Kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Opublikowano: 18.11.2021 r., 20:25 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej
Kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej
Kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej to świetny pomysł na pyszny i pożywny obiad dla osób na diecie wegetariańskiej ale i dla wszystkich na diecie tradycyjnej.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 20 min
152 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Kasza jaglana 1 szklanka (250 g)
  • Ciecierzyca konserwowa 1 szklanka (250 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Bułka tarta 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej krok po kroku

Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę drobno pokrój, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Ugotowaną kaszę, ciecierzycę wymieszaj i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Dodaj jajko, cebulę i czosnek. Uformuj kotleciki.

Obtocz kotlety w bułce tartej.

Usmaż na oleju rzepakowym z obu stron.

Jak oceniasz przepis na kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat kotlecików z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Kasza jaglana to taki uniwersalny składnik, z którego jesteśmy z stanie zrobić coraz więcej rzeczy. Kto by pomyślał, że z kaszy można zrobić kotlety?

A jednak, da się do tego będą bardzo dobre i wegetariańskie idealna na obiad dla całej rodziny. Pokochają je nie tylko dorośli ale także dzieci.

Co ważne kasza jaglana jest naturalnie bezglutenowa, dlatego idealnie nadaje się dla wszystkich osób wykluczających gluten ze swojej codziennej diety, ze względów zdrowotnych. Pamiętajcie, że eliminacja jakiegokolwiek składnika z naszej diety nie powinna być bezpodstawna. Tylko osoby z chorobami glutenozależnymi powinny zdecydować się na eliminację glutenu ze swojej diety, dla pozostałych osób jest on całkowicie bezpieczny i nie należy go unikać. O tyle o ile kasza jaglana idealnie sprawdzi się u osób z nietolerancją glutenu, niekoniecznie będzie ona dobra w dużych ilościach dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czyli takimi zaburzeniami jak insulinooporność lub jednostkami chorobowymi jak cukrzyca typu 2. Osoby te powinny stosować tak zwaną dietę cukrzycową, która zakłada spożycie produktów o niskim indeksie glikemicznym, kasza jaglana niestety należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Dla osób zdrowych jest jak najbardziej odpowiednia i należy po nią sięgać w codziennej diecie.

Jest źródłem wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych fosfor, magnez, wapń, potas, żelazo, a także witamina E i lecytyna, które korzystnie wpływają na naszą pamięć i zapamiętywanie. Dlatego warto włączyć ją do naszej codziennej diety, oczywiście jeśli nie występują żadne przeciwskazania zdrowotne.

Te pyszne i szybkie kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej nie zawierają mięsa dlatego będą dobre dla osób na diecie wegetariańskiej. Warto przygotowywać domowe kotlety, pasztety i przetwory to produkty, które w wersji kupnej bardzo często mają nie najlepszy skład.

Poznaj mój prosty przepis na kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej i zaserwuj go na najbliższy obiad dla całej swojej rodziny. Jako dodatek idealnie wpasuje się ziemniaczane puree z porcją świeżych warzyw np. brokuł gotowany na parze. Dokładnie jak zrobić kotleciki z ciecierzycy i kaszy jaglanej opisałam nieco niżej, poznaj przepis i spróbuj sam!

Alergeny w kotlecikach z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Lista alergenów dla kotlecików z ciecierzycy i kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze kotlecików z ciecierzycy i kaszy jaglanej

na 100g gotowej potrawy

Idealna wersja wegetariańskich kotletów dla wszystkich osób na diecie wykluczającej mięso ale także dla wszystkich na diecie tradycyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
254.18
152.51
Białko (g)
8.27
4.96
Fenyloalanina (mg)
1.14
0.68
Brak danych dla: cebula, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
41.28
24.77
Węglowodany przyswajalne (g)
38.31
22.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.97
1.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
6.80
4.08
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
1.30
Cholesterol (mg)
24.65
14.79

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina A (µg (mcg))
10.90
6.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.67
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.60
6.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4.46
2.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
194.64
116.78
Wapń (mg)
51.96
31.17
Żelazo (mg)
2.86
1.72
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików z ciecierzycy i kaszy jaglanej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotlecików z ciecierzycy i kaszy jaglanej

Koszt składników
30.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kasza jaglana
250 g
1 szklanka
3.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 250 g
Ciecierzyca konserwowa
250 g
1 szklanka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 250 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
125 g
1/2 szklanki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 125 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
30.80