Przepis na kotleciki z mięsa z rosołu krok po kroku

Składniki
  • Udko kurczaka bez skóry 480 g 3 szt
  • Jajko 3 szt.
  • Bułka tarta 60 g 3 łyżki
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Oliwa z oliwek 60 ml 4 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, natka pietruszki świeża, szczypiorek, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska, maszynka do mięsa

Mięso obierz z kości i zmiel w maszynce do dużej miski.

Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę i podsmaż na 1 łyżce oliwy, by się zeszkliła. Dodaj do mięsa.

Do miski z mięsem wbij jaja, dodaj bułkę tartą i przypraw solą, pieprzem, papryką, czosnkiem, kminkiem i ziołami.

Wymieszaj wszystko ręką i uformuj średniej wielkości kotleciki.

Kotlety smaż na rozgrzanym oleju po 3-4 minuty z każdej strony.

Kotleciki z mięsa z rosołu ułożone w eleganckim garnku.
kotleciki z mięsa z rosołu
Koszt przygotowania dania
13.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
389 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
7

Kotleciki z mięsa z rosołu - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotlecikach z mięsa z rosołu

Kotleciki z mięsa z rosołu są naprawdę pyszne i sycące, dlatego idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Są idealnie chrupiące na wierzchu i miękkie w środku. Dzięki odpowiedniemu przyprawieniu smakują wybornie i pięknie pachną, tak że ciężko jest przejść obok nich obojętnie.

Wykonywane są z mięsa po rosole, dzięki czemu są bardzo delikatne i nie są tłuste. Najlepiej użyć do nich mięsa z kurczaka, jednak to z indyka będzie równie dobre. Gotowane mięso jest bardzo łagodne w smaku, dlatego trzeba zadbać o odpowiednią ilość przypraw, by wydobyć z nich idealny smak. Najlepiej sprawdzi się w tym celu mieszanka papryki słodkiej z ostrym czosnkiem i świeżymi ziołami.

Wykonanie kotletów z mięsa gotowanego w rosole pozwala na wykorzystanie do końca wszystkich składników i nie marnowanie jedzenia. To idealny pomysł dla osób, które zastanawiają się co można zrobić z ugotowanego kurczaka. To również dobry pomysł dla tych, którzy nie przepadają za smakiem gotowanego mięsa, bo w tym wydaniu smakuje wybornie i jest zupełnym przeciwieństwem produktu bez wyrazu. Zmielone mięso z rosołu jest świetną bazą tych kotlecików obiadowych.

Najlepiej smakują podane z ryżem lub ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Można z nich również zrobić pyszne burgery dla całej rodziny, zdrowsze niż te z czerwonego mięsa. Kotlety z mięsa drobiowego są mniej tłuste i zawierają więcej białka, dlatego będą lepszą opcją dla osób na diecie redukcyjnej, czy tych które dbają o to, by na ich talerzach lądowały zdrowsze produkty.

Kotlety mielone z mięsa z rosołu będą idealną opcją na pyszny obiad dla całej rodziny ze względu na dobry smak i wspaniały aromat. Oprócz tego mają również świetną fakturę, są spójne i nie rozpadają się podczas smażenia. Pięknie rumienią się na patelni, dzięki czemu są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Mięso tak przygotowane jest niezwykle soczyste i wspaniale pachnie. Idealnego smaku nadaje im odpowiedni dobór ziół i przypraw. Natka pietruszki i szczypiorek świetnie komponują się z mięsem drobiowym.

Wartości odżywcze kotlecików z mięsa z rosołu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (208g)
Energia (kalorie)
187.21 kcal
389.39 kcal
Białko
14.11 g
29.34 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (208g)
Tłuszcz
11.47 g
23.86 g
Tłuszcze nasycone
3.07 g
6.38 g
Tłuszcze nienasycone
8.40 g
17.48 g
Tłuszcze jednonasycone
6.63 g
13.80 g
Tłuszcze wielonasycone
1.77 g
3.68 g

Witaminy w przepisie na kotleciki z mięsa z rosołu

Na 100g
Na porcję (208g)
Witamina B6
0.28 mg
0.59 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.36 mg
2.82 mg
Tiamina
0.13 mg
0.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.46 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
3.59 mg
7.46 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
20.80 µg (mcg)
43.27 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotleciki z mięsa z rosołu

Na 100g
Na porcję (208g)
Sód
131.73 mg
274.01 mg
Potas
188.94 mg
392.99 mg
Wapń
31.65 mg
65.84 mg
Fosfor
152.45 mg
317.10 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
19.19 mg
39.92 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.16 mg
2.42 mg
Cynk
1.34 mg
2.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z mięsa z rosołu 7
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotlecikach z mięsa z rosołu

Lista alergenów dla kotlecików z mięsa z rosołu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, natka pietruszki świeża, szczypiorek, mielony czosnek.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania kotlecików z mięsa z rosołu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udko kurczaka bez skóry
480 g
3 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.68
Za 480 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Bułka tarta
60 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Liczba porcji:
Razem
39.80
Łączny koszt
13.72
Jak oceniasz przepis na kotleciki z mięsa z rosołu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób