Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Opublikowano: 18.01.2023 r., 12:01 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotlet de volaille z dodatkami
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami
Kotlet de volaille z serem i pieczarkami to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Kotlet pochodzący z kuchni francuskiej jest bardzo delikatny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
826 kcal
Kcal w porcji
240 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (600 g)
  • Pieczarki - 10 dużych sztuk (300 g)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej rzepakowy - 2 szklanki, do smażenia (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kotlet de volaille z serem i pieczarkami krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Pieczarki pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem.

Smaż razem z cebulą przez 6-7 minut.

Pierś z kurczaka podziel na porcje.

Rozbij tłuczkiem.

Dopraw solą i pieprzem.

Ser pokrój w prostokątne kawałki.

Na mięso wyłóż kostkę sera oraz pieczarki.

Zwiń w rulon.

Roztrzep jajko w misce.

Mięso maczaj w jajku.

Obtocz w bułce tartej.

Smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na kotlet de volaille z serem i pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat kotleta de volaille z serem i pieczarkami

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne kotlety pochodzące z kuchni francuskiej można przygotowywać w lekko zmodyfikowanej wersji. Prosty przepis na smażone kotlety gwarantuje przygotowanie udanej potrawy. Przepis na kotlet de volaille z serem i pieczarkami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, pieczarki, cebula, ser żółty, bułka tarta, jajko, olej rzepakowy.

Jak zrobić kotlet de volaille z serem i pieczarkami? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Smaż razem z cebulą przez 6-7 minut. Pierś z kurczaka podziel na porcje. Rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. Ser pokrój w prostokątne kawałki. Na mięso wyłóż kostkę sera oraz pieczarki. Zwiń w rulon. Roztrzep jajko w misce. Mięso maczaj w jajku. Obtocz w bułce tartej. Smaż na głębokim tłuszczu przez około 8-10 minut. Podawaj na dużym talerzu.

Pierś z kurczaka jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Białko jest makroskładnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebne do budowania komórek oraz substratem do powstawania hormonów i enzymów. Mięso kurczaka zawiera także składniki mineralne takie jak potas i fosfor, a także witaminy A, D, E i K. Fosfor jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowej mineralizacji kości, dzięki czemu zapobiega osteoporozie.

Podsumowując: smaczne smażone kotlety sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Podawać je można z różnego rodzaju dodatkami. Kotlet de volaille jest bardzo soczysty i chrupiący z wierzchu. Najlepsze kotlety przygotujesz z dobrej jakości mięsa. Pyszne kotlety można podawać także na zimno. Kotlety są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w kotlecie de volaille z serem i pieczarkami

Lista alergenów dla kotleta de volaille z serem i pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kotleta de volaille z serem i pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Kotlety zawierają sporą ilość kalorii. Nie powinny ich w dużych ilościach spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz dbające o linię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(240g)
Energia (kcal)
344.44
826.65
Białko (g)
10.91
26.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(240g)
Węglowodany (g)
5.20
12.48
Węglowodany przyswajalne (g)
4.69
11.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
1.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(240g)
Tłuszcz (g)
30.94
74.25
Tłuszcze nasycone (g)
3.88
9.31
Tłuszcze nienasycone (g)
27.06
64.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
19.17
46.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.89
18.94
Cholesterol (mg)
53.10
127.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(240g)
Witamina A (µg (mcg))
21.82
52.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.76
1.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.37
Witamina E (mg)
0.31
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.77
52.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.16
9.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.78
40.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.61
1.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(240g)
Sód (mg)
110.29
264.69
Potas (mg)
197.39
473.74
Wapń (mg)
55.44
133.07
Fosfor (mg)
137.78
330.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.03
38.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
1.45
Cynk (mg)
0.69
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotleta de volaille z serem i pieczarkami 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotleta de volaille z serem i pieczarkami

Koszt składników
60.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
600 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
19.20
Za 600 g
Pieczarki
300 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
500 ml
2 szklanki, do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Koszt składników
60.00