Kotlet de volaille

Opublikowano: 22.06.2022 r., 15:32 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kotlet de volaillez ziemniakami i mizerią
Kotlet de volaille
Poznaj przepis na szybki domowy kotlet de volaille.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 10 min
462 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 sztuka (200 g)
  • Masło 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek 1/2 ząbka (2 g)
  • Natka pietruszki 1 łyżeczka (2 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 łyżka (10 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta 1 łyżka (10 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na kotleta de volaille krok po kroku

Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj i wymieszaj z masłem. Uformuj mały wałeczek, zawiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki.

Mięso rozbij tłuczkiem, ułóż masło i zawiń kurczaka w roladkę. Zepnij za pomocą wykałaczek.

Na oddzielnych talerzach umieść mąkę, jajko i bułkę tartą, następnie kolejno obtaczaj roladki w mące, jajku i bułce.

Na patelni rozgrzej olej i smaż roladkę przez ok. 10 minut do uzyskania złocistej panierki.

Jak oceniasz przepis na kotleta de volaille
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kotleta de volaille

Kotlet de volaille, czyli filet z kurczaka w formie rolady, panierowany w jajku i bułce z nadzienie z ziołowego masła to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest na ogół lubiany również przez dzieci. Tradycyjnie, do środka kotleta należy włożyć jedynie masło z dodatkiem natki pietruszki i czosnku, coraz częściej de volaille podaje się również z serem, czasem również z dodatkiem szynki. Mimo że wielu osobom nazwa sugeruje francuskie pochodzenie tego dania, w rzeczywistości przepis na kotlet de volaille wywodzi się z kuchni charakterystycznej dla krajów wschodnich, nazywany bywa również kotletem po kijowsku. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kotlet de volaille z masłem ziołowym na obiad koniecznie czytaj dalej, a nasz przepis przeprowadzi Cię przez ten proces krok po kroku. Składniki niezbędne do jego przygotowania to mięso drobiowe, najlepiej pierś z kurczaka bez skóry, masło, czosnek, natka pietruszki oraz elementy panierki – mąka pszenna, jajko i bułka tarta. Najlepiej zacząć od przygotowania masła – wystarczy, wymieszaj je z drobno posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, uformować rulonik i włożyć do lodówki, aż się dobrze schłodzi. Schłodzone masło wystarczy ułożyć na rozbitej tłuczkiem piersi z kurczaka, zawinąć mięso w roladę (wspomagając się wykałaczkami) i obtoczyć kotleta w mące, jajku i bułce. Ostatnim etapem jest smażenie na patelni z rozgrzanym olejem. Jak widzisz to nic trudnego, jednak ze względu na kilka etapów przygotowań, nie jest to danie, które można przygotować na szybko, zaplanuj je sobie więc odpowiednio wcześnie. Pamiętaj też, że domowy kotlet de volaille smażony w głębokim tłuszczu jest dość kaloryczny, dlatego przed podaniem odciśnij nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręczniczka. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na tradycyjny kotlet de volaille.

Alergeny w kotlecie de volaille

Lista alergenów dla kotleta de volaille przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotleta de volaille

na 100g gotowej potrawy

Kotlet de volaille jest daniem dość ciężkostrawnym, dlatego osoby z problemami żołądkowo jelitowymi mogą odczuwać nasilenie dolegliwości o jego spożyciu. Ze względu na obecność panierki i smażenie w dużej ilości tłuszczu jest też stosunkowo kaloryczny, dlatego przed podaniem najlepiej odsączyć nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
210.31
462.68
Białko (g)
17.78
39.12
Fenyloalanina (mg)
0.62
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
5.07
11.16
Węglowodany przyswajalne (g)
4.89
10.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.18
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
12.72
27.98
Tłuszcze nasycone (g)
4.03
8.87
Tłuszcze nienasycone (g)
8.69
19.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.16
13.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.53
5.56
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
120.42
264.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
59.17
130.16
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.57
1.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.06
2.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.36
0.78
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
1.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
56.02
123.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.67
14.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.45
51.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
37.83
83.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
79.02
173.84
Potas (mg)
258.16
567.94
Wapń (mg)
22.58
49.68
Fosfor (mg)
184.60
406.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.36
51.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.94
2.07
Cynk (mg)
0.77
1.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: jajko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta de volaille 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleta de volaille

Koszt składników
44.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Czosnek
2 g
1/2 ząbka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 2 g
Natka pietruszki
2 g
1 łyżeczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.13
Za 2 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
10 g
1 łyżka
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
44.80