Kotleciki sojowe

Opublikowano: 28.04.2021 r., 19:48 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kotleciki sojowe podane na szpinaku, na szarym talerzu, na białym marmurowym stole.
Kotleciki sojowe
Wypróbuj przepis na najsmaczniejsze kotleciki sojowe. Pyszne kotlety sojowe, pieczone w piekarniku idealne na obiad z dodatkiem surówki z pora, selera, kapusty pekińskiej czy buraków zasmażanych.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 10 min
37 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Bulion warzywny 2 szklanki (500 ml)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (24 ml)
  • Kotlety sojowe (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Sprzęt kuchenny
papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na kotleciki sojowe krok po kroku

Kotleciki namocz w gorącym bulionie przez 7 minut.

Kotleciki odcedź, przełóż do miski, dodaj olej i dopraw szczyptą soli, pieprzu i przyprawy do kurczaka.

Przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Piecz około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na kotleciki sojowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat kotlecików sojowych

Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię tradycyjną. Jednak pierwsze kotlety podawane były w Lombardii w XII wieku. Cotoletta alla milanese, bo tak się nazywał pierwszy kotlet, to panierowane mięso cielęce z kością. Danie to królowało w Saksonii jednak kucharze mieli problem z jego odtworzeniem dlatego zmodyfikowali go. Mięso zostało rozbite, obtoczyli je w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyli na smalcu. Tak właśnie powstał sznycel wiedeński czyli Wiener Schnitzel. Polacy zastąpili drogą cielęcinę, tanim i popularnym schabem wieprzowym. Tak powstał nasz tradycyjny kotlet schabowym. Tak jak kotlety schabowe również kotlety mielone mają swoją historię w kuchni polskiej. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIX wieku. Pierwsze kotlety powstawały z pieczeni zrazowej, którą mielono za pomocą maszynki wraz z namoczoną bułką. Tak powstałą masę łączono z jajkiem, solą i przysmażoną cebulką. Następnie wyrabiano kotlety i obtaczano je w bułce tartej, a następnie usmażono. Największą popularność zyskały w czasach PRL-u kiedy były podawane w każdym barze mlecznym z dodatkiem ziemniaków, buraków zasmażanych, kapusty zasmażanej lub duszonej marchewki. Z biegiem czasu, kiedy dieta wegetariańska i wegańska stawały się coraz popularniejsze, powstały odpowiedniki kotletów mielonych w tych dietach. Jednym z nich są kotleciki sojowe.

Zdrowe i pyszne sznycle sojowe przygotowane bez smażenia piekarniku są pysznym zamiennikiem tradycyjnych kotletów schabowych. Kotlety oprócz wyjątkowego smaku są również zdrowe, wegańskie kotlety idealnie sprawdzą się na obiad.

Przepis na kotleciki sojowe przygotowane w piekarniku to prosty przepis, jest szybki w przyrządzeniu. Sposób przygotowania kotlecików sojowych jest określony na opakowaniu, jednak doprawienie ich i sposób podania zależą już tylko od Ciebie. Wszystko możesz przygotować dzień wcześniej a na następny dzień tylko włożyć do piekarnika i upiec. Jak przyrządzić kotlety sojowe z paczki, jak upiec oraz ile czasu je piec dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy etap przygotowań jest dokładnie wytłumaczony.

Kotleciki sojowe z piekarnika są pysznym daniem, możesz podać je z ziemniakami lub kaszą, z sosem koperkowym lub pieczeniowym, zasmażaną kapustą, buraczkami, kapustą czerwoną, duszoną marchewką lub surówkami, na przykład z pora, kapusty białej, czerwonej, pekińskiej, mizerią czy tartą marchewką.

Alergeny w kotlecikach sojowych

Lista alergenów dla kotlecików sojowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kotlety sojowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kotlety sojowe
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do kurczaka

Wartości odżywcze kotlecików sojowych

na 100g gotowej potrawy

Kotlety sojowe to jedne z pierwszych wegetariańskich kotletów jakie były znane, Są bardzo dobre a te pieczone w piekarniku są szczególnie zdrowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
75.32
37.66
Białko (g)
3.24
1.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
3.47
1.73

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
5.36
2.68
Tłuszcze nasycone (g)
0.40
0.20
Tłuszcze nienasycone (g)
4.96
2.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
333.33
166.67
Szacunkowy indeks glikemiczny kotlecików sojowych 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kotlecików sojowych

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Kotlety sojowe
100 g
10.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
5.56
Za 100 g
Koszt składników
32.00