Przepis na kotlet de volaille z serem i pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem.

Smaż razem z cebulą przez 6-7 minut.

Pierś z kurczaka podziel na porcje.

Rozbij tłuczkiem.

Dopraw solą i pieprzem.

Ser pokrój w prostokątne kawałki.

Na mięso wyłóż kostkę sera oraz pieczarki.

Zwiń w rulon.

Roztrzep jajko w misce.

Mięso maczaj w jajku.

Obtocz w bułce tartej.

Smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Często zadawane pytania

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami podany z dodatkiem frytek oraz surówki na czarnym talerzu.
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
Koszt przygotowania dania
31.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
826 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotlecie de volaille z serem i pieczarkami

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne kotlety pochodzące z kuchni francuskiej można przygotowywać w lekko zmodyfikowanej wersji. Prosty przepis na smażone kotlety gwarantuje przygotowanie udanej potrawy. Przepis na kotlet de volaille z serem i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, pieczarki, cebula, ser żółty, bułka tarta, jajko, olej rzepakowy.

Jak zrobić kotlet de volaille z serem i pieczarkami? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Smaż razem z cebulą przez 6-7 minut. Pierś z kurczaka podziel na porcje. Rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Ser pokrój w prostokątne kawałki. Na mięso wyłóż kostkę sera oraz pieczarki. Zwiń w rulon. Roztrzep jajko w misce. Mięso maczaj w jajku. Obtocz w bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebne do budowania komórek oraz substratem do powstawania hormonów i enzymów. Mięso kurczaka zawiera także składniki mineralne takie jak potas i fosfor, a także witaminy A, D, E i K. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.

Podsumowując: smaczne smażone kotlety sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Podawać je można z różnego rodzaju dodatkami. Kotlet de volaille jest bardzo soczysty i chrupiący z wierzchu. Najlepsze kotlety przygotujesz z dobrej jakości mięsa. Pyszne kotlety można podawać także na zimno. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Wartości odżywcze kotleta de volaille z serem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kalorie)
344.44 kcal
826.65 kcal
Białko
10.91 g
26.19 g

Węglowodany w kotlecie de volaille z serem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany
5.20 g
12.48 g
Węglowodany przyswajalne
4.69 g
11.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.51 g
1.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz
30.94 g
74.25 g
Tłuszcze nasycone
3.88 g
9.31 g
Tłuszcze nienasycone
27.06 g
64.94 g
Tłuszcze jednonasycone
19.17 g
46.00 g
Tłuszcze wielonasycone
7.89 g
18.94 g
Cholesterol
53.10 mg
127.45 mg

Witaminy w przepisie na kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A
21.82 µg (mcg)
52.38 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.31 mg
0.75 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.76 mg
1.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.37 µg (mcg)
Witamina E
0.31 mg
0.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
21.77 µg (mcg)
52.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.16 mg
9.99 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
16.78 µg (mcg)
40.27 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.61 µg (mcg)
1.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód
110.29 mg
264.69 mg
Potas
197.39 mg
473.74 mg
Wapń
55.44 mg
133.07 mg
Fosfor
137.78 mg
330.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.03 mg
38.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.60 mg
1.45 mg
Cynk
0.69 mg
1.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta de volaille z serem i pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotlecie de volaille z serem i pieczarkami

Lista alergenów dla kotleta de volaille z serem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania kotleta de volaille z serem i pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
500 ml
2 szklanki, do smażenia
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na kotlet de volaille z serem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób