Przepis na kotleciki z kabaczka krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, malakser

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.

Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody.

Ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij, dodaj jajko, sól i pieprz i wymieszaj.

Masę ziemniaczaną przełóż do miski i dodaj do niej cukinię i posiekany koper, wymieszaj.

Formuj kotlety i panieruj je w bułce tartej.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kotleciki, aż będą złote i chrupiące.

Kotleciki z kabaczka podane na białym talerzu, który stoi na zielonym obrusie. Obok talerza leży dojrzały kabaczek.
Kotleciki z kabaczka
Koszt przygotowania dania
20.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
398 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
72

Kotleciki z kabaczka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kotlecikach z kabaczka

Kotleciki z kabaczka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety możesz wykorzystać do przygotowania burgerów wegetariańskich. Przepis na kotleciki z kabaczka jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujących produktów spożywczych: kabaczek, jajka, ziemniaki, sól, pieprz ziołowy, koper świeży, bułka tarta oraz masło klarowane.

Jak zrobić kotleciki z kabaczka? Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody. Ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij, dodaj jajko, sól i pieprz i wymieszaj. Masę ziemniaczaną przełóż do miski i dodaj do niej cukinię i posiekany koper, wymieszaj. Formuj kotlety i panieruj je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kotleciki, aż będą złote i chrupiące.

Kabaczek to nic innego jak popularna cukinia. Różnica między dwoma warzywami jest jednak taka iż cukinią nazywa się małe warzywo, a kabaczkiem warzywo duże z pestkami i twardą skórką. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Kabaczek jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.

Podsumowując wegetariańskie kotleciki to świetny pomysł na obiad. Smaczne warzywne kotlety są dobre także na zimno jako dodatek do chleba. Pyszne wege kotleciki sprawdzą się podane jako warzywne burgery.

Wartości odżywcze kotlecików z kabaczka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
159.40 kcal
398.50 kcal
Białko
4.07 g
10.17 g
Fenyloalanina
0.09 mg
0.22 mg
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany w kotlecikach z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
12.43 g
31.08 g
Węglowodany przyswajalne
11.03 g
27.57 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.40 g
3.50 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
10.46 g
26.16 g
Tłuszcze nasycone
6.53 g
16.32 g
Tłuszcze nienasycone
3.93 g
9.84 g
Tłuszcze jednonasycone
3.10 g
7.76 g
Tłuszcze wielonasycone
0.83 g
2.07 g
Cholesterol
82.99 mg
207.46 mg

Witaminy w przepisie na kotleciki z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
103.50 µg (mcg)
258.76 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.48 mg
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.41 µg (mcg)
Witamina C
13.67 mg
34.17 mg
Witamina D
0.31 µg (mcg)
0.77 µg (mcg)
Witamina E
0.50 mg
1.25 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
94.42 µg (mcg)
236.06 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.36 mg
Niacyna
1.03 mg
2.57 mg
Foliany
29.99 µg (mcg)
74.98 µg (mcg)
Beta karoten
57.21 µg (mcg)
143.03 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kotleciki z kabaczka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
81.20 mg
203.00 mg
Potas
276.36 mg
690.90 mg
Wapń
34.23 mg
85.56 mg
Fosfor
75.87 mg
189.68 mg
Magnez
19.49 mg
48.72 mg
Żelazo
1.10 mg
2.74 mg
Cynk
0.53 mg
1.32 mg
Miedź
0.09 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z kabaczka 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kotlecikach z kabaczka

Lista alergenów dla kotlecików z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania kotlecików z kabaczka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
6 dużych sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Kabaczek
600 g
2 duże sztuki
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Bułka tarta
130 g
2.80
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.73
Za 130 g
Masło klarowane
150 g
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 150 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
29.30
Jak oceniasz przepis na kotleciki z kabaczka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.8% osób