Kotleciki szuszu
- Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
- Mąka ziemniaczana (30 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Jogurt naturalny 2% (50 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Czosnek (10 g)
Przepis na kotleciki szuszu krok po kroku
Mięso umyj i pokrój na średniej wielkości kawałki.
Przypraw mięso solą, pieprzem i słodką papryką.
Do miseczki wbij żółtka, dodaj jogurt naturalny, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę oleju.
Całość dokładnie wymieszaj.
Kotleciki włóż do marynaty.
Następnie na rozgrzanym oleju usmaż kotleciki z dwóch stron
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Kurczak curry
-
Tortilla z kurczakiem
-
Filet z kurczaka
-
Ryż z warzywami
-
Pad thai z kurczakiem
-
Butter chicken
-
Kurczak po chińsku
-
Kotleciki siekane z kurczaka
-
Pieczona pierś z kurczaka
-
Filet z kurczaka z piekarnika
-
Sałatka z kurczakiem i makaronem
-
Zapiekanka gyros
-
Nuggetsy z piekarnika
-
Tagliatelle z kurczakiem
-
Kurczak ze szpinakiem
-
Kotlety z piersi kurczaka
-
Filet z kurczaka
Więcej informacji na temat kotlecików szuszu
Pyszne kotleciki szuszu to świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Mięsko przygotowuje się z fileta z piersi z kurczaka lub indyka. Kotleciki są delikatne i soczyste, a najlepiej smakują z dodatkami np. warzywami, surówką, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Świetnym rozwiązaniem będzie, również podanie kotlecików w formie przekąski wraz z dipem czosnkowo-jogurtowym.
Do przygotowania smacznych kotlecików potrzebujesz tylko: pierś z kurczaka lub indyka, mąkę ziemniaczaną, żółtka jajka, jogurt naturalny, olej rzepakowy, dwa ząbki czosnku i przyprawy (słodką paprykę, odrobinę soli i pieprzu).
Jak zrobić kotleciki szuszu? Poznaj sprawdzony przepis! Mięso umyj i pokrój na średniej wielkości kawałki. Przypraw mięso solą, pieprzem i słodką papryką. Do miseczki wbij żółtka, dodaj jogurt naturalny, mąkę ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek i odrobinę oleju. Całość dokładnie wymieszaj. Kotleciki włóż do marynaty (trzymaj mięso w marynacie przez około 1 godzinkę, aby było bardziej smaczne i aromatyczne). Następnie na rozgrzanym oleju usmaż kotleciki z dwóch stron.
Mięso to dobre źródło pełnowartościowego białka zawiera witaminy z grupy B i rozpuszczalne w tłuszczach. Poza tym jest cennym źródłem żelaza, cynku, potasu, wapnia i magnezu. W 100 gramach piersi z kurczaka znajduje się 98 kcal, 21.5 g białka, 1.3 g tłuszczu w tym 0,3 g tłuszczów nasyconych. Mięso z kurczaka ma niską zawartość tłuszczu i kalorii, dlatego osoby chcące zredukować masę ciała lub zbudować masę mięśniową mogą śmiało korzystać z takiego mięsa. Należy jednak mieć na uwadze, że istotny wpływ ma sposób przygotowania mięsa. Należy zrezygnować ze smażenia na głębokim oleju w panierce, ponieważ nie jest to korzystne dla zdrowia.
Przepis na kotleciki szuszu to genialny pomysł na domowy obiad lub imprezową przekąskę. Smaczne drobiowe mięsko rozpływa się w ustach, dlatego jest to dobre rozwiązanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Smakowitość kotlecików można zawdzięczyć marynacie, która nadaje niezwykły smak i aromat.
Alergeny w kotlecikach szuszu
Lista alergenów dla Kotlecików szuszu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 2%
Wartości odżywcze kotlecików szuszu
Kotleciki można trzymać w marynacie przez około godzinkę.
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.