Kotleciki z kaszy gryczanej
- Kasza gryczana - 1 szklanka i 2 łyżki (200 g)
- Pieczarki (200 g)
- Cebula - 1 mała (50 g)
- Jajko (3 szt.)
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (24 g)
- Bułka tarta - 1/4 szklanki bułki tartej (54 g)
- Natka pietruszki - 1 łyżka posiekanych liści (10 g)
- Olej rzepakowy - 6 łyżek (72 ml)
Przepis na kotleciki z kaszy gryczanej krok po kroku
Ugotuj kaszę w stosunku 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Dodaj do niej 1/4 łyżeczki soli.
Kaszę pozostaw do ostygnięcia.
Jajka ugotuj na twardo i również pozostaw do wystudzenia.
Na patelni rozgrzej łyżkę olej, dodaj drobno posiekaną cebulę i delikatnie podsmaż.
Pieczarki dokładnie umyj i drobno pokrój. Dodaj do cebuli i smaż około 4 minuty.
Kaszę przełóż do dużej miski, zetrzyj do niej jajka, dodaj podsmażone pieczarki, łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżkę bułki tartej.
Dodaj posiekaną natkę pietruszki, sporą szczyptę soli i pieprzu.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Jeśli kasza po uformowaniu kotlecików się rozpada, dodaj jeszcze mąkę ziemniaczaną.
Uformuj kotleciki, obtocz je w bułce tartej i smaż na mocno rozgrzanym oleju aż będą złote.
-
Pasztet z cukinią
-
Sałatka z cukinii
-
Placki z dyni
-
Pasztet wegetariański
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kotlety z kalafiora
-
Pomidory z mozzarellą
-
Koreczki
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem
-
Ciasto marchewkowe fit
-
Rogale marcińskie
-
Ciasto francuskie na słono
-
Kotlety z cukinii
-
Szybka pizza
-
Pasta z ciecierzycy
-
Brownie z fasoli
-
Tarta z warzywami
-
Pizza na suchych drożdżach
-
Wegetariańskie przekąski
Więcej informacji na temat kotlecików z kaszy gryczanej
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotleciki z kaszy gryczanej
Kotlety wegetariańskie z kaszy gryczanej i pieczarek z jajem, są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów mielonych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również bardzo zdrowe. Kasz gryczana jest bezglutenowa i wyróżnia się wysoką zawartością białka jest ono bardzo wartościowe i stosunkowo dobrze przyswajalne, co czyni kaszę gryczaną szczególnie ważnym elementem diety wegetariańskiej i wegańskiej. Kasza zawiera sporo błonnika, jest ona polecana osobom z chorobami żołądką, łącznie z alergikami oraz cierpiącymi na celiakię, czyli nietolerancji glutenu. Mówi się także o dobroczynnym wpływie tego zboża na przebieg zespołu drażliwego jelita oraz na powracające biegunki czy zaparcia. Jest ona bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6, witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B2 i B3, jest źródłem kwasu foliowego, witamin E i K. Zawiera także składniki mineralne: fosfor, cynk, miedź, jod, potas, sód, wapń i żelazo.
Przepis na kotlety z kaszy gryczanej jest bardzo łatwy i dość szybki w przygotowaniu. Kaszę możesz ugotować dzień wcześniej, a na drugi dzień połączyć składniki i usmażyć kotlety. Jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej dowiesz się z dokładnego przepisu.
Kotlety z kaszy gryczanej są pysznym daniem, które może być świetnym zamiennikiem mięsnego obiadu. Możesz podać je z ziemniakami, sosem koperkowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną czy duszoną marchewką.
Alergeny w kotlecikach z kaszy gryczanej
Lista alergenów dla kotlecików z kaszy gryczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze kotlecików z kaszy gryczanej
Kotlety z kaszy gryczanej to bardzo zdrowe danie. Gdy zamiast smażyć, upieczesz je w piekarniku możesz przygotowywać je tak często jak masz na to ochotę.
Energia i białka
(63g)
Węglowodany
(63g)
Tłuszcze
(63g)
Witaminy
(63g)
Składniki mineralne
(63g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.