartościowego białka. To także dobre rozwiązanie na posiłki dla dzieci. Mięso z kurczaka jest najczęściej polecane podczas rozszerzania diety.

Żeby dodatkowo zwiększyć wartość odżywczą tego dania warto podać te najlepsze kotlet devolay z serem i pieczarkami z dodatkiem warzyw. Szczególnie świeżych w formie surówek lub sałatek.

Wartości odżywcze kotleta devolay z serem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
172.67 kcal
518.00 kcal
Białko
17.24 g
51.72 g

Węglowodany w kotlecie devolay z serem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
8.89 g
26.66 g
Węglowodany przyswajalne
8.49 g
25.46 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.40 g
1.20 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
7.19 g
21.58 g
Tłuszcze nasycone
2.74 g
8.23 g
Tłuszcze nienasycone
4.45 g
13.35 g
Tłuszcze jednonasycone
3.09 g
9.27 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.36 g
4.08 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
85.17 mg
255.52 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kotlet devolay z serem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
30.60 µg (mcg)
91.81 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.50 mg
1.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.44 mg
1.31 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.24 µg (mcg)
0.71 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.48 mg
1.44 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
30.55 µg (mcg)
91.65 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.27 mg
0.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
6.61 mg
19.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
27.46 µg (mcg)
82.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.58 µg (mcg)
1.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlet devolay z serem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
127.16 mg
381.47 mg
Potas
271.56 mg
814.67 mg
Wapń
59.98 mg
179.95 mg
Fosfor
198.46 mg
595.38 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.25 mg
72.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.06 mg
3.17 mg
Cynk
0.95 mg
2.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta devolay z serem i pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotlecie devolay z serem i pieczarkami

Lista alergenów dla kotleta devolay z serem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotleta devolay z serem i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
3 sztuki
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Ser gouda
60 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
63.00
Jak oceniasz przepis na kotlet devolay z serem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób