Kotlet de volaille
- Piersi kurczaka bez skóry - 1 sztuka (200 g)
- Masło - 1 łyżka (10 g)
- Czosnek - 1/2 ząbka (2 g)
- Natka pietruszki - 1 łyżeczka (2 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
- Jajko (1 szt.)
- Bułka tarta - 1 łyżka (10 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na kotleta de volaille krok po kroku
Czosnek i natkę pietruszki drobno posiekaj i wymieszaj z masłem. Uformuj mały wałeczek, zawiń w folię aluminiową i schowaj do lodówki.
Mięso rozbij tłuczkiem, ułóż masło i zawiń kurczaka w roladkę. Zepnij za pomocą wykałaczek.
Na oddzielnych talerzach umieść mąkę, jajko i bułkę tartą, następnie kolejno obtaczaj roladki w mące, jajku i bułce.
Na patelni rozgrzej olej i smaż roladkę przez ok. 10 minut do uzyskania złocistej panierki.
Więcej informacji na temat kotleta de volaille
Kotlet de volaille, czyli filet z kurczaka w formie rolady, panierowany w jajku i bułce z nadzienie z ziołowego masła to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest na ogół lubiany również przez dzieci. Tradycyjnie, do środka kotleta należy włożyć jedynie masło z dodatkiem natki pietruszki i czosnku, coraz częściej de volaille podaje się również z serem, czasem również z dodatkiem szynki. Mimo że wielu osobom nazwa sugeruje francuskie pochodzenie tego dania, w rzeczywistości przepis na kotlet de volaille wywodzi się z kuchni charakterystycznej dla krajów wschodnich, nazywany bywa również kotletem po kijowsku. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kotlet de volaille z masłem ziołowym na obiad koniecznie czytaj dalej, a nasz przepis przeprowadzi Cię przez ten proces krok po kroku. Składniki niezbędne do jego przygotowania to mięso drobiowe, najlepiej pierś z kurczaka bez skóry, masło, czosnek, natka pietruszki oraz elementy panierki – mąka pszenna, jajko i bułka tarta. Najlepiej zacząć od przygotowania masła – wystarczy, wymieszaj je z drobno posiekaną natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, uformować rulonik i włożyć do lodówki, aż się dobrze schłodzi. Schłodzone masło wystarczy ułożyć na rozbitej tłuczkiem piersi z kurczaka, zawinąć mięso w roladę (wspomagając się wykałaczkami) i obtoczyć kotleta w mące, jajku i bułce. Ostatnim etapem jest smażenie na patelni z rozgrzanym olejem. Jak widzisz to nic trudnego, jednak ze względu na kilka etapów przygotowań, nie jest to danie, które można przygotować na szybko, zaplanuj je sobie więc odpowiednio wcześnie. Pamiętaj też, że domowy kotlet de volaille smażony w głębokim tłuszczu jest dość kaloryczny, dlatego przed podaniem odciśnij nadmiar tłuszczu za pomocą papierowego ręczniczka. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać najlepszy przepis na tradycyjny kotlet de volaille.
Alergeny w kotlecie de volaille
Lista alergenów dla kotleta de volaille przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kotleta de volaille
Kotlet de volaille jest daniem dość ciężkostrawnym, dlatego osoby z problemami żołądkowo jelitowymi mogą odczuwać nasilenie dolegliwości o jego spożyciu. Ze względu na obecność panierki i smażenie w dużej ilości tłuszczu jest też stosunkowo kaloryczny, dlatego przed podaniem najlepiej odsączyć nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.