Przepis na kotlet de volaille z serem i pieczarkami krok po kroku
- Piersi kurczaka bez skóry 600 g
- Pieczarki 300 g 10 dużych sztuk
- Cebula 100 g 1 średnia sztuka
- Ser żółty 100 g
- Bułka tarta 100 g
- Jajko 2 szt.
- Olej rzepakowy 500 ml 2 szklanki, do smażenia
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Pieczarki pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem.
Smaż razem z cebulą przez 6-7 minut.
Pierś z kurczaka podziel na porcje.
Rozbij tłuczkiem.
Dopraw solą i pieprzem.
Ser pokrój w prostokątne kawałki.
Na mięso wyłóż kostkę sera oraz pieczarki.
Zwiń w rulon.
Roztrzep jajko w misce.
Mięso maczaj w jajku.
Obtocz w bułce tartej.
Smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut.
Podawaj na dużym talerzu.
Często zadawane pytania
-
Pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka
-
Pad thai z kurczakiem
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Makaron po chińsku
-
Kurczak po toskańsku
-
Kurczak na ryżu
-
Quritto
-
Pierożki wonton z kurczakiem
-
Strogonow z kurczaka
-
Leczo z kurczakiem
-
Terrina
-
Filet z kurczaka

(liczba kalorii)
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami - cechy przepisu
Więcej o kotlecie de volaille z serem i pieczarkami
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne kotlety pochodzące z kuchni francuskiej można przygotowywać w lekko zmodyfikowanej wersji. Prosty przepis na smażone kotlety gwarantuje przygotowanie udanej potrawy. Przepis na kotlet de volaille z serem i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, pieczarki, cebula, ser żółty, bułka tarta, jajko, olej rzepakowy.
Jak zrobić kotlet de volaille z serem i pieczarkami? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Smaż razem z cebulą przez 6-7 minut. Pierś z kurczaka podziel na porcje. Rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Ser pokrój w prostokątne kawałki. Na mięso wyłóż kostkę sera oraz pieczarki. Zwiń w rulon. Roztrzep jajko w misce. Mięso maczaj w jajku. Obtocz w bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut. Podawaj na dużym talerzu.
Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebne do budowania komórek oraz substratem do powstawania hormonów i enzymów. Mięso kurczaka zawiera także składniki mineralne takie jak potas i fosfor, a także witaminy A, D, E i K. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.
Podsumowując: smaczne smażone kotlety sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Podawać je można z różnego rodzaju dodatkami. Kotlet de volaille jest bardzo soczysty i chrupiący z wierzchu. Najlepsze kotlety przygotujesz z dobrej jakości mięsa. Pyszne kotlety można podawać także na zimno. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Wartości odżywcze kotleta de volaille z serem i pieczarkami
Energia i białka
(240g)
Węglowodany w kotlecie de volaille z serem i pieczarkami
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy w przepisie na kotlet de volaille z serem i pieczarkami
(240g)
Składniki mineralne w przepisie na kotlet de volaille z serem i pieczarkami
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotlecie de volaille z serem i pieczarkami
Lista alergenów dla kotleta de volaille z serem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko