Kotleciki z mięsa z rosołu

Opublikowano: 04.05.2021 r., 20:34 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotleciki z mięsa z rosołu ułożone w eleganckim garnku.
Kotleciki z mięsa z rosołu
Kotlety z mięsa z rosołu to idealny sposób na wykorzystanie ugotowanego mięsa w pyszny i łatwy sposób. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom tradycyjnych dań.
Przygotowanie 15 min
Smażenie 15 min
389 kcal
Kcal w porcji
208 g
Wielkość porcji
7
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Udko kurczaka bez skóry 3 szt (480 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Bułka tarta 3 łyżki (60 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, natka pietruszki świeża, szczypiorek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duża miska, maszynka do mięsa

Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu krok po kroku

Mięso obierz z kości i zmiel w maszynce do dużej miski.

Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż na 1 łyżce oliwy, by się zeszkliła. Dodaj do mięsa.

Do miski z mięsem wbij jaja, dodaj bułkę tartą i przypraw solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, kminkiem i ziołami.

Wymieszaj wszystko ręką i uformuj średniej wielkości kotleciki.

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kotleciki z mięsa z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat kotlecików z mięsa z rosołu

Kotleciki z mięsa z rosołu są naprawdę pyszne i sycące, dlatego idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Są idealnie chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu smakują wybornie i pięknie pachną, tak że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Wykonywane są z mięsa po rosole, dzięki czemu są bardzo delikatne i nie są tłuste. Najlepiej użyć do nich mięsa z kurczaka, jednak to z indyka będzie równie dobre. Gotowane mięso jest bardzo łagodne w smaku, dlatego trzeba zadbać o odpowiednią ilość przypraw, by wydobyć z nich idealny smak. Najlepiej sprawdzi się w tym celu mieszanka papryki słodkiej z ostrym czosnkiem i świeżymi ziołami.

Wykonanie kotletów z mięsa gotowanego w rosole pozwala na wykorzystanie do końca wszystkich składników i nie marnowanie jedzenia. To idealny pomysł dla osób, które zastanawiają się co można zrobić z ugotowanego kurczaka. To również dobry pomysł dla tych, którzy nie przepadają za smakiem gotowanego mięsa, bo w tym wydaniu smakuje wybornie i jest zupełnym przeciwieństwem produktu bez wyrazu. Zmielone mięso z rosołu jest świetną bazą tych kotlecików obiadowych.

Najlepiej smakują podane z ryżem lub ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Można z nich również zrobić pyszne burgery dla całej rodziny, zdrowsze niż te z czerwonego mięsa. Kotlety z mięsa drobiowego są mniej tłuste i zawierają więcej białka, dlatego będą lepszą opcją dla osób na diecie redukcyjnej, czy tych które dbają o to, by na ich talerzach lądowały zdrowsze produkty.

Kotlety mielone z mięsa z rosołu będą idealną opcją na pyszny obiad dla całej rodziny ze względu na dobry smak i wspaniały aromat. Oprócz tego mają również świetną fakturę, są spójne i nie rozpadają się podczas smażenia. Pięknie rumienią się na patelni, dzięki czemu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Mięso tak przygotowane jest niezwykle soczyste i wspaniale pachnie. Idealnego smaku nadaje im odpowiedni dobór ziół i przypraw. Natka pietruszki i szczypiorek świetnie komponują się z mięsem drobiowym.

Alergeny w kotlecikach z mięsa z rosołu

Lista alergenów dla kotlecików z mięsa z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotlecików z mięsa z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Te kotleciki to super danie dla osób, które chcą ograniczyć ilość czerwonego mięsa w diecie. Jednak smażenie nie jest zbyt zdrową obróbką termiczną, dlatego warto ograniczyć ją do minimum.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(208g)
Energia (kcal)
187.21
389.39
Białko (g)
14.11
29.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(208g)
Węglowodany (g)
6.21
12.92
Węglowodany przyswajalne (g)
5.70
11.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(208g)
Tłuszcz (g)
11.47
23.86
Tłuszcze nasycone (g)
3.07
6.38
Tłuszcze nienasycone (g)
8.40
17.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.63
13.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.77
3.68
Cholesterol (mg)
121.46
252.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(208g)
Witamina A (µg (mcg))
36.07
75.02
Witamina B6 (mg)
0.28
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.06
Witamina C (mg)
0.86
1.78
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.79
Witamina E (mg)
1.36
2.82
Retinol (µg (mcg))
36.07
75.02
Tiamina (mg)
0.13
0.27
Ryboflawina (mg)
0.22
0.46
Niacyna (mg)
3.59
7.46
Foliany (µg (mcg))
20.80
43.27
Beta karoten (µg (mcg))
0.12
0.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(208g)
Sód (mg)
131.73
274.01
Potas (mg)
188.94
392.99
Wapń (mg)
31.65
65.84
Fosfor (mg)
152.45
317.10
Magnez (mg)
19.19
39.92
Żelazo (mg)
1.16
2.42
Cynk (mg)
1.34
2.79
Miedź (mg)
0.07
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z mięsa z rosołu 7
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotlecików z mięsa z rosołu

Koszt składników
39.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
480 g
3 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.68
Za 480 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka tarta
60 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
39.80