Kotleciki z gotowanych ziemniaków
- Ziemniaki ugotowane (700 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Olej rzepakowy (70 ml)
- Bułka tarta (80 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Natka pietruszki (20 g)
Przepis na kotleciki z gotowanych ziemniaków krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę, aby była rumiana.
Ugotowane ziemniaki przyciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj do nich jajko, mąkę, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, połowę bułki tartej oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Z masy ziemniaczanej formuj okrągłe kotlety.
Na patelni rozgrzej pozostały olej.
Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Gotowe kotlety podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kotlety ziemniaczane
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami
-
Kotlety z ziemniaków
-
Farszynki
-
Kotleciki ziemniaczane z serem
-
Placki ziemniaczane bez jajka
-
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym
-
Placki ziemniaczane na grubych oczkach
-
Farszynki mazurskie
-
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami
-
Placki ziemniaczane z marchewką
-
Placki ziemniaczane bez mąki
-
Kotlety ziemniaczane z farszem
-
Kotlety ziemniaczane z twarogiem
-
Knedle ziemniaczane
-
Krokiety ziemniaczane z serem
-
Kotlety ziemniaczane
Więcej informacji na temat kotlecików z gotowanych ziemniaków
Kotleciki z gotowanych ziemniaków to doskonały pomysł na obiad bez mięsa. Smaczne, wegetariańskie kotlety warto podać z dodatkiem sosu pieczarkowego oraz z surówką przygotowaną na bazie świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na kotleciki z gotowanych ziemniaków jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania kotletów potrzebne będą następujące produkty: ugotowane ziemniaki, cebula, olej rzepakowy, bułka tarta, jajko, mąka pszenna, natka pietruszki, sól oraz pieprz.
A jak zrobić kotleciki z gotowanych ziemniaków? Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i podsmaż na nim cebulę, aby była rumiana. Ugotowane ziemniaki przyciśnij przez praskę do ziemniaków, dodaj do nich jajko, mąkę, cebulę, posiekaną natkę pietruszki, połowę bułki tartej oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Z masy ziemniaczanej formuj okrągłe kotlety. Na patelni rozgrzej pozostały olej. Kotlety obtocz w bułce tartej i smaż je na rozgrzanym oleju z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B. Ziemniaki fioletowe są również źródłem błonnika pokarmowego, który spożywany w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Podsumowując najlepsze kotleciki z gotowanych ziemniaków to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Pyszne kotleciki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto podać je z dodatkiem sosu pieczarkowego oraz z surówką. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis warto wykorzystać, aby zużyć nadmiar ugotowanych ziemniaków.
Alergeny w kotlecikach z gotowanych ziemniaków
Lista alergenów dla kotlecików z gotowanych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kotlecików z gotowanych ziemniaków
Kotleciki z gotowanych ziemniaków to doskonała propozycja na wegetariańskie danie. Ziemniaki to doskonałe źródło wielu składników mineralnych, w tym potasu, dlatego warto włączyć je do diety.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.