Kotleciki z łososia

Opublikowano: 23.04.2021 r., 16:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łososiowe kotleciki na sałatce
Kotleciki z łososia
Kotleciki z łososia to idealna alternatywa dla tradycyjnej mięsnej wersji. Robi się je bardzo szybko, a ich smak przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 15 min
346 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łosoś filet - 2,5 fileta (500 g)
  • Bułka tarta - 3 łyżki (60 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Szpinak mrożony (100 g)
  • Masło - 1 łyżka (10 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, imbir mielony, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na kotleciki z łososia krok po kroku

Łososia posiekaj drobno i przełóż do dużej miski.

Dodaj jajka i bułkę tartą. Przypraw solą, pieprzem, chili i odrobiną imbiru.

Na patelni rozgrzej masło dodaj mrożony szpinak i drobno posiekany czosnek. Smaż tak długo, aż szpinak zmięknie, a czosnek się zarumieni. Dodaj do masy rybnej. Wymieszaj dokładnie ręką i uformuj małe kotleciki.

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kotleciki po 4 minuty z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na kotleciki z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat kotlecików z łososia

Kotleciki z łososia to świetny pomysł na pyszny obiad zwłaszcza dla miłośników ryb. Ich pyszny, świeży i bardzo aromatyczny smak sprawia, że ciężko przejść obok nich obojętnie. Na pewno przypadną do gustu miłośnikom kuchni orientalnej, ze względu na dominujący ostry smak imbiru i chili. To pomysł na idealny obiad, dla tych, którym znudziły się tradycyjne posiłki, gdyż to danie jest bardzo nowoczesne i świeże.

Kotlety rybne z łososia są idealnie soczyste w środku, a chrupiące z wierzchu. Są idealnie doprawione, z lekką nutką imbiru i ostrego chili. Świetnie pasują do ryżu czy makaronu sojowego. Można je podawać z sosem lub bez niego. Świetnie będą pasować do sałatek w stylu azjatyckim.

Po małych modyfikacjach można z nich stworzyć kotleciki z łososia dla dzieci, wystarczy dodać mniej imbiru i zrezygnować z chili. Ze względu na świetny smak będą idealnym sposobem na przemycenie w diecie dzieci większej ilości ryb, które choć zdrowe nie cieszą się zbytnią popularnością. Łosoś jest rybą zawierającą wiele cennych substancji prozdrowotnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są to na przykład niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3, które dbają o zdrowie układu krążenia i nerwowego. Zwalczają również stany zapalne w organizmie.

Te kotleciki są przygotowywane ze szpinakiem, dzięki czemu są jeszcze zdrowsze i pyszniejsze. Szpinak cudownie mięknie i wspaniale łączy się z roztopionym masłem i czosnkiem. Pięknie wygląda po rozkrojeniu. Stanowią wspaniały element zaskoczenia w tych pysznych kotlecikach.

Przepis na kotlety mielone z łososia jest naprawdę prosty. Wystarczy tylko kilka chwil, by przygotować to łatwe, choć przepyszne danie z łososia surowego. Idealnie zastępują tradycyjne mięsne kotlety, dla osób, które mają już dość tej klasycznej wersji lub ograniczają mięso. Są również idealną propozycją dla pescowegetarian, którzy szukają inspiracji na pyszny i szybki obiad, który prezentuje się naprawdę dekoracyjnie i jest bardzo zdrowy.

Alergeny w kotlecikach z łososiem

Lista alergenów dla kotlecików z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze kotlecików z łososia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
177.84
346.78
Białko (g)
15.91
31.03
Fenyloalanina (mg)
0.58
1.13
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
6.52
12.72
Węglowodany przyswajalne (g)
5.79
11.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.74
1.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
9.41
18.36
Tłuszcze nasycone (g)
3.50
6.82
Tłuszcze nienasycone (g)
5.91
11.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.67
7.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.25
4.38
Cholesterol (mg)
86.16
168.02
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
191.19
372.82
Witamina B6 (mg)
0.32
0.63
Witamina B12 (µg (mcg))
0.98
1.90
Witamina C (mg)
3.62
7.06
Witamina E (mg)
1.01
1.97
Retinol (µg (mcg))
116.85
227.85
Tiamina (mg)
0.12
0.24
Ryboflawina (mg)
0.19
0.38
Niacyna (mg)
5.92
11.54
Foliany (µg (mcg))
52.09
101.57
Beta karoten (µg (mcg))
893.20
1741.74

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
114.84
223.93
Potas (mg)
332.65
648.66
Wapń (mg)
57.08
111.30
Fosfor (mg)
231.46
451.34
Magnez (mg)
74.90
146.05
Żelazo (mg)
1.03
2.01
Cynk (mg)
0.65
1.28
Miedź (mg)
0.08
0.15
Mangan (mg)
0.19
0.37
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z łososia brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotlecików z łososia

Koszt składników
59.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
500 g
2,5 fileta
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
32.50
Za 500 g
Bułka tarta
60 g
3 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 60 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Szpinak mrożony
100 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 100 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
59.80