Kotlet devolay z serem i pieczarkami

Opublikowano: 09.03.2023 r., 13:29 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet devolay z dodatkami
Kotlet devolay z serem i pieczarkami
Kotlet devolay z serem i pieczarkami to absolutny hit na obiad. Taki soczysty, nadziewany, panierowany kotlet to świetny pomysł na niedzielny obiad.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
517 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry - 3 sztuki (600 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Ser gouda (60 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (60 g)
  • Bułka tarta (60 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, patelnia mała, tłuczek do mięsa

Przepis na kotlet devolay z serem i pieczarkami krok po kroku

Piersi z kurczaka umyj i osusz.

Przekrój je na połowę, ale nie do końca. Rozłóż na płasko i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz mięso solą i pieprzem.

Pieczarki oczyść i pokrój na cienkie paseczki.

Na małej patelni podgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim pieczarki.

Dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smaż razem, aż pieczarki zmniejszą objętość.

W międzyczasie ser żółty zetrzyj na tarce. Dodaj do przygotowanych pieczarek i wymieszaj.

Na rozbite mięso układaj po łyżce przygotowanego farszu. Dokładnie zawiń mięso, tak by farsz nie wypadł.

Do dwóch głębokich talerzy wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Do trzeciego wbij jajka i roztrzep widelcem.

Zawinięte devolaye obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej.

Na patelni podgrzej pozostały olej. Smaż kotlety z każdej strony, aż będą równomiernie usmażone.

Jak oceniasz przepis na kotlet devolay z serem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób

Więcej informacji na temat kotleta devolay z serem i pieczarkami

Kotlet devolay z serem i pieczarkami to absolutny hit na obiad. Taki soczysty, nadziewany, panierowany kotlet to świetny pomysł na niedzielny obiad.

Ten sprawdzony przepis na kotlet devolay z serem i pieczarkami wykonasz w kilka chwil. Najpierw piersi z kurczaka umyj i osusz. Przekrój je na połowę, ale nie do końca. Rozłóż na płasko i lekko rozbij tłuczkiem. Oprósz mięso solą i pieprzem. Pieczarki oczyść i pokrój na cienkie paseczki. Na małej patelni podgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim pieczarki. Dopraw solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smaż razem, aż pieczarki zmniejszą objętość. W międzyczasie ser żółty zetrzyj na tarce. Dodaj do przygotowanych pieczarek i wymieszaj. Na rozbite mięso układaj po łyżce przygotowanego farszu. Dokładnie zawiń mięso, tak by farsz nie wypadł. Do dwóch głębokich talerzy wsyp mąkę oraz bułkę tartą. Do trzeciego wbij jajka i roztrzep widelcem. Zawinięte devolaye obtaczaj w mące, jajku i bułce tartej. Na patelni podgrzej pozostały olej. Smaż kotlety z każdej strony, aż będą równomiernie usmażone. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić kotlet devolay z serem i pieczarkami. Takie pyszne kotlety są szczególnie dobre zaraz po przygotowaniu, wtedy mięso jest najbardziej soczyste i miękkie.

Pieczarki są najbardziej rozpowszechnionymi grzybami na świecie. Występują w prawie każdej regionalnej kuchni dookoła globu. Choć wydaje się, że te małe, białe grzybki nie dają nic poza smakiem, to w tym miejscu można być mocno zaskoczonym. Okazuje się, że to świetne źródło witaminy D! Witamina ta występuję w formie witaminy D2, która w naszym organizmie przekształcana jest do aktywnej formy witaminy D. Zawierają też witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę czy tiaminę. Ta grupa witamin wspiera funkcjonowanie mózgu czy tworzenie czerwonych krwinek. Dodatkowo można w nich znaleźć selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Drób, w tym oczywiście kurczak, jest najczęściej polecanym mięsem. Wynika to z tego, że ma wysoką wartość składników odżywczych (głównie białka) i zawiera niewiele tłuszczu. W mięsie kurczaka znaleźć można również witaminy z grupy B oraz składniki takie jak cynk, selen, magnez czy fosfor. Mięso drobiowe to dobry wybór, jeśli w Twojej diecie brakuje pełnowartościowego białka. To także dobre rozwiązanie na posiłki dla dzieci. Mięso z kurczaka jest najczęściej polecane podczas rozszerzania diety.

Żeby dodatkowo zwiększyć wartość odżywczą tego dania warto podać te najlepsze kotlet devolay z serem i pieczarkami z dodatkiem warzyw. Szczególnie świeżych w formie surówek lub sałatek.

Alergeny w kotlecie devolay z serem i pieczarkami

Lista alergenów dla kotleta devolay z serem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotleta devolay z serem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

W pieczarkach znaleźć można selen, kwas foliowy, wapń, magnez czy cynk. Zaliczane są do produktów niskokalorycznych, bo mają tylko 22 kcal w 100 g produktu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
172.67
518.00
Białko (g)
17.24
51.72

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
8.89
26.66
Węglowodany przyswajalne (g)
8.49
25.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
1.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.19
21.58
Tłuszcze nasycone (g)
2.74
8.23
Tłuszcze nienasycone (g)
4.45
13.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.09
9.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
4.08
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
85.17
255.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
30.60
91.81
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.50
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.96
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.44
1.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.48
1.44
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
30.55
91.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.61
19.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.46
82.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.58
1.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
127.16
381.47
Potas (mg)
271.56
814.67
Wapń (mg)
59.98
179.95
Fosfor (mg)
198.46
595.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.25
72.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.06
3.17
Cynk (mg)
0.95
2.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta devolay z serem i pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleta devolay z serem i pieczarkami

Koszt składników
63.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
3 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Ser gouda
60 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Bułka tarta
60 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
63.00