Przepis na kotleciki z kabaczka krok po kroku
- Ziemniaki późne 600 g 6 dużych sztuk
- Kabaczek 600 g 2 duże sztuki
- Jajko 5 szt.
- Bułka tarta 130 g
- Masło klarowane 150 g
- Koperek ogrodowy świeży 20 g
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody.
Ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij, dodaj jajko, sól i pieprz i wymieszaj.
Masę ziemniaczaną przełóż do miski i dodaj do niej cukinię i posiekany koper, wymieszaj.
Formuj kotlety i panieruj je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kotleciki, aż będą złote i chrupiące.
Często zadawane pytania
-
Placki z kabaczka
-
Leczo z kabaczkiem
-
Bigos z kabaczka
-
Kabaczek faszerowany
-
Zapiekanka z kabaczka
-
Zupa z kabaczka
-
Kabaczek marynowany
-
Kabaczek smażony
-
Placek z kabaczka
-
Kabaczek z grilla
-
Kabaczek w occie
-
Kabaczek z mięsem mielonym
-
Ketchup z kabaczka
-
Leczo z kabaczkiem kiełbasą i pieczarkami
-
Kabaczek nadziewany mięsem
-
Surówka z kabaczka
-
Ciasto z kabaczka
-
Kabaczek pieczony
-
Dania z kabaczka

(liczba kalorii)
Kotleciki z kabaczka - cechy przepisu
Więcej o kotlecikach z kabaczka
Kotleciki z kabaczka to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlety możesz wykorzystać do przygotowania burgerów wegetariańskich. Przepis na kotleciki z kabaczka jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia kotletów potrzebne Ci będą następujących produktów spożywczych: kabaczek, jajka, ziemniaki, sól, pieprz ziołowy, koper świeży, bułka tarta oraz masło klarowane.
Jak zrobić kotleciki z kabaczka? Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Cukinię zetrzyj na tarce na małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody. Ziemniaki umieść w malakserze i rozdrobnij, dodaj jajko, sól i pieprz i wymieszaj. Masę ziemniaczaną przełóż do miski i dodaj do niej cukinię i posiekany koper, wymieszaj. Formuj kotlety i panieruj je w bułce tartej. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kotleciki, aż będą złote i chrupiące.
Kabaczek to nic innego jak popularna cukinia. Różnica między dwoma warzywami jest jednak taka iż cukinią nazywa się małe warzywo, a kabaczkiem warzywo duże z pestkami i twardą skórką. Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Kabaczek jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Koper ogrodowy jest rośliną jednoroczną bardzo prostą w uprawie. W zależności od stadium wzrostu ma różne właściwości. Koper młody idealnie nadaje się jako aromatyczna przyprawa do wielu dań. Nasiona kopru natomiast spożywa się w celu poprawy trawienia, ma także działanie poprawiające laktację i lekko uspokajające.
Podsumowując wegetariańskie kotleciki to świetny pomysł na obiad. Smaczne warzywne kotlety są dobre także na zimno jako dodatek do chleba. Pyszne wege kotleciki sprawdzą się podane jako warzywne burgery.
Wartości odżywcze kotlecików z kabaczka
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w kotlecikach z kabaczka
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na kotleciki z kabaczka
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na kotleciki z kabaczka
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kotlecikach z kabaczka
Lista alergenów dla kotlecików z kabaczka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy